A nem szűnő ízületi fájdalom rendkívüli módon megkeseríti az életünket. Nehezebben fordulunk meg éjszaka, fájdalmat jelent megtenni reggel az első lépéseket, és napközben is érezteti: nem mi uralkodunk testünk felett, hanem a fájdalom uralkodik felettünk. 

Sok esetben egy csípőprotézis-műtét jelenti az enyhülést: ha orvosunk ezt javasolja, és alávetjük magunkat az operációnak, számolnunk kell némi felépülési idővel is. Mi vár ránk ezalatt a pár hét alatt?

 

Mikor van szükségünk csípőprotézisre?

A csípőprotézis-műtét ugyan rutinnak számít, általában csak akkor javasolják, ha elkerülhetetlen. A kiváltó ok jellemzően a hosszan tartó csípő- és térdfájdalom, ami olyannyira akadályoz bennünket a mozgásban, hogy a mindennapi teendőinket is képtelenek vagyunk ellátni. Ennek oka leggyakrabban porckopás vagy egy adott területen létrejött gyulladás, ám az sem ritka, hogy egy balesetből visszamaradt sérülés kiált műtét után.

A felépülés folyamata

Ha orvosunk a műtét mellett dönt, szaktudására kell bíznunk, hogy melyik fajta beültetését javasolja: a cementes vagy cementmentes csípőprotézist. Amennyiben az utóbbi mellett dönt, legalább tizenkét hét a felépülési idő, ám ez egyénenként lehet gyorsabb vagy lassabb is. A pihenéssel töltött hetek elteltével orvosunk dönt arról, hogy szükséges-e még időt adni a protézisnek, hogy helyére kerüljön, vagy újra nekiállhatunk úgy élni, ahogy a fájdalmas időszak előtt.

Amennyiben csípőprotézisünk a cementes verziók közül kerül ki, a műtét utáni csaknem két hétben járókerettel kell közlekedünk, majd hat hétig a mankó javasolt. Ezt a bot váltja fel, amit várhatóan további négy hónapig kell használnunk.

A fokozatos visszaállás oka, hogy a fájdalom nem múlik el rögtön, ébredés után, hanem ahogy elkezdjük használni csípőnket, úgy fokozatosan veszi le róla a terhelést a protézis. Ugyan az első felülés majd felállás során érezhetünk fájdalmat, ez a javunkat szolgálja, ugyanis a protézis ekkor kezdi meg munkáját.

A pihenési időszak első fél-egy hete a kórházban zajlik, majd miután hazatérhetünk, a gyógytornász által javasolt gyakorlatokkal tudunk javítani életminőségünkön. Ezen felül mi is tudunk segíteni magunkon azzal, ha csípőnket nem forgatjuk, nem ülünk keresztbe tett lábbal és hogy nem terheljük meg az érintett területet. A varratszedésre jellemzően a műtétet követő második hétben kerül sor, az első kontrollt pedig a hatodik héten szokták megejteni. Ekkor az orvos egy röntgengép segítségével nézi meg, hogy továbbra is megfelelő helyen van-e a csípőprotézis. Amennyiben minden rendben van, fokozatosan elhagyhatjuk a segédeszközök használatát. 

A gyógytorna sokat segíthet abban, hogy hamarabb megtörténjen a teljes felépülés. Ebben képzett gyógytornászok tudnak segíteni, akik személyre szabott tornával készítik fel csípőnket arra, hogy újra fájdalom nélkül működhessen, s hogy ugyanúgy terhelhessük, mint a műtétet megelőzően. A foglalkozásokat házi feladat követi, hogy otthonunkban is végezhessük a gyakorlatokat, így elősegítve a gyorsabb gyógyulást.

A gyógyulás kulcsa

Ha élünk a csípőprotézis adta lehetőséggel, már elindultunk a gyógyulás útján. Persze felmerül a kérdés, hogy megéri-e alávetni magunkat egy operációnak, ám ha sokáig húzzuk, a fájdalom olyan mértékű lehet, hogy nem lesz kérdés, belevágjunk-e. Ha megtaláljuk a megfelelő szakembert, nincs okunk rá, hogy tartsunk a beavatkozástól, annál is inkább, mert minden problémánkat megszüntetheti.

A műtét után hetekig tartó lábadozás és gyógytorna következik, de nem elhanyagolható szempont a regenerálódás során az egészséges, kiegyensúlyozott étkezés sem, amit zöldségekkel, gyümölcsökkel vagy akár étrend-kiegészítőkkel is megoldhatunk.

(Szponzorált tartalom)

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Milyen kutyatápot vegyél, ami a kutyádnak és a pénztárcádnak is jó?

A világ egyik legegészségesebb itala egy magyar készítmény, és azt adja meg, amire szükséged van

További cikkeink a témában