Ötletek a problémás bérlők kiebrudalásához.

Mikor kiadunk egy lakást természetesen számolunk azzal, hogy a legtöbb bérlő „úgysem az enyém” alapon fogja kezelni az ott hagyott bútorainkat, gépeinket. Pár karcolás a tükrön, egy-egy szekrényajtó leszakadása még elviselhető, hiszen ezek a rendes használat során is megesnek. Előfordul azonban, hogy a lakás használója nem áll meg itt és mikor gyanúsan nem válaszol a telefonhívásainkra, nem kizárt, hogy a szeretett ingatlanunk már kipakolva, lecsupaszítva szomorkodik. Olyan rémtörténetek is szárnyra kaptak már, hogy a derék lakók nemcsak a mozdítható berendezési tárgyakat tüntették el, de még a radiátorokat is gondosan lefűrészelték. Egy IX. kerületi lakás tulajdonosát pedig az alsó szomszédja riasztotta, mikor vízszivárgást észlelt. A köddé vált bérlők ebben az esetben még az összes vízcsapot is nyitva felejtették, medencévé varázsolva így a másfél szobás bérleményt.

Rosszabb esetben a bérlő nemcsak a bútorzatot és a lakást amortizálja le, hanem még a lakbért és a közműdíjakat sem fizeti. Egy ideig persze a szerződéskötéskor letett óvadék még fedezi az elmaradt bérleti díjat, viszont ennek kimerülése után kénytelenek leszünk más eszközhöz folyamodni.  Ha a bérlő önszántából nem hagyja el az ingatlant, a tulajdonos általában csak lakáskiürítési per útján szabadulhat meg tőle. Ilyenkor azonban a bíróság valószínűleg boncolgatni fogja a bérleti jogviszonyt és amennyiben a bérbeadó nem fizetett személyi jövedelemadót a bérbeadás után vagy esetleg még szerződés sem volt a felek között, ez bizony problémákat vethet fel.

A kézenfekvő természetesen az lenne, ha pár nehézfiúval igyekeznénk meggyőzni őt arról, hogy valójában már nem szeretne ebben a lakásban élni, de sajnos ez nem éppen legális megoldás. Az erőszakos módszerek ugyan célravezetők, de nem jogszerűek, hiszen ilyenkor zaklatás, önbíráskodás vagy magánlaksértés miatt akár még büntetőeljárás is indulhat a pórul járt tulajdonos ellen. Ha a mérőórák a bérlő nevére átírásra kerültek, „reménykedhetünk” a közművek kikapcsolásában, amennyiben ezeket sem fizeti havi rendszerességgel. Viszont amikor ezek még a tulajdonos nevén vannak, kikapcsolását harmadik személy hátrányára a legtöbb szolgáltatónál nem kérheti.

A birtokvédelem alapján sajnos a bérlő van előnyösebb pozícióban, amíg a lakásban tartózkodik, extrém esetben még akár a zárat is kicserélheti. Vannak azonban bizonyos eszközei a tulajdonosnak, ha a bérlő elhagyja az ingatlant. Mivel a tulajdonosnak a hátralékos bér összegéig zálogjoga van a bérlő bérleményben lévő vagyontárgyain, ezért azokat jogosan szállíthatja el a távollétében, gondosan felvéve jegyzőkönyvbe minden egyes tárgyat. A televízió vagy a mikrosütő hiányát tapasztalva minden bizonnyal alkuképesebb lesz a mulasztó bérlő.

Érdemes lehet közjegyzői okiratba foglalni a bérleti szerződést, hiszen ilyenkor – ha a felmondás esetén a bérlő nem költözik ki – a közokirat alapján közvetlenül lehet kérni a bíróságtól a végrehajtást. Amennyiben nem rendelkezünk ilyen okirattal, marad a lakáskiürítési per. Ismerve a hazai bíróságok leterheltségét, ez sajnos hónapokig elhúzódhat, ha a bérlő vitatja a felmondás jogosságát és ez alatt az idő alatt természetesen a bérlő használja és pusztíthatja a lakásunkat.

Jogon kívüli eszközként a banki BAR listák mintájára készült a www.rosszberlo.hu, ahol a pórul járt tulajdonosok közzétehették a károkozó bérlők nevét és az eset rövid leírását, megelőzve így, hogy mást is rászedjenek. Az okos kezdeményezés azonban sajnos gyorsan csúfos véget ért. Mivel 2011-ben az indulása napján az összes jelentős online hírújság írt róla, ezért már az első napokban megrohanta a kommentelők hada, akik a bátorítás helyett inkább az üzemeltetőt fenyegették és nem alaptalanul. A nevek ilyen jellegű listázása ugyanis nemcsak adatvédelmi aggályokat vet fel, hanem sérti a bérlők jó hírnevét is. A tiltakozók végül letiltatták a tárhely-szolgáltatónál a honlapot, azóta pedig nem indult ilyen jellegű próbálkozás.

Mindenképp körültekintően kell tehát eljárni a bérlőnk kiválasztása során és esetleg felvenni a kapcsolatot az előző bérbeadóval vagy ajánlólevelet kérni tőle, hiszen jobb egy üresen álló lakás, mint egy életünket megkeserítő bérlő.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Óbudán vár a fotókiállítás, amit nemcsak látni, hanem tapintani is lehet

150 000 táncoló robotfűnyíró: a technológia a fejlesztés mögött

Kényelem és nyugalom az autópályán, izgalom és őrület a stadionban – BYD Seal U-val a magyar–skót-meccsre

További cikkeink a témában
Egyedi méretre szabott öltönyök, ingek azoknak, akik különlegesre vágynak
Hirdetés