A kínai horoszkóp szerint 2018 a kutya éve, azonban globálisan nézve sokkal inkább a Maradona esztendője volt ez.

A korábbi világbajnok, magát minden idők legjobb labdarúgójának tartó egykor tényleg zseniális játékos ma már csak egy meghízott drogos. De a neve és a múltja örökre a labdarúgóvilágban tartja, ennek köszönhetően 2018-ban, a világbajnokság évében ismét pezsgő életet élt a pályák környékén. Persze legkevésbé szakmailag volt jelen.

Összeválogattuk Maradona néhány méregerős performanszát 2018-ból.

Aláírt, majd bevonult Fehéroroszországba

Miután megbukott az al-Fudzsaira edzőjeként, mivel nem jutott fel az Arab Emírségek első osztályába, májusban Európába szegődött, a fehérorosz Dinamo Breszt sportigazgatónak nevezte ki. Maradona nem lenne Maradona, ha csak simán elkezdte volna a melót. Merthogy azt nem kezdte el, közbejött a vébé, ahol sok dolga akadt, utána viszont

egy katonai autóval vonult be Bresztbe.

Az emlékezetes antrét nem követte tett, bő egy hónap múlva már Mexikóban dolgozott.

Betegen, szipogva is vb-meccsre ment!

Ugorjunk vissza félig-meddig az időben. A breszti aláírás után átrepült a szomszédba, Oroszországban foci-vb-t rendeztek, az pedig nincs Maradona nélkül. Sajnos. A hatvan felé közelítő Diego Argentína Izland elleni meccsén törölgette bőszen az orrát.

Ez az igazi szenvedély!

Megszállta az ördög

Az Izland elleni előadás csak egy kis petting volt, Nigéria ellen ért a csúcsra. Ő annak ellenére igen laza és lezser volt a meccs előtt, hogy nagyon komoly tét volt. Legyen tánc, gondolta. Igaza van, ez csak egy játék.

Majd Messi gólja után viszont megszállta az ördög, na az már nem volt játék.

Amikor ketten támogatják be a VIP-büfébe a megfáradt, beteg embert

Egy nagy győzelem nagy ünnepléssel jár, Maradona viszont már nincs olyan kirobbanó kondiban, mint aktív korában. Elfáradt a szünetben.

null

null

Ekkor aggódtunk az életéért, de hamar jött a jó hír, hogy csak a nyaka fájdult meg.

Csak szeretném elmondani, hogy jól vagyok, nincs baj és egyáltalán nem kerültem kórházba. A Nigéria elleni mérkőzés félidejében nagyon fájt a nyakam, úgyhogy megvizsgált egy orvos és azt mondta, hogy kimerültségtől szenvedek. Azt javasolta, hogy ne maradjak, hanem menjek haza, de én mindenképp a stadionban akartam maradni, mivel ezen az összecsapáson múlt mindenünk. Hogyan is hagyhattam volna ott a csapatot? Mindenkinek küldök egy csókot, ne haragudjatok, hogy a frászt hoztam rátok. Maradok még egy darabig, Diego.

null

null

Bekaphatja mindenki!

Még mindig a Nigéria elleni meccsen járunk, azonban már az utolsó percekben, a szünetben tapasztalt fáradság ekkor már a múlté. A kiváló sportember Rojo győztes gólja után örömében így üdvözölte az embereket:

NGAARG on Twitter

When you've been on the beers since 12pm... #Maradona #ARG #NGA #NGAARG #WorldCup https://t.co/86dVG3h9yt

Mellbimbó-mutogatás

Erről nem szeretnénk bővebben értekezni, a videó önmagáért beszél. Augusztus végén járunk, Maradona még a fehérorosz rajongóknak kedveskedik: egy autó tetején ülve élvezi, ahogy éltetik, cserébe kigombolta az ingét és előkapta a melleit.

Kaland a telefonnal Mexikóban

Néhány nappal később már le is lécelt Fehéroroszországból, a mexikói másodosztályú Dorados de Sinaloa edzője lett. Egészen jól ment a csapatnak, de legfőképp a marketingosztály lehetett boldog, a fél világ megtudta, hogy létezik egy ilyen nevű csapat. Például az olyanok miatt, mint amikor főhősünk felriadva telefonálni próbált meccs közben. Mérsékelt sikerrel.

ESPN FC on Twitter

Diego Maradona casually took a call in the middle of coaching a Dorados game ¯\_(ツ)_/¯ https://t.co/6t6ST9gjsk

És a csúcs: AZ INTERJÚ

November végén a jó öreg Maradonát meccs utáni interjúra kényszerítették: ő 12 másodpercig kereste a szavakat. De nem találta.

A médiatörténeti csúcs legszebb része talán az volt, amikor a kérdező riporter egy ponton rájött, hogy itt ma nem lesz interjú, értetlenül kinéz a szerkesztőre – az arcára van írva minden.

A legszomorúbb levonulás

És elérkeztünk a ponthoz, amikor Maradona előadásai, műsorai elvesztették a humoros jellegüket. Ebben a veszekedés utáni pályáról levonulásban benne van minden: megkopott térdízületek, megkopott nimbusz.

ESPN UK on Twitter

Diego Maradona walks off in style after being sent off in Mexico 😂 https://t.co/MdmwcCDY6F

A mélypont: megütött egy újságírót

Az Apertura-rájátszás döntőjének visszavágóján hosszabbításban 4–2-re kikapott a Dorados az Atlético San Luistól, így nem jutott fel az élvonalba Maradona csapata. Hogy erről kérdeztek tőle valami provokatívat, vagy úgy bármit, azt nem tudni, de elborult az agya. Úgy kellett lefogni, miközben ütött.

Egy ilyen évből, sőt ennek töredékéből nem lehet arcvesztés nélkül kijönni, azonban a jó Diegónak hazáján kívül már rég nincs arca, az elmúlt évtizedekben viselkedésével, a tudatmódosítók gyakori, már-már szüntelen használatával gyakorlatilag lenullázta azt, ami labdarúgóként felépített. Ezek a szomorú, elkeserítő, dühítő cselekedetei miatt már rég nem számít példaképnek, sőt inkább egy rossz példa lehetne a világban a kölyköknek, fiatal labdarúgóknak: így ne!

Argentínában persze – ahová vitt egy vb-aranyat – akkor is ő lesz az isten, ha Buenos Aires főterén árva gyerekeket ütne bikacsökkel egy I Hate Jesus feliratú pólóban.

De mi nem vagyunk argentinok.

(Fotó: Refugio Ruiz/Getty Images)

És ezt olvastad már?
Hogyan válasszunk minden igénynek megfelelő számítógépházat?
További cikkeink a témában