Feltételek hálójában

Az álláskeresés folyamata sok esetben bukik el a munkáltatók által támasztott követelményeken. Néhányan már itt megtorpannak és bele sem kezdenek a jelentkezési folyamatba. Vannak azonban más opciók is, ahol csak a munkavállalón múlik, hogy mit hoz ki belőlük.

Aki böngészte már az online állásportálokon elérhető hirdetéseket, bizonyára tisztában van vele, hogy azok nagyjából azonos felépítésbeli sémákat követnek. Általában alapvető lényegi információkra szorítkoznak mind az elvárások, mind az ígért lehetőségek terén. Ez sokszor túlságosan tömörnek tűnhet, ugyanakkor nem véletlen, hogy a hirdetők ezt a formátumot alkalmazzák. Ez is elég ugyanis ahhoz, hogy már az első körben, tehát a hirdetés tartalmával szűrni tudják az esetleges pályázók körét.

Az egyik sarkalatos pont, vagyis a követelmények listája sosem hiányozhat a szövegekből. Minden munkakör esetében természetes ugyanis, ha a munkáltató már előzetesen meghatározza, hogy milyen képesítésekre és képességekre lesz szükség a munkavégzéshez. Ezek első körben történő tisztázása már önmagában képes annyira szűkíteni a jelentkezők körét, hogy sok felesleges időt spórol meg a cégek számára.

Az elvárások száma és bonyolultsága általában egyenes arányban növekszik a pozíció kihívásaival és természetesen a vele járó juttatásokkal. Nem minden hirdetés rendelkezik azonban az elvárások végtelenített listájával, hiszen sok esetben elegendő lehet a nyitottság a tanulásra és fejlődésre. A betanított munka például a Profession kínálatában is fellelhető opció, mely szélesebb kör számára lehet ideális.

Lehetőség a fejlődésre

Mindenképpen fontos tisztázni a félreértést, mely szerint a betanított munka az álláshelyek képzeletbeli hierarchiájának alsó vége. Még ha léteznek is kézzelfogható, vagy számszerűsíthető különbségek az egyes pozíciók között, azokat sosem ildomos valamiféle képzeletbeli ranglétrán helyezgetni. A munkavégzés ténye minden esetben elismerést érdemel, a betanított munka pedig lényegében egy jó lehetőség a tanulásra és a fejlődésre.

Arról nem is beszélve, hogy az ilyen jellegű munkák képesek a legszélesebb társadalmi rétegnek opciót kínálni a megfelelő megélhetésre és felkínálni számukra az előrelépés esélyét. A betanított munka ugyanis leginkább elhivatottságot, szorgalmat és a tanulásra való nyitottságot követel a munkavállalóktól, melyek elsősorban nem tanulható képességek, hanem adottságok. Ezekben a munkakörökben nem a végzettségek és diplomák számában mérik a dolgozót, hanem csakis a munkája minőségében.

A betanított munka kifejezetten sokrétű lehetőségeket kínál, hiszen számos területen és iparágban szükség van az ilyen területen dolgozókra. Egészen ritka az olyan álláslehetőség, mely ennyire széles álláskereső közönségnek képes jó lehetőséget kínálnak a munkába állásra. Épp ezért mindenki számára érdemes lehet átnézni az ilyen típusú állásokat, aki stabilitásra, kiszámítható jövedelemre és fejlődési lehetőségre vágyik.

Megszerezhető képesítés

A betanított munka ténylegesen annyit jelent, mint amennyit a neve elárul. Ezek jellemzően olyan pozíciók, ahol az elvégzendő munka betanítását és az új munkavállalók képzését a cég magára vállalja. Ennek több oka is lehet, például specifikus eljárások, különlegesebb szabványok szerinti munkavégzés, vagy egyszerűen csak a munkáltató igénye arra, hogy a dolgozók igazolhatóan megkapjanak minden szükséges tudást, mely a munka kivitelezéséhez szükséges.

A legnagyobb előnye a már említett elvárás nélküliség, mely által a pályázók jelentős százaléka komoly esélyekkel indul a pozíciókért. E pozíciók pedig a legtöbb esetben tömegesen kerülnek meghirdetésre, hiszen a betanított munka jó eséllyel egyszerre több munkavállaló alkalmazását igényli. További előny a fejlődési lehetőség. A cég által biztosított ingyenes betanítás már önmagában is vonzó, a stabil kereset szinte már csak ráadás.

Az álláshirdetések kínálata jellemzően sok betanított munkát is tartalmaz, így mindig van lehetőség ezek kipróbálására. A munkavégzés területei sokszínűek, számos szektor keresi így a munkavállalókat, így a választási lehetőség is adott. A többi pedig leginkább a munkavállalókon múlik. Ha becsülettel és szorgalmasan végzik a munkájukat, hajlandóak tanulni és fejlődni, az előmeneteli lehetőségek sem maradnak el. Így válhat egy betanított munkából hosszútávú karrier.

(Szponzorált tartalom)

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Az Asus dobja piacra elsőként az AI-laptopok új generációját

További cikkeink a témában
Titkos helyek, amiket csak a hajósok ismernek Horvátországban
Hirdetés