Abban mind egyetérthetünk, hogy ma már egy vállalat sem maradhat versenyben a piacon egy jól megtervezett vállalatirányítási rendszer nélkül. Az okok viszonylag egyszerűek: idő- és energiatakarékos, könnyű használni és anyagi téren is megéri. Van-e azonban különbség on-premise és felhő alapú ERP rendszer között? Melyik járul hozzá jobban a hatékony munkavégzéshez? Nos, mindkettőnek megvannak a maga előnyei és a vállalat üzleti stratégiája határozza meg, hogy melyiket érdemesebb alkalmaznia. Cikkünkben mi most a felhő alapú vállalatirányítási rendszer előnyeit vesszük sorra. Ehhez Kriston Csabát, az Acterra International Kft. ügyvezető igazgatóját hívtuk segítségül.

Költséghatékonyság

„Mindenekelőtt talán az anyagiakat érdemes megemlíteni. Nemcsak az ERP, de az informatika más területein is sokkal alacsonyabbak a kiadások, ha a helyben telepített rendszerek helyett a felhőben dolgozunk és tároljuk az adatokat. Ráadásul a felhőalapú szoftverek rugalmasan alakíthatók, bővíthetők, így ebben az esetben a kiadások is csak minimálisan nőnek, változnak. Azt fontos hozzáfűzni azonban, hogy ez csak abban az esetben igaz, ha a cég folyamataihoz megfelel a már kész rendszer.”

Jelentős adatbiztonság

„Szintén beszélhetünk egy vállalat IT infrastruktúrájának több területéről is, a felhő alapú rendszereket biztonsági szempontból is előszeretettel használják. Nemcsak az adatok védelme, de a biztonsági szabályok megsértésének elkerülése végett is gyakran választják a vezetők a felhő alapú vállalatirányítási rendszereket.”  – magyarázza az ügyvezető.

Gyors implementáció

Ha a gyakorlati oldalát nézzük a dolgoknak, akkor a felhő alapú ERP rendszereknél a gyors bevezetést érdemes megemlíteni.

„Így van. Amikor felmérjük egy adott vállalat igényeit, a munkafolyamatok függvényében megtervezzük azt az ERP rendszert, amely a leghatékonyabbá teheti a munkavégzést. A terv elkészítését és elfogadását követően akár már 24 órán belül készen is van az implementáció és a rendszer használatra kész. A költséghatékonysághoz hasonlóan az implementáció gyorsaságára is igaz, hogy csak a meglévő, már kész rendszerek -pl. SAP Business One - esetén valósul meg. Egyedi igények esetén a tervezés, fejlesztés, tesztelés és bevezetés is időbe telik.” – mondja Kriston Csaba.

Ez a munkavégzés folytonosságának szempontjából is lényeges, hiszen semmilyen rendszer bevezetése nem okozhat jelentősebb kiesést a munkafolyamatokban. Másfelől pedig ahelyett, hogy napok vesznének kárba az átállás során, a cégnek több ideje marad a változások, implementálás mellett fő feladatával, az üzlettel foglalkoznia.

(Szponzorált tartalom)

És ezt olvastad már?
Tradicionális stílus otthonába: A Chesterfield