Még a Der Klassikerek közül is egy igazán kiemelkedőt láthattunk, mivel a Bayern München az első, a Dortmund pedig a második helyen állt a meccs előtt. És utána is. Közben meg volt egy pazar meccs. Öt pontban szedtük össze a rangadó tanulságait.

A fanatikus Dortmund-drukkerek nevében nem szívesen nyilatkozom, de az az érzésem, még úgy sem lehetnek elégedetlenek, hogy végül a csapatuk kikapott otthon 3–2-re. Egy pontot azért érdemelt volna a Dortmund, de a játék így is kiváló volt.

Elképesztő a tempó

Aki leginkább csak a Bajnokok Ligáját követi, azt gondolhatja, hogy van egy összevásárolt Bayern München, akinek elég kimozognia a bajnokságot, hogy aztán a legerősebb sorozatra tudjon masszívan fókuszálni. Nos, a helyzet az, hogy a Bundesligában őrült a tempó: nincs busz a kapuk elé tolva, hanem kard ki kard ment egymásnak a két kiváló német együttes.

Olyan impulzív volt, leginkább az első félidő, hogy akadt olyan szituáció például, amikor hatalmas helyzete volt a Bayernnek, ám tudott blokkolni a BVB-védelem, majd abból kábé nyolc perccel később már Haaland robogott helyzetben. Ez a két csapat fantasztikus tempót tud diktálni, talán csak a Liverpool képes még erre jelenleg.

Élmény nézni a támadópotenciálokat

Összesen 29 lövés volt a rangadón és öt gól. Az egyik oldalon a legjobb formában lévő csatár, Robert Lewandowski, a másik a legnagyobb potenciállal bíró támadó, Erling Haaland. De közel sem csak ők a veszélyesek, egészen kiválóan játszott a Bayern francia szélsője, Coman, és a Dortmund két technikás támadója, Reus és Brandt is. Ami mindenképp kiemelendő, és amitől a ez a két csapat ott tud lenni Európa spiccén, az a sebesség. Gyorsak a játékosok, és piszok gyorsan játsszák a focit is.

Időnként megbomlott a ballaszt

A rengeteg támadásra és a kiváló akciókra bántóan sok védelmi hiba csúszott. Persze régen mondták, minden gólhoz egy hiba vezet, de ez ma már azért nem alapvetés. Most viszont tényleg ez történt, világbajnok védők követtek el amatőr hibákat – leginkább Mats Hummels, de róla később –, a hatalmas tehetségnek tartott francia válogatott Upamecano olyan érthetetlen dolgokat művelt hátul, hogy ő lett a mérkőzés legrosszabb játékosa, pedig Hummels mellett nem volt könnyű.

Hummels nem tűnik jó bornak

Még nem olyan idős a Bayerntől igazolt védő, a 32 évével akár a csúcson is lehetne, azonban a helyzet az, a kiemelkedő játékintelligenciája és a remek labdái mellé egyre több hiba csúszik a játékába. És lassú is. Ez a rangadó leginkább rajta ment el, eladott egy labdát utolsó emberként, majd kezezett a tizenhatoson belül. Nem úgy fest, mint a jó bor, ami a korral nemesedik.

Nincs kegyelem

Az első félidőben csúcson pörögtek a csapatok, igazi fociélmény volt, és ugyan a másodikra sem álltak vissza, de – némiképp a mély talaj miatt – egyre többet harcoltak. Abból viszont volt bőven, nem kímélték magukat és egymást se a játékosok. Több sérülés és lap is lett belőle, de inkább azt emelem ki, mennyire motiváltak voltak.

Haalandnak hol lehet a plafon?

A norvég megint rúgott egy pompa gólt, de már meg sem lepődünk rajta. Meg igazából már jelző sincs a fickóra, pedig most úgy játszott az esőben, hogy nem volt teljesen ép. Nyolc bajnoki után 11 gólnál és 4 gólpassznál jár, összesen 71 Dortmund-meccsen 72-szer talált be. Duzzad az önbizalomtól (kissé néha még arrogáns is, de ő ettől az, aki), nagyon gyors, nagyon erős, remekül lő és a magassága ellenére a kisjátékokban is jó, kellően ügyes.

És még mindig csak 21 éves, elképzelni se tudom, hol van nála a plafon, de izgatottan várom.

Pici Guardiola-érzés, hatalmas potenciál – Öt pontban Xavi Barcelonájáról

Már élesen kirajzolódik, mit akar a pályán látni Xavi, és az is, hogy bizonyos szempontból sok a hasonlóság Guardiola világverő Barcájával.

(Fotó: Alex Gottschalk/DeFodi Images via Getty Images)

És ezt olvastad már?
A vb legnagyobb dupla védése és Lewandowski gólja is kellett a lengyel győzelemhez
.