A villanyautózás egyre több mindenki számára elérhetővé válik, és ezáltal egyre többen esnek szerelembe a műfajjal. Ezer meg egy oka lehet annak, hogy valaki villanyautóra vált: a zajmentes működéstől kezdve a kényelmes vezetési élményen át egészen a fenntarthatóságig számos előnye van az elektromos járműveknek. De mire számítson, aki a csere mellett dönt? Cikkünkben összeszedtük, hogyan készülj fel az új élményre!

Hatótáv – Mennyit megy az autó?

Az elektromos autók hatótávolságát a gyártók a WLTP (Worldwide Harmonised Light Vehicles Test Procedure) iránymutatása alapján határozzák meg. Azonban fontos észben tartani, hogy ezt a számot a villanyautók ideális körülmények között képesek teljesíteni, amelyek nem mindig adottak. A tapasztalatok azt mutatják, hogy az autók kedvezőtlenebb körülmények között (pl. rossz időben, országúton) a WLTP hatótáv 60%-át tudják csak teljesíteni.

Anyagi kérdések – Mikor éri meg a villanyautó?

Egy elektromos jármű bekerülési költsége sokkal magasabb, mint egy belső égésű motoros autó ára, azonban a villanyautók fenntartása szemmel láthatóan kedvezőbb. De akkor mikor éri meg villanyautót vásárolni? Az elektromos autókra sem szabad befektetésként tekinteni, azonban az igaz, hogy mivel a fenntartás költsége alacsony, minél tovább használod, annál jobban megéri.

Töltés – Milyen eszközöket kell megvennem az autóhoz?

A villanyautóra való átálláskor a jármű megvásárlása mellett érdemes berendezkedni az otthoni töltésre. Ehhez mindenképp szükséges egy elektromos autó töltő berendezés, amely több eszközből áll. Ezek közül kötelező lennie konnektoros töltőnek, fontos, hogy legyen töltőkábel is, a fali- vagy nagy teljesítményű hordozható töltő beszerzése viszont opcionális.

Otthoni töltés – Mennyi időt vesz igénybe?

Az otthoni töltésnek számtalan előnye van, azonban egy szempontot érdemes mégis kiemelni, ami nem más mint az idő. Persze a töltési időt számos tényező befolyásolja és többféle cél lebeghet a felhasználók szeme előtt.

A legtöbben azt tartják ideálisnak, ha éjjel (tehát 8-10 óra alatt) tudják feltölteni az autójukat, míg másoknak a lehető leggyorsabb megoldás kell. Akadnak azonban olyanok is, akiknek az az optimális, ha hétvégén töltik a járművet, így akár a 24 órás töltési idő is belefér nekik. Neked csupán azt kell eldöntened, hogy melyik igaz rád ezek közül és az alapján felszerelni az otthonodat.

(Szponzorált tartalom)

És ezt olvastad már?
A noszvaji lombházak, ahol a legjobbat hozhatod ki magadból
További cikkeink a témában