Mindenki igényli, hogy időről időre kiszakadjon a rohanós hétköznapkból – ám épp ezek a rohanós hétköznapok és a rengeteg teendő nehezíti meg azt, hogy hosszabb időre elutazzunk. Nem kell azonban elkeserednünk akkor sem, ha csak néhány napot tudunk a pihenésre szánni, hiszen ez is több mint a semmi!

Kétségtelen azonban, hogy ilyenkor alaposabb szervezésre kell készülnünk és több kompromisszumot kell kötnünk. Az alábbiakban ahhoz adunk iránymutatást, hogy ezt a néhány napot is kimaxolhassuk egy ideális úti céllal.

Mennyi egy utazás ideális hossza?

Ezt alapvetően nagyon nehéz meghatározni, hiszen függ attól, hogy mennyi időt tudunk kényelmesen – vagy éppen bűntudat nélkül – erre szánni, ahogy attól is, hogy milyen költségkeretünk van rá. Szakértők viszont már elkezdték vizsgálni, hogy tudományos szempontból mi számít optimálisnak. 

A finn Tamperei Egyetem tanulmánya, amely 54 ember utazását elemezte, megállapította, hogy a hosszabb utak után nem feltétlenül magasabb a  boldogság-szint, mint a rövidebb utak után. Ugyanakkor a pillanatnyi boldogságot mérve arra jutottak, hogy ez a vakciók nyolcadik napján érte el a csúcspontot a legtöbb résztvevőnél. Valószínűleg ennyi idő elég ahhoz, hogy leküzdjük az utazással járó stresszt, alkalmazkodjunk egy új időzónához, és jól érezzük magunkat egy új helyen.

Más felmérések azt mutatják, hogy a legtöbb ember szerint az utazások tökéletes hossza valahol hét és tíz nap között helyezkedik el. Ugyanakkor azt is érdemes szem előtt tartani, hogy hogyan érezzük magunkat egy-egy út előtt. Számos kutatás rámutatott már, hogy az utazás előtti izgatott várakozás és boldogság minden esetben fennáll, akkor is, ha akár csak 72 órára megyünk el. Éppen ezért, ha számunkra ez megoldható, akkor több ilyen rövid kiruccanást is beütemezhetünk az év során.

Tippek, hogy ideális úti célt választhassunk a rövid utakhoz

Ha csak néhány napunk van a pihenésre, akkor először is érdemes olyan úti célt választani, amely könnyen elérhető, és ahol sokféle élményt kínálnak akár rövid kiruccanásokhoz is. Ehhez persze először is érdemes átgondolni, hogy milyen típusú pihenést keresünk. Városnézésre vágyunk, esetleg elég lenne egy-egy nap a tengerparton? Inkább kirándulnánk a hegyekben? Vagy csak élveznénk egy wellness-szálló kényelmét? 

Keressünk könnyen megközelíthető célpontot!

Hogy a pihenésre szánt idő nagy része ne az utazással menjen el, válasszunk olyan úti célt, amit könnyen meg tudunk közelíteni. Ilyen esetben egyrészt érdemes megnézni a környékünket, hiszen könnyen lehet, hogy számos látványosság van a közelben, ami érdekes számunkra, mégsem látogattuk meg még soha. Ha inkább wellness-élményre vágyunk, akkor kereshetünk hoteleket is a környékünkön. Budapestről és környékéről például könnyű elérni a Budapest Airport Hotel Stációt****, ami 1000 négyzetméteren kínál wellness- és fürdőlehetőségeket. 

Vegyük számításba, hogy mit csinálnánk!

Ha városnézés a cél, akkor olyan várost válasszunk, ami egyrészt közel van hozzánk, másrészt könnyen felfedezhető pár nap alatt, akár sétával is. Ha nem voltunk még Pécsen, Veszprémben vagy éppen Debrecenben, akkor bármelyikük remek választás lehet, hiszen a látnivalóikra elég pár nap is. Abban az esetben, ha legalább három napunk van, akár külföldi útban is gondolkodhatunk. Párizs, Milánó vagy épp Prága csak 1-2 órás repülőútra található, ugyanakkor mind híresek a gazdag történelmi és kulturális örökségükről. Ezek a városok is számos látványosságot kínálnak, amelyeket pár nap alatt bejárhatunk.

Ha inkább vízparti pihenésre vágyunk, és nincs rá sok időnk, akkor kézenfekvő választás lehet a Balaton vagy a Velencei-tó, de akár Ausztria egy közeli, kristálytiszta vizű tava is. Ha mindenképpen tengerhez mennénk, akkor valamivel több időre lesz szükségünk, de ez sem lehetetlen: az olaszországi Rimini körülbelül egyórás repülőútra található, a horvát tengerpartra pedig akár le is vezethetünk hat-hét óra alatt. 

Ha aktív kikapcsolódásra vágyunk, akkor olyan helyet válasszunk, ahol számos túraútvonal és természeti szépség található közel egymáshoz, és ahol könnyen megközelíthetőek a kiindulópontok. Erre is tökéletes választás Ausztria, de Szlovákia is remek lehetőségeket kínál a Tátra vonulataival.

Számoljunk a költségkerettel!

Tény, hogy egy rövid út nem fog annyiba kerülni, mint egy kéthetes vakáció, de akadnak fix költségek – mint például a repülőjegy vagy a tankolás –, amelyeket minden esetben ki kell fizetnünk. Ahhoz tehát, hogy stresszmentes lehessen a pihenés, és ki tudjuk maxolni ezt a néhány napot, mindenképp állítsunk fel egy költségvetést! Ez egyébként abban is segíthet, hogy lássuk, mely úti célok reálisak, és melyekről kell egyelőre lemondanunk. 

Például: ha most nem jutunk el a horvát tengerpartra, ami az eredeti terv volt, akkor inkább maradjunk Magyarországon és látogassunk el egy wellness-szállóba, élvezzük például a Budapest Airport Hotel Stáció**** kényelmét!

Legyenek realisztikusak az elvárásaink!

Az előző ponthoz kapcsolódva: maradjunk a realitás talaján! Ha csak néhány nap áll a rendelkezésünkre, ne tervezzünk túl sok programot. Fontos, hogy legyen időnk pihenni, kikapcsolódni és élvezni a választott úti célt anélkül, hogy folyamatosan rohannánk egyik látnivalóról a másikra.

Ne felejtsük el a spontaneitást!

Bár fontos lehet előre tervezni az utazást, ne zárkózzunk el a spontaneitástól sem. Néha a legjobb élmények azok, amelyek váratlanul jönnek, így ne aggódjunk túl sokat a tervezésen, néha hagyhatjuk, hogy az út maga vezessen.

Támogatott és ajánlott tartalmaink
További cikkeink a témában