A mai versengő munkaerőpiacon sokan úgy gondolják, hogy a diploma megszerzése az egyetlen út a jól fizető munkahely és a stabil jövő biztosításához. A gyakran feltáratlan kérdés azonban az, hogy ez a felfogás mindenkire igaz-e. Valóban nehezebb diploma nélkül állást találni? Alábbi cikkünkben a diploma megszerzésének előnyeivel és hátrányaival foglalkozunk, de megvizsgáljuk azt is, hogy milyen lehetőségek állnak azok rendelkezésére, akik nem a hagyományos oktatási utat választják.

Diplomaszerzés: előnyök és hátrányok

Egy diploma jól körülhatárolt képzést biztosít, amely különböző ismeretekkel és képességekkel ruház fel bennünket – bizonyos szakmáknak ráadásul szigorú iskolai végzettségi követelményei vannak. Diploma birtokában a karrierlehetőségek szélesebb köre nyílhat meg előttünk, mivel sok munkáltató az iskolai végzettséget előfeltételként tünteti fel az álláspályázatoknál. A főiskola vagy egyetem kiváló hely lehet szakmai hálózataink kiépítésére és kapcsolataink kialakítására. Továbbá ezek a kurzusok gyakran tartalmaznak gyakorlati képzést és készségfejlesztést, amelyek közvetlenül alkalmazhatók bizonyos szakmákban.

 

De ne feledkezzünk meg az esetleges hátrányokról sem, amelyek közül a leginkább kiemelkedő kétségtelenül egy potenciális diákhitel-adósság, ami miatt sok hallgató jelentős pénzügyi terhekkel a vállán végez. De további hátrány, hogy nem minden diploma egyenlő: egyes oktatási intézmények olyan képzéseket kínálnak, amelyeket a munkáltatók nem feltétlenül tartanak nagyra. A diploma megszerzése jelentős időbeli elkötelezettséget igényel, ami késleltetheti a munkaerőpiacra való belépésünket. Mindeközben azzal is számolnunk kell, hogy ami évekkel ezelőtt keresett volt, ma már nem biztos, hogy ugyanolyan súlyú, tehát egyes diplomák idővel kevésbé értékesek lehetnek.

Milyen egyéb lehetőségeink vannak?

A diploma megszerzése nem feltétlenül felel meg mindenkinek a karriertervek vagy érdeklődési körök szempontjából. De mégis merre indulhatunk, ha mi is közéjük tartozunk?

Speciális tanfolyamok elvégzése

Ha egy adott terület vagy készség érdekel bennünket, megfontolhatjuk, hogy speciális képzésekre iratkozunk be. Ezek a programok gyakran rövidebbek és célzottabbak, mint a hagyományos felsőoktatási képzések, miközben kifejezetten bizonyos munkakörökhöz szükséges speciális készségeket és ismereteket biztosíthatnak nekünk. Például egy gyakorlatias projektmenedzser képzés akár komolyabb, felelősebb pozíciókba is elrepíthet minket.

Szakképzés

A szakképzési programok kiváló alternatívái a hagyományos diplomáknak. Ezek a programok a tantermi oktatást gyakorlati tapasztalatokkal kombinálják és felkészítenek bennünket a szakmunkás vagy műszaki pályára. Mivel manapság egyre nagyobb a hiány a jó szakemberekből, nem szabad alábecsülnünk egy jó szakképzés jelentőségét!

Saját vállalkozás indítása

A vállalkozói tevékenység egy másik járható út a diplomával nem rendelkezők számára. Sok sikeres vállalkozó az alapoktól kezdve, diploma nélkül építette fel vállalkozását. A választott iparágban való sikerhez azonban elengedhetetlen a megfelelő ismeretek és készségek elsajátítása.

Szabadúszó élet

A szabadúszó munkaforma egyre népszerűbb manapság, hiszen lehetőséget teremthet számunkra, hogy diploma nélkül is jövedelemre tegyünk szert. Egyre több cég növeli a szabadúszók alkalmazását, aminek köszönhetően függetlenül dolgozhatunk, a fizetést pedig munka- vagy projektalapon kapjuk. Mivel a feladatok általában rövid távúak, kellő rugalmasságot adhat azok számára, akik a hagyományos irodai munkára keresnek alternatívákat. Fontos azonban, hogy piacképes készségekkel rendelkezzünk, hogy a szolgáltatást megfelelő minőségben tudjuk nyújtani.

Hálózatépítés és tapasztalatszerzés

Néha a gyakorlati tapasztalat és egy erős szakmai hálózat értékesebb lehet, mint egy diploma. A szakmai gyakorlatok, az önkéntes munka és a hálózatépítő napok segíthetnek abban, hogy ismertségre tegyünk szert, és kapcsolatokat építsünk ki a választott területen.

Hogyan döntsünk?

A diploma nélküli munkaerő-piaci lehetőségek felmérésekor több alapvető szempontot is szem előtt kell tartanunk. Először is határozzuk meg, hogy szükséges-e a diploma a céljaink eléréséhez, vagy az alternatív utak jobban megfelelnek-e számunkra! Ezután vizsgáljuk meg az adott iparágat vagy pályát, amely iránt érdeklődünk. Egyes területeken szigorú iskolai végzettségi követelmények vannak, míg más területeken a tapasztalatot és a készségeket többre értékelik.

 

Ha úgy döntünk, hogy lemondunk a diplomáról, nézzünk utána olyan képzési programoknak, tanfolyamoknak, amelyek versenyképesebbé tehetnek minket a kívánt területen – ilyen lehet például egy HR-es, logisztikai vagy projektmenedzser képzés. Vegyük figyelembe döntésünk pénzügyi vonzatát is: értékeljük a befektetett összeg potenciális megtérülését, bármilyen oktatás vagy képzés esetében. Végül vizsgáljuk meg a választott területen a jelenlegi és a jövőbeni keresletet! Az iparági trendekkel való naprakészség elengedhetetlen a karrierünk sikeréhez, akár rendelkezünk diplomával, akár nem.

 

A diploma megszerzéséről szóló döntést az egyéni körülmények, a karriercélok és a személyes érdeklődés alapján kell meghoznunk. Ha alternatív útvonalat választunk, a siker akkor is elérhető elkötelezettség, elszántság és folyamatos tanulás segítségével – végső soron ugyanis nem a papír számít a legjobban.

(Szponzorált tartalom)

Támogatott és ajánlott tartalmaink
További cikkeink a témában