A futás remekül erősíti az immunrendszerünket és állóképességünket is. Rendszeres, heti néhány alkalommal történő futással pedig rövid időn belül jelentősen növelhetjük a teljesítményünket. De mi a helyzet akkor, ha egy kicsit lelassult vagy már stagnál a fejlődésünk? Mutatjuk, hogyan tehetünk szert új lendületre!

Emeljük fokozatosan a futásmennyiséget!

Az első és legegyszerűbb lehetőség, ha fokozatosan feljebb tornázzuk a megtett táv hosszát. Természetesen a legfontosabb, hogy mértékkel haladjunk, ezért ha jelenleg napi 5 km-t futunk, akkor semmiképp ne 8 vagy 10 km-es távot tűzzünk ki célul. Inkább emeljük csupán néhány száz méterrel a mennyiséget 1-2 hetente, majd figyeljük meg, hogyan változik a teljesítményünk.

Amennyiben a több futás térdfájdalommal járna, inkább csökkentsük a távot. Persze a nagyobb erőltetés hatására minden bizonnyal fogunk egy kis fájdalmat vagy fokozott izomlázat tapasztalni, de ha ezt túl erősnek érezzük, akkor a biztonság kedvéért inkább vegyünk vissza a tempóból.

Tegyünk egy próbát a HIIT edzéssel!

A magas intenzitású (HIIT) edzés az elmúlt években vált rendkívül népszerűvé. Lényege, hogy az edzés során pörgősebb és lazább intervallumok váltják egymást. Például 500 méter sprint után 250 métert sétálunk vagy kocogunk, majd megint teljes erőből futunk. Ezzel a technikával nagyszerűen növelhetjük a tüdőkapacitásunkat és az állóképességünket is.

Itt szintén ajánlott a saját edzettségi szintünkhöz igazodni. Először próbálkozzunk rövidebb intenzív szakaszokkal, majd lépésről lépésre növeljük a hosszát, ha úgy érezzük, hogy még bírjuk az iramot. Egy átlagos HIIT edzés kb. 20-30 percet vesz igénybe, azonban a magas tempónak köszönhetően rengeteget hozzátehet a futóteljesítményünkhöz.

Pörgessük fel a teljesítményünket a megfelelő étrend-kiegészítőkkel!

Napjainkban számos edzés előtti formula áll a rendelkezésünkre. Ezek a táplálékkiegészítők rendszerint koffeint és vitaminokat, illetve ásványi anyagokat is tartalmaznak. Természetes módon stimulálják a teljesítőképességünket, és a segítségükkel sokkal többet kihozhatunk magunkból. Válasszunk egy ízben hozzánk illő típust, és próbáljuk ki a pörgető hatását.

Sok edzés előtti termékben kreatin is található, amely a teljesítményt és az izomtömeget is növelheti. Ha valóban fel szeretnénk pörgetni magunkat, akkor kreatin tabletta mellett érdemes letenni a voksot. Ezt kúraszerűen szedve ajánlott használni, jellemzően néhány hétig. Természetesen a kreatin tabletták leírásában pontosan megtaláljuk a fogyasztással kapcsolatos javaslatokat.

Mozogjunk másokkal együtt!

Gyakran a legjobb motivációs forrást az jelenti, ha közvetlenül összehasonlítjuk magunkat másokkal. Amennyiben leginkább egyedül szoktunk futni, akkor érdemes ellátogatni a helyi futópályára vagy konditerembe, hogy sporttársainkkal együtt mozogjunk. Persze nem muszáj minden áron megelőzni a másikat, de egy kis egészséges versengés még bőven belefér.

A többi futótól akár hasznos tanácsokat is kérhetünk, amelyeket azonnal bevethetünk a siker érdekében. Ne féljünk kérdezni tőlük, hiszen a sport iránti szeretetük és alázatuk miatt nagy valószínűséggel szívesen fognak számunkra segíteni.

Fussunk nehezebb terepen!

Ha nagyobb kihívásra vágyunk, vegyük célba a közeli erdőt, és fussunk emelkedős terepen. Így alaposan kizökkenhetünk a komfortzónánkból, aminek köszönhetően sokat javulhat a teljesítményünk. Ráadásul a természet lágy ölén sportolni mindig nagyobb élményt jelent, mintha egy konditeremben vagy a gyakran látogatott futópályán mozognánk.

Válasszunk kényelmes, de a lábfejünket és bokánkat hatékonyan tartó futócipőt. Bizonyos esetekben már egy új futócipő is fellendítheti a teljesítményünket, ezért soha ne becsüljük alá a lábbelik szerepét. Jellemzően egy cipő 1000-1500 km-t bír, ezután pedig ajánlott újat vásárolni. Persze akkor is tanácsos cserélni, ha a tartása már nem megfelelő.

A fenti tippek segítségével nagyszerűen növelhetjük a teljesítményünket még akkor is, ha már hosszú évek óta rójuk a köröket. A legfontosabb szabály, hogy fokozatosan próbáljuk a távot és a tempót is emelni, hiszen ha túlzottan megerőltetjük magunkat, annak sérülés is lehet a vége. Álljunk motiváltan a kihíváshoz, és hozzuk ki magunkból a maximumot!

Támogatott és ajánlott tartalmaink
További cikkeink a témában