A férfi és női arcbőr közti különbségek

 

Sok legenda és vicc kering arról, hogy a férfiak mennyire egyszerűen intézik a személyes higiéniát. Természetesen ezekben sok a csúsztatás, de tény, hogy közülük kevesen alakítják ki az arcápolási rutint, pedig éppen olyan fontos eleme kellene, hogy legyen a mindennapjaiknak, mint a nők esetében. Mire érdemes ügyelni férfiként az alapvető higiénián túl?

A férfi és női arcbőr közti különbségek

Meglepő lehet, de a férfiak és nő arcbőrén nem csak a szőrzet megjelenése az egyetlen különbség. A férfiak bőre valamivel vastagabb, mint a nőké, ezáltal kevésbé puha. A bőrük zsírosabb lehet, mert a faggyúmirigyek nagyobbak, mint a nők esetében. Ez az oka annak, hogy jellemzően serdülőkorban a fiúk nagyobb eséllyel küzdenek a pattanásokkal, mint a lányok.

A kollagén szempontjából viszont a férfiak a szerencsésebbek, ugyanis esetükben lassabban csökken annak a szintje, ezáltal a látványos öregedés náluk jóval később következik be. Szerencsére ezt porokkal és tablettákkal is pótolhatjuk, de több egyéb lehetőségünk is van arra, hogy hátráltassuk a ráncok megjelenését. Használhatunk például csiganyálkrémet, védhetjük a bőrünket fényvédő krémekkel, de az elegendő alvás és a megfelelő folyadékpótlás is segít.

Arcápolási rutin férfiaknak

Bár egy időben az arcápolási termékek a nőkre koncentráltak, ma már egyre több olyan kozmetikum van, ami a férfiakat próbálja meggyőzni arról, hogy az ő bőrük is épp olyan fontos, mint a nőké. Számukra is rendelkezésre állnak hámlasztók, tisztítók vagy éppen a csiganyálkrém, csak azt kell tudniuk, hogy mikor, mit és hogyan használjanak.

Arclemosás

Bár zuhanyzás alatt is elvégezhető feladat, sokkal hatékonyabbak lehetünk, ha külön mossuk le az arcunkat. Ideális esetben reggel és este, lefekvés előtt kellene felfrissíteni egy lemosással, mert bőrünk nemcsak hidratáltabb és egészségesebb lesz általa, hanem a felvitt krémek is könnyebben beszívódnak. Próbáljuk meg kerülni a szappan használatát, ugyanis hosszabb távon rendkívüli módon kiszárítja a bőrt. Érdemes helyette olyan lemosót választani, ami a mi bőrtípusunkra készült, így ténylegesen csak tisztítani fogja a bőrt, de az irritáció miatt nem kell aggódnunk.

Borotválkozás

A borotválkozás vagy az arcszőr ápolásának valamely módja elengedhetetlen, akkor is, ha szakállat növesztünk. Figyeljünk arra, hogy olyan szereket használjunk, amik nem irritálják a bőrt, legyen az borotvahab vagy arcszesz. A borotválkozás jellemzően felsérti a bőrt – kivéve, ha elektromos borotvát használunk, mert ebben az esetben kevés esélye van annak, hogy megvágnánk magunkat. Ma már nemcsak arcszesszel fertőtleníthetjük a bőrünket, hanem olyan termékekkel is, amik csökkentik a szőr alatti pattanások és a szőrtüszőgyulladások esélyét.

Tisztítás

Az arclemosást kiválthatjuk egy tonikos tisztítással is, ami különösen akkor ajánlott, hogy ha mitesszerekkel és pattanásokkal küzdünk. Egy megfelelően kiválasztott tonik csodákat tesz a duzzadt, piros foltokkal: ha este kezeljük, másnap reggelre vagy megérik és megszabadulhatunk tőle vagy elmúlik, így másnap már nem kell aggódnunk miatta.

Naptej

Az egész év során, de a tavaszi és a nyári időszakban különösen fontos, hogy odafigyeljünk a naptej használatára, akkor is, ha nem a strandon pihenünk. A korai ráncosodás szoros összefüggésben van a napsugarakkal, mert áldásos hatásai mellett a Nap károsíthatja a bőrünket. Az elváltozó anyajegyek és a helyenként megjelenő pigmentfoltok mind annak a jelei, hogy elhanyagoljuk a bőrünket.

Mit tehetünk még az egészséges bőrért?

A megfelelő mennyiségű és minőségű alvás elengedhetetlen ahhoz, hogy a bőrünknek legyen ideje regenerálódni, valamint a napi 2-3 liter víz fogyasztása is hozzájárul ahhoz, hogy arcunk puha és megfelelően hidratált legyen. A ráncoknak szaunázással vehetjük elejét, hiszen kiválóan tisztítja a pórusokat, a csiganyál-krém pedig aktiválja a kollagént a bőrünkben, így lassítva a ráncok kialakulását.

Férfiként sem érdemes elhanyagolni az arcunkat, hiszen a szép bőr minden nem számára fontos. Ma már nem csak a nőknek gyártanak ilyen típusú kozmetikumokat, így érdemes kihasználni a lehetőségeinket, mert utólag bizonyosan hálásak leszünk magunknak érte!

(Szponzorált tartalom)

És ezt olvastad már?
Idén is eljön a karácsony, de semmi pánik, mutatjuk a tuti tippeket!
További cikkeink a témában