Egy vállalat elindítása bárki számára nagy döntést és lépést jelent az életében. Épp ezért fontos, hogy megfelelő cégformát válasszunk az üzleti tevékenységünkhöz és a víziónkhoz. Ehhez szakmai segítségre lesz szükségünk és egy profi ügyvéd közreműködéssel a cégalapítás gyorsan és gördülékenyen megvalósítható.

Az ügyvédi cégalapítás előnyei

A tapasztalt ügyvédek több száz cégalapításhoz járultak már hozzá, így megvan a megfelelő rutinjuk a bonyodalommentes eljárás lebonyolításában. Ez nemcsak a múltbéli esetekre vonatkozik, hanem a közelmúlt legjobb megoldásai is a tudástárában lesznek jogi képviselőnknek.

A cégalapítás procedúrája általában jogi szempontból nézve ügyvédi tanácsadással kezdődik. Az ügyvéd felméri az igényeket és a célokat a leendő vállalkozással kapcsolatban és ajánlást tesz a megfelelő társasági forma kiválasztására. Gyakran merülnek fel a cégalapítók részéről egyedi igények, amelyekre a Ptk.-hoz igazodva az ügyvéd szintén megoldást tud nyújtani.

Szinte minden munkafolyamat Achilles-ina az adminisztráció. Egy apró tévedésen vagy hiányosságon napokra, akár hetekre is megakadhat egy cégbejegyzés. Az ügyvéd ebben is támogatást nyújt: precízen kéri be és adminisztrál minden szükséges adatot.

A cégbejegyzést követően további teendők is várnak a vállalkozókra. Többek között bankszámlanyitás, NAV bejelentkezés, KSH regisztráció. Az ügyvéd tájékoztatja a cégalapítókat minden további lépésről, hogy zökkenőmentesek legyenek az első hetek és megindulhasson az érdemi üzleti tevékenysége a cégnek.

Megkerülhetetlen-e az ügyvéd alapításkor?

Nem kerülhető meg az ügyvéd. A hivatalos cégbejegyzést csak ő kezdeményezhet és bonyolíthat le. Ehhez ügyvédi ellenjegyzés szükséges. Bizonyos részeihez a cégalapításnak nem szükséges a közreműködése egy ügyvédnek, de ajánlott teljeskörű lebonyolítást választani. Így biztosan nem lesznek hibák az eljárás során, vagy éppen hiányos adatok a dokumentációban.

A cégalapítás ideje

Az alapítás során kétféle eljárási forma közül választhatunk, amelyek befolyásolják annak idejét is. Az egyszerűsített eljárás akár 1 napon belül érvényes lehet, de egy meghatározott iratminta alapján kell végrehajtani. A bejegyzés gyorsasága az adószám megállapításához kötött. Ha ez nem történik meg a benyújtást követő első napon, akkor a NAV-nak kötelező az azt követő 8 napban azt megállapítania. Minden kötelező dokumentáció és módosítás később is végrehajtható egyszerűsített eljárási formában.

A másik lehetőség a hagyományos eljárás. Ez a különleges, egyedi esetekben érdemes alkalmazni, ha az egyszerűsített eljárás iratmintájában nincs lehetőség ezeket beletenni. Ajánlott továbbá a kiterjedtebb céghálóval rendelkező vállalkozóknak, hiszen a NAV ellenőrzi az alapítók múltját.

Eredményét tekintve mindkét esetben jogképes cég fog létrejönni. A legtöbb esetben az egyszerűsített módszer javasolt, hiszen problémák felmerülésekor később is bel lehet nyújtani módosításokat.

(Szponzorált tartalom)

És ezt olvastad már?
Terepre fel!
.