Magyarországon meglehetősen gyakoriak nyáron az aszályos időszakok, így aki szeretné, hogy a kerti növények átvészeljék a csapadékszegény időszakot, annak bizony gondoskodnia kell azok vízutánpótlásáról. Erre többféle lehetőség is van, ám a leggazdaságosabb, ha kútvízzel oldjuk meg a locsolást.

Hogyan hozzuk fel a kútból a vizet?

 

Míg régen csak kézi erővel lehetett vizet merni a kútból, majd kannákkal kellett locsolni, addig a modern kor emberének élete már sokkal kényelmesebb. Az AutomataÖntözőrendszer.com búvárszivattyúi a kútba leengedve felpumpálják a vizet, és nem kell kézi erőt kifejteni ehhez a folyamathoz.

 

Az ebben a webshopban kapható merülőszivattyúk egytől egyig megbízható módon teszik a dolgukat. További jó hír, hogy mindezt energiatakarékosan teszik, így nem kell vagyonokat kifizetni a működtetésükhöz. Fontos azonban, hogy a búvárszivattyúkat rendeltetésszerűen kell használni, máskülönben könnyen tönkremehetnek.

 

Válasszunk a célnak megfelelő búvárszivattyút!

 

Egyáltalán nem mindegy, hogy a merülőszivattyút milyen célból szeretnénk használni. A búvárszivattyúknak ugyanis számos különböző típusa létezik. Megkülönböztetünk ásottkút-szivattyút, mélykúti szivattyút és szennyvízszivattyút.

 

Lényeges az is, hogy milyen adottságai vannak a kutunknak és a kiszemelt gép paraméterei passzolnak-e hozzá. A mélyebb kutakhoz nagyobb teljesítményű merülőszivattyúra van szükség. Nemcsak a kút mélységével kell tisztában lenni a megfelelő eszköz kiválasztásához, hanem azt is ismerni kell, hogy milyen a vízhozama. Jó megvizsgálni azt is, hogy a víz mennyire homokos.

 

Érdemes alaposan megvizsgálni a kiszemelt eszköz paramétereit

 

Az egyes búvárszivattyúk paraméterei között hatalmasak a különbségek. Mindenképp szemügyre kell venni az adott készülék teljesítményén túlmenően az emelőmagasságát, a maximális bemerítést, de fontos kérdés lehet a súlya is. Az sem mindegy, hogy a motor és a külső burkolat rozsdamentes acélból készül-e.

 

Jellemzően több méteres kábelt is adnak hozzájuk, ám bizonyos webshopokban lehet, hogy ez nem alapvető tartozék. Célszerű tehát górcső alá venni, hogy mi jár a merülősziattyúhoz és mi nem. Fontos kérdés az is, hogy adnak-e hozzá indítódobozt.

 

Ne kapkodjuk el a szivattyú beüzemelését

 

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy egy újonnan vásárolt búvárszivattyú első beindításával óvatosan kell bánni. A legmodernebb készülékek sem bírják azt, ha üresen járatják őket. Ilyenkor sajnos a motorjuk nagyon gyorsan leéghet. Ügyelni kell arra, hogy nehogy kifogyjon a kútból a víz. Ez könnyen bekövetkezhet nagy szárazság idején, illetve abban az esetben, ha a talaj víztartalékai kimerülnek.

 

A leégés azonban más esetekben is bekövetkezhet. Amennyiben átlépjük a teljesítményt az üzemi mélységhez képest, akkor ugyanez megtörténhet. Ezekre a dolgokra jó odafigyelni, és akkor nem érheti kellemetlen meglepetés az embert egykönnyen.

(Szponzorált tartalom)

Támogatott és ajánlott tartalmaink
További cikkeink a témában