Egészséges életmód – az alapok

Közhelynek hangozhat, mégis igaz az emberek nagy részére: általánosságban boldog életre vágyunk. De mitől is lesz boldog az életünk? Természetesen mindenki másban leli örömét, hiszen sokan vagyunk sokfélék, de ami mindenképp elengedhetetlen a boldogsághoz, az az általános elégedettség, a jóllét és a jókedv. De hogyan is érhetjük el, hogy épp ilyen életünk legyen? Miben rejlik a titok?

Az egészséges életmód kifejezéssel gyakran találkozhatunk életünk során. Ilyenkor a legtöbben a diétás étrenddel és az aktív sportolással társítják össze ezt a kifejezést. Habár tény, hogy mind az étkezésre való odafigyelés, mind a testmozgás fontos alappillére ennek az életvitelnek, nem csupán ezekből áll. De akkor miről is szól az egészséges életmód? Ha helyes táplálkozásról beszélünk, akkor nincs szó éhezésről, viszont túlevésről sem, csupán azt jelenti, hogy megfelelő mennyiségben és változatosan visszük be szervezetünkbe a számára szükséges tápanyagokat és ásványi anyagokat.

Ha a rendszeres testmozgásra gondolunk, akkor sem kell mindenképp a maraton lefutását kell kitűznünk célul, viszont érdemes mindennap mozognunk valamennyit. Ha megtaláltuk az általunk kedvelt edzésformákat vagy szeretünk hosszú sétákat tenni, akkor ez nem is lesz olyan nehéz. Az egészséges életmód folytatásához elengedhetetlen az is, hogy eleget pihenjünk és aludjunk, hiszen hagynunk kell regenerálódni szervezetünket. A mentális és fizikai egészségünk megőrzése érdekében fontos továbbá, hogy kerüljük a folyamatos stresszt és hagyjuk el káros szokásainkat, hiszen ezek megbélyegzik mindennapjainkat.

De miért is beszélünk ennyit az egészséges életmódról, ha a boldog élet kulcsát keressük? Nézzük!

Hogyan függ össze mindez a boldogsággal?

Képzeljük el, hogy folyamatosan egészségügyi problémákkal küzdünk, állandó stressznek vagyunk kitéve, nem alszunk eleget, puffadunk és már pár lépcsőfok megtétele után kifulladunk. Ezek a negatív élmények a hangulatunkon is tükröződnek. A folyamatos kedvetlenség vagy egyenesen rossz kedv, akárhogy is nézzük, nem éppen a boldog élethez köthető – így bátran kijelenthetjük, hogy az egészséges életmód elengedhetetlen a boldog élethez. Ráadásul kutatások bizonyítják, hogy amennyire függ a boldogságunk az egészégünktől, ugyanannyira függ egészségi állapotunk is attól, hogy boldogok vagyunk-e.

Egészség - boldogság

Ha egészségesen étkezünk, azaz folyamatosan bevisszük a megfelelő tápanyagokat, vitaminokat és ásványi anyagokat szervezetünkbe, az pozitívan hat anyagcserénk működésére, így nem kell gyomorproblémákkal küzdenünk. Meggátolhatjuk a zsírraktározást is, így nem kell felesleges testsúlyt cipelnünk, emellett agyi funkcióink megfelelő működésére is pozitívan hatunk, így garantáltan boldogabbak leszünk általa.

Ha mindennap sportolunk, átmozgatjuk testünket, az nemcsak fittséget eredményez, hanem endorfint is szabadít fel testünkben, melyet boldogsághormonnak is neveznek. A testmozgás tehát már önmagában is boldogabbá tesz minket, emellett pedig általa több energiánk lehet. Így olyan tevékenységek végzéséhez is lesz mellette kedvünk, melyeket szeretünk, de a fáradtság miatt elhanyagoltunk. Az aktív sportolás segít abban is, hogy stressz-szintünk alacsonyan maradjon, valamint a jobb minőségű alvást is támogatja.

Boldogság - egészség

A másik oldalt nézve, ha boldogok vagyunk, pozitívan gondolkodunk, ami nemcsak mentális egészségünk megőrzésében segít, hanem könnyebben tudunk igazodni az egészséges életmódhoz is. Ennek köszönhetően elkerülhetjük a stressz okozta kisebb-nagyobb problémákat is, mint például a szív- és érrendszeri megbetegedések vagy a stroke. Amikor a boldogság átjár minket, sokkal energikusabbak is vagyunk, így több időt fordítunk ételeink elkészítésére, az aktív testmozgásra és lelki egyensúlyunkra, valamint arra is, hogy megadjuk testünknek azokat a vitaminokat és ásványi anyagokat, melyekre szüksége van. Még az alvás is pihentetőbb, ha pozitív gondolatokkal fekszünk le.

Tegyünk érte!

Már tudjuk, hogy az egészséges életmód és a boldogság szorosan kapcsolódnak egymáshoz, de mit is tegyünk most? A boldog élet eléréshez figyeljünk oda gondolataink áramlására, viselkedésünkre másokkal és önmagunkkal szemben, jegyezzük meg, hogy mi milyen érzéseket vált ki belőlünk, hiszen az ördög a részletekben rejlik.

Természetesen nem fogjuk tudni egyik pillanatról a másikra megváltoztatni életünket, van, hogy hosszú idő, mire rájövünk mennyire negatívan is hat ránk egy szokás, egy munka vagy akár egy kapcsolat – de lépésről lépésre elérhetjük célunkat. A boldogságunk felé vezető útra egyedül is ráléphetünk, de motiválhatjuk egymást egy szerettünkkel is vagy kérhetjük szakértő segítségét.

„Csak úgy boldognak lenni nem egyszerű feladat. Figyelem kell hozzá, hiszen folyamatosan a pozitív gondolkodásmódot kell gyakorolnunk, valamint a szépet kell keresnünk az mindennapokban, ami nem minden helyzetben egyszerű. Megéri azonban megpróbálni, és ha egyszer sikerül, már nem akarjuk majd másként csinálni!

(Szponzorált tartalom)

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Kényelem és nyugalom az autópályán, izgalom és őrület a stadionban – BYD Seal U-val a magyar–skót-meccsre

Óbudán vár a fotókiállítás, amit nemcsak látni, hanem tapintani is lehet

Európa egyik legjobb és legújabb Kia-kereskedése is Budapesten van

További cikkeink a témában