A magnézium az az ásványi anyag, ami nélkül nem élet az élet, és ez nem túlzás. Sokan hajlamosak alulértékelni, vagy éppen megfeledkezni róla. Pedig a hiánya nagyon hamar érzékelhető. Izomgörcsök, legyengült immunitás, magasabb vérnyomás, és ez csak néhány egyértelmű jele annak, hogy a magnéziumbevitel nem megfelelő.

Íme, egy kis magnéziumkalauz!

Kevesen tudják, hogy a magnéziumbevitel kiemelkedően fontos a férfiak számára. Hogy miért? Azért, mert a magnézium főszerepet játszik az izomműködésben, a fehérjeszintézisben, az energiatermelő anyagcsere folyamatokban, ezen kívül részt vállal a normál csontozat fenntartásában. És akkor még a vérnyomás-szabályozó, immunrendszert, emésztést támogató tulajdonságát nem említettük.

Azt sem véletlenül hangsúlyoztuk ki, hogy a férfiaknak fokozottan érdemes odafigyelni a magnézium bevitelére, illetve pótlásra. A fokozott testi igénybevétel megkívánja az alapos támogatást. És igen, ehhez hozzátartozik a magnézium készítmények szedése. A minél gyorsabb felszívódás érdekében a por formátum a legideálisabb, de természetesen tabletta, pezsgő- és rágótabletta is vásárolható.

Mi a helyzet a gyakorlati alkalmazással?

A magnézium pótlása általában kúraszerűen javasolható, míg a napi ajánlott mennyiséget célszerű két-három részletre elosztani. Amire mindenképpen ildomos odafigyelni, az az egyéb gyógyszerekkel vagy táplálékkiegészítőkkel való kölcsönhatás. Ami a mellékhatásokat illeti: a magnézium beindíthatja az emésztést, azaz híg széklet ideiglenesen jelentkezhet, de ez hamar elmúlik. Ami ennél nagyobb figyelmet érdemel, az a vesén keresztüli kiválasztódás. Ez egészséges veseműködés esetén nem jelenthet problémát, ellenben ha a vesék nem megfelelően látják el a feladatukat, akkor gondot okozhat a vizeleten keresztüli kiválasztás, így vesebetegségnél nem ajánlott a magnézium fogyasztása.

Melyek a magnéziumhiány tünetei?

A legfrissebb kutatások szerint az emberiség mintegy 85 százaléka szenved magnéziumhiánytól úgy, hogy közben ezt nem is sejti. A legjellegzetesebb tünetek az emésztőrendszeri panaszok megjelenése. Ez többek között azért dupla probléma, mert ha az emésztés nem optimális, akkor az ásványi anyagok hasznosulása sem az. Vagyis az úgynevezett ördögi kör már létre is jött. Aztán a következő, kifejezetten súlyos jel az inzulinrezisztencia. A későbbiekben a magas vérnyomás, vagy a magas koleszterinszint kialakulásának esélye jelentősen megnő. Ezen kívül még beszédes jelzés a fejfájás, az éjszakai, vagy hirtelen mozdulat nyomán bekövetkező izomgörcs, krónikus, múlni nem akaró fáradtság, illetve szív- és érrendszeri panaszok. Utóbbiak ráadásul a férfiak körében amúgy is komoly problémákat okoznak. Magyarul nem érdemes tovább súlyosbítani a helyzetet. Főleg, hogy a magnézium pótlása egyszerű, könnyű és hatásos.

Miért érdemes táplálékkiegészítővel élni?

Jogosan merülhet fel a kérdés, hogy az élelmiszerekben lévő magnézium miért nem elegendő. Nos, napjainkban az ételek tápanyagtartalma minimális, azaz a táplálkozásra nem érdemes hagyatkozni. Miközben a magnézium tabletta vagy lehet magnézium készítmény szedése komplex megoldást kínál.

(Szponzorált tartalom)

Fotók forrása: depositphotos.com

És ezt olvastad már?
Olyan brutális lett az Asus kézikonzolja, hogy jó eséllyel letarolja a gamer piacot
További cikkeink a témában
Sikeres nők a szoftveriparban - ilyen volt a Lányok Napja a memoQ-nál
Hirdetés