Az otthon biztonsága az emberek jelentős részének kardinális kérdés. De nemcsak abból a szempontból, hogy az ingatlan szerkezetileg stabil legyen, vagy hogy például megfelelő legyen az elektromos hálózat állapota, hanem az sem elhanyagolható, hogy miképp védjük meg értékeinket az illetéktelen behatolók ellen.

A riasztó- és kamerarendszerek mellett ma már egyre elterjedtebb a biztonsági ajtók használata is, hiszen ezek nagy előnye, hogy az előbbiekkel ellentétben fizikailag akadályozzák meg a betörőt abban, hogy bejusson az ingatlanba. Persze itt is egyre többféle termék található a piacon, így elsőre nem egyszerű kiválasztani a megfelelőt, de most nézzünk néhány tippet a kiinduláshoz.

Hova kerül majd az új ajtó?

Ez legyen az első kérdés, amiben dűlőre jutunk, hiszen szerkezetileg cseppet sem mindegy, hogy az ajtó kültérre nyílik majd vagy egy zárt lépcsőházba. Az előbbinél ugyanis a biztonsági funkciókon túl az is lényeges, hogy az ajtó hőhídmentes legyen, különben a pára lecsapódik a belsején, és az ajtó korrodálni kezd.

Ezért a Nívó Biztonsági Ajtók tekintetében különbséget kell tenni a Standard, Plusz és Extra modellek között: közülük az Extra ajtók azok, amelyek használhatók kültérre is, így amennyiben családi házban élünk, ez lesz a jó választás. A Standard és Plusz ajtók pedig a társasházak lakóinak lesznek ideálisak.

Mi garantálja a biztonságot?

Persze, roppant jól hangzik, hogy egy ajtó elméletileg betörésbiztos, no de honnan tudhatjuk, hogy ez valóban így van, vagy csupán egy ügyes marketingszöveggel van dolgunk? Egyáltalán mitől számít egy ajtó biztonságosnak?

Ha efféle kétségeink vannak, akkor olyan ajtókat keressünk, amelyek hivatalos MABISZ minősítéssel rendelkeznek. Ez egy olyan tanúsítvány, amelyet csak azok a nyílászárók kaphatnak meg, amik sikerrel átmentek a Vagyonvédelmi és Kármegelőzési Bizottság betörési tesztjén. Vagyis bizonyított, hogy nem csak “papíron”, hanem egy valós kísérletben is meggátolták a betörésre tett próbálkozást. Ha úgy tetszik, ez egy garancia az ajtó biztonsági mivoltára.

Külsőre milyen legyen az ajtó?

A “betörésbiztos ajtó” kifejezés hallatán az emberek egy részének az ipari környezetben használt barátságtalan, rideg vasajtók jutnak eszébe, amelyek cseppet sem illenek az otthon melegéhez. Szerencsére a modern biztonsági ajtókra már abszolút nem ez a jellemző, ugyanis kinézetre pont olyanok, mint egy normál, fából vagy műanyagból készült nyílászáró.

Ráadásul nem csak néhány stílus közül válogathatunk, hiszen ma már arra is van lehetőség, hogy megtervezzük a saját ajtónkat: kiválaszthatjuk a színét, a famintázatot, kérhetünk rá marásmintát, illetve üvegbetéteket, bevilágítókat, sőt általában többféle kilincs és rozetta is rendelkezésre áll. Így az egyediségről sem kell lemondani, és olyan ajtónk lehet, amely nemcsak biztonságot nyújt, hanem az otthonunk stílusához is illik.

(Szponzorált tartalom)

És ezt olvastad már?
Mi a teendő a kormánymű olajfolyása esetén?