3+1 átgondolandó szempont lakásvásárlás előtt.

Kicsinek érzitek lassan az albérletet, és egyébként is: semmire sem vágytok úgy a pároddal, mint egy igazi, saját otthonra? Valószínűleg egy következtetésre juttok majd: kell egy saját lakás. Igen ám, de hogyan válasszátok ki a tökéletes otthont? Miket érdemes mérlegelnetek ahhoz, hogy a legmegfelelőbbre tegyétek le a voksotokat? Cikkünkkel a nagy döntéshez adunk egy kis mankót. 

  • Milyen távra tervezel?

5-10 évre tervezel, vagy akár a nyugdíjas éveidet is ott töltenéd? Végig egyedül vagy a pároddal fogsz ott élni, vagy bővülni fog a család? Egy, kettő, vagy akár három gyereknek elegendő helyiséget szeretnétek? Mivel a legtöbben egy saját ingatlan vásárlásakor hosszú távon gondolkodnak, ezeket a tényezőket is érdemes átgondolni és figyelembe venni az ideális lakás kiválasztásához. Míg 5 éves távlatban, 2 főre minden igényt kielégítő lehet egy garzon, családalapítás előtt álló pároknak érdemes nagyobb méretben és több szobában gondolkodniuk.

  • Meddig ér az a bizonyos takaró?

Az egyik legfontosabb kérdés, persze, mégiscsak az önerő. Mivel nem olyan könnyű előteremteni azt a “néhány” milliót sem, érdemes utána járni a különböző, akár vissza nem térítendő támogatásoknak is.

Mekkora összegű lakáshitellel számolhattok, mennyi a THM és a havi törlesztő, mennyibe kerül az előtörlesztés, kell-e plusz kiadásokra számítani? Többek között ezekre fontos választ kapnotok a lakásvásárlás pénzügyi lehetőségeit vizsgálva.

  • Válogatás okosan

Ha tisztáztuk a preferenciákat és a pénzügyi lehetőségeket, nincs más hátra, mint a megfelelő ingatlan felkutatása és kiválasztása. Ebben a folyamatban viszont érdemes körültekintőnek lenni, és minden apró részletre kitérni a megtekintéskor, hogy elkerüljük a későbbi negatív meglepetéseket. Mikor és miből épült az ingatlan? Milyenek a szomszédok és a lakóközösség? Használt társasház esetén: van megtakarítása a háznak, terveznek felújítást vagy korszerűsítést? Tisztázott az ingatlan tulajdoni helyzete? Vannak jelenleg bérlők vagy lakók az ingatlanban?

Érdemes minden felmerülő kérdést jól körüljárni, hogy zökkenőmentes legyen az adásvétel és a beköltözés is.

 

+1. Ár-érték arány

Akár újépítésű, akár használt ingatlan vásárlása esetén érdemes körülnézni: milyen áron találunk hasonló méretű, állapotú és elhelyezkedésű lakást a piacon? Hogyan alakulnak az átlagos négyzetméterárak a kiválasztott környéken? Megfelelő piaci ismerettel és kellő viszonyítási alappal könnyebb eldönteni, hogy az ingatlan vételára reális-e vagy sem. Ha úgy látjuk, hogy ár-érték arányban nem a legmegfelelőbb az ingatlan, érdemes egyezkedni a tulajdonossal vagy ingatlanossal, és akár alkudni a vételárból.

 

Ez az ingatlanvásárlás folyamata

Ha kiválasztottuk a hőn áhított ingatlant és szóban egyeztettünk az árról, érdemes hivatalos ajánlatot is tenni ügyvéd bevonásával. Ekkor már foglalót vagy előleget is kérhet az eladó, hogy megbizonyosodjon a komoly vételi szándékról. Az ajánlattétel után-, ha az eladó elfogadja a vételi ajánlatot - történhet meg az ingatlan adásvételi szerződés megkötése, amelyben a vételár mellett tisztázni kell az ingatlanra vonatkozó minden részletet és a fizetési ütemezést is. A szerződéskötést még több papírmunka követi: földhivatali bejegyzés, szolgáltatók értesítése, hitelfelvétel esetén pedig a banki ügyintézés. A folyamat az ingatlan birtokba adásával zárul, amikor az eladó átadja a kulcsokat az ingatlan új tulajdonosának.

 

A legfontosabb tehát az egész folyamatban, hogy mielőtt belevágtok, tájékozódjatok alaposan a lakásvásárlás folyamatáról és feltételeiről - hogy a lehető legjobb döntést hozhassátok meg.

 

Jelen marketingközlemény nem minősül ajánlattételnek, a tájékoztatás nem teljes körű, ezért a további részletekről kérjük, tájékozódjon K&H Bank személyes ügyfélpontjain és a honlapján (www.kh.hu) elérhető, adott termékhez kapcsolódó üzletszabályzatból, általános szerződési feltételekből és hirdetményekből.

(Szponzorált tartalom)

És ezt olvastad már?
Mi a teendő a kormánymű olajfolyása esetén?