Az ingatlan árát a napelem telepítése általában megnöveli. Az ár növekedésének mértéke azonban teljesen változó lehet, mivel több tényező is befolyásolhatja. Így például a napelemek száma és minősége, az ingatlan elhelyezkedése vagy a konstrukció bővíthetősége egyaránt hatással lehet rá. Emellett az is szerepet játszik, hogy milyen mértékben várható megtakarítás.

Az ingatlanokba telepített napelemek sokszor jóval vonzóbbá teszik az ingatlant a potenciális vásárlók számára. Ennek elsőleges oka az, hogy a napelemek által az ingatlan tulajdonosa kisebb vagy nagyobb mértékben függetlenedhet az elektromos áramszolgáltatóktól. Mindez pedig számottevő megtakarítást eredményezhet a hosszú távú villamosenergia-számlákon.

 

Az ár növekedésének okai

 

Annak tehát, hogy a napelem megnöveli egy ingatlan értékét a legelső oka a csökkent villanyszámla. Ezen kívül nem elhanyagolható szempont a központi áramellátástól és áramáraktól való függetlenedés. Nem érdemes megfeledkeznünk arról sem, hogy több esetben igényelhetünk rá támogatást az államtól.

 

Mindenképp ki lehet jelenteni, hogy egy napelem rendszerrel rendelkező házat drágábban adhatunk el, mint anélkül. A pontos áremelkedési számot azonban nehéz megjósolni, mivel az számos tényezőtől függ. Nézzük meg tüzetesebben, mely faktorok gyakorolhatnak hatást az ingatlan értékére.

 

1. Az ingatlan tájolása

 

Mindenekelőtt az ingatlan elhelyezkedését kell számba vennünk. Egy napelem rendszernek ugyanis értelemszerűen napfényre van szüksége ahhoz, hogy áramot termeljen. Így az ideális lokáció a dél-nyugati, déli vagy dél-keleti tájolás. Sokszor, ha az épület északi irányú, a napelem cellákat különböző melléképületekre helyezik, ami viszont bővítésnél gondot okozhat.

 

2. A napelem rendszer kapacitása

 

A különböző napelemek termelékenysége sem azonos. Nem kell magyarázni, hogy minél nagyobb a szerkezet, annál több energiát képes átalakítani és előállítani. Ezen kívül a cellák és az inverter minősége, élettartama is befolyásolhatja a kapacitást. Ha nemcsak az átlag háztartási berendezéseket tudjuk ellátni árammal, hanem például a medencefűtést is, az ingatlan értéke még magasabb lesz.

 

3. Mennyi ideje van még?

 

Végül, de nem utolsó sorban a kialakítás életkorát szükséges megemlítenünk. Az idő előrehaladtával a napelem rendszer technológia is folyamatosan fejlődik. Egyre több és több nagyobb teljesítményre képes panel jelenik meg a piacon. Így ajánlott odafigyelnünk arra, hogy az eladásra szánt ingatlan napelem rendszere ne legyen több 6 évesnél.

 

Az ingatlan ára a napelem függvénye?

 

Nemcsak a napelem függvénye, de az biztos, hogy hatással van az ingatlan értékére. Több belföldi kutatás szerint egy átlag családi házért kW-ként akár 1 millió forinttal is többet kérhetünk. Ez alapján, ha például 1,5 kW-os a napelem rendszerünk, az ingatlan akár 1,5 millió forinttal többet érhet a piacon. Végezetül jusson eszünkbe az is, hogy a zöld megoldásoknak a környezetvédelemben és fontos szerepük van.

(Szponzorált tartalom)

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Kényelem és nyugalom az autópályán, izgalom és őrület a stadionban – BYD Seal U-val a magyar–skót-meccsre

Óbudán vár a fotókiállítás, amit nemcsak látni, hanem tapintani is lehet

Így néz ki az a napi menü, amire a szakértők szerint a szervezetednek szüksége van

További cikkeink a témában