Nem is kérdés, hogy a napelemrendszerek elterjedése kiemelt fontosságú egy fenntarthatóbb világban. Megújuló energiaforrásként hatékony és tiszta megoldást kínálnak a hagyományos villamosenergia helyett, ráadásul a háztartások számára is költséghatékonyabb így az energiaellátás.

Miután azonban a napsütés nem állandó, a Napból kinyert energia sem tud folyamatos lenni. Energiahatékonyság szempontjából ez kevéssé kedvező, ám egy egyszerű megoldással kiküszöbölhető a probléma: itt jönnek képbe az otthoni energiatárolók.

Hogyan lehetséges az otthoni energiatárolás?

A nyári, napsütéses időszakban a napelemek jóval több áramot képesek termelni, mint amennyire a háztartásnak szüksége van a mindennapok során. A többletáram tárolásához energiatárolókra van szükség, segítségükkel pedig meg is oldódik a későbbi felhasználás kérdése.

Az otthoni energiatárolók közvetlenül a napelemrendszerhez vannak csatlakoztatva, így veszteség nélkül képesek tárolni a megtermelt energiát egészen a tényleges felhasználásig.

Az otthoni energiatárolás célja kettős az energiahatékonyság terén, ugyanis egyrészt megoldást nyújtanak az éjszakai, valamint a csúcsidőn kívüli (például téli) energiafelhasználásra, másrészt pedig megakadályozzák, hogy a túltermelt energia pocsékba menjen.

Az innovatív energiatárolók által a háztartások akár 70-75%-ban önellátóan működhetnek. Ilyen módon nemcsak kalkulálható és stabil energiaforráshoz jutnak, de közben a környezetvédelemért, bolygónk megóvásáért is sokat teszünk.

Mi alapján érdemes otthoni energiatárolót választani?

Két fő jellemzőt kell szem előtt tartani az otthoni energiatárolók választásánál, ezek pedig a tárolókapacitás és a teljesítmény. Előbbi az általa eltárolható energia mennyiségére utal, utóbbi pedig azt jelzi, hogy az akkumulátor mennyit tud kinyerni a napelem termeléséből.

Az otthoni energiatárolás megtervezését mindig a korábbi fogyasztás, illetve a beépített napelemrendszer sajátosságai alapján kell megválasztani. A megfelelő eszközökkel az energiahatékonyság olyan mértékben megvalósul, hogy már 1-3 éven belül megtérülhet a befektetés. Ráadásul a csúcstechnológiás készülékek hosszú éveken át megoldást nyújtanak az otthoni energiatárolás kérdésére.

(Szponzorált tartalom)

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Milyen kutyatápot vegyél, ami a kutyádnak és a pénztárcádnak is jó?

A világ egyik legegészségesebb itala egy magyar készítmény, és azt adja meg, amire szükséged van

További cikkeink a témában