Még csak két meccset játszott a Barcelona Xavi irányításával, de már élesen kirajzolódik, mit akar a pályán látni, és az is, hogy bizonyos szempontból sok a hasonlóság Guardiola világverő Barcájával.

Xavi egy Espanyol elleni győzelemmel mutatkozott be edzőként a Barcelonában, majd a Benficával ikszelt a csapata a Bajnokok Ligájában. Bőven volt hasonlóság a két meccs között, így mondhatjuk, hogy ez egy olyan irány, amerre mindenképp fordítani akarja a katalán óriást a 41 éves szakember. Öt pontban szedtük össze a legfeltűnőbbeket.

Visszatért az élet a csapatba, a klubba

Már a bejelentés pillanatában megváltozott a légkör Barcelonában, a letargiát, lemondást felváltotta az óvatos, vagy helyenként a kevésbé óvatos optimizmus. A drukkerek azonnal az utcára vonultak, mintha csak a messiás érkezett volna a klubhoz. Ami nem kizárt, de nem is ez a lényeg, hanem az azonnali és gyökeres változás:

lettek nézők a lelátón, a csapat pedig sokkal tüzesebb, sokkal motiváltabb lett.

Ez leginkább ott mérhető le, hogy nem lógó vállakkal fociznak, és a labdanélküli mozgás ismét szemmel látható. Az eredmények még nem tökéletesek, de Barcelonában minden a játékról szól.

A nagy Guardiola-csapat ötvözése Luis Enriquével

Guardiola alapelve az volt, és még ma is az, hogy legyen nálunk a labda, abból baj nem lehet. Ebből lett a tiki-taka. Persze Barcelonában eleve az a filozófia, hogy labdát kell tartani, uralni kell a meccset, maga a játék mindenek előtt. Xavi ezt pontosan tudja, ám azt is, hogy csak tologatással ma már nem lehet nyerni.

Visszahozta a híres guardiolás kettő-kettőket, a Benfica ellen a baloldalon Jordi Alba és Gavi, a jobboldalon Demir és Nico González alakított ki duókat, így próbálták meg megmondani a védelmeket a széleken. Persze a minőség hiányzott, Jordi nem szélső, Demir pedig egyelőre nem elég jó.

Ez a csapat máshogy fog mutatni Ansu Fatival és Dembélével – utóbbit a meccs végefelé láthattuk is, a francia folyamatosan meghúzta a szélt, volt két kulcspassza és számtalan sikeres csele. Velük lesz minőség, és szélesebb is lesz Xavi csapata, ami neki nagyon fontos. Kivéve, ha megint kidől Dembélé, akinek húsz játkékpercre két-három hét pihenés szokott jutni.

De nem csak Guardiolától hozott elemeket, ugyanis a látszat és a filozófia ellenére igenis vertikális volt a Barca, ahogy azt Luis Enriquénél már láthattuk.

A Benfica ellen az öt legveszélyesebb támadásból négy 15 másodpercnél rövidebb volt, tehát ott van a direktebb foci is a tarsolyban. De ehhez kell még egy-két játékos, aki minőséget és hatékonyságot hoz.

Pici átrendezés, látható fejlődés

Koeman összevissza játékával szemben azonnal megszervezte a csapatát Xavi, egy kicsit jobban megtalálta mindenki helyét, leginkább a középpályán. És gólt sem kaptak 180 perc alatt. Nála fontos, hogy legyen egy kötetlen játékos, akin átfolyik a labda, aki mindig szabadon irányíthat és dönthet: ez Busquets. Azzal, hogy tehermentesítette, lényegesen hatékonyabb lett az öregedő, lassuló, de még mindig rendkívül intelligensen játszó spanyol középpályás.

Ezzel párhuzamosan Frenkie de Jongot hátrább húzta, aki így közelebb került az eredeti posztjához, a hatoshoz, ahol világklasszis, és amiért ő Barcelonába érkezett. Ettől még De Jong rendre odaért a támadóharmadba is, ahol két fiatal tehetség, Gavi és Nico ügyködött Depay mellett.

Az azonban látszik, hogy csatár nélkül nincs esélye komoly eredményre a Barcelonának, márpedig jelenleg egyedül Depay áll Xavi rendelkezésére, de rajta most látszik, hogy nem az a szint, amivel újra topcsapat lehet az FCB.

A saját nevelésű Barca-védő feltárta a Koeman-időszak súlyos hiányosságait

Már most érzékelhetően felszabadultabb és szervezettebb a Barcelona Mingueza szerint, mivel Xavinál tudják, mit kell tenniük, ellentétben a korábbiakkal.

Visszatért a presszing

Már az első Xavi-meccsen látszott, hogy ez alapelem, nem engedhet egy Barca-edző a letámadásból. A Benfica ellen pedig már szinteket is ugrott a presszing, ha ilyen ütemben haladnak, akkor hamar jöhetnek az eredmények is.

A fontos BL-meccsen a szezon legtöbb szerelését (25), a legtöbb labdaszerzését (96) és legtöbb párharcát (267) mutatta be a Barcelona – nem mellesleg a legtöbb kilométert is most tették a pályára (120,9 km). Busquets egymaga 17 labdát szerzett, Nico kilencet, míg a 17 éves Gavi hetet, miközben 12,47 km-t futott és 32-szer gyakorolt nyomást az ellenfélre.

Ennyi fiatal tehetség legutóbb a Guardiola-érában játszott

Egy horvát újságíró, elemző, játékosmegfigyelő, Domagoj Kostanjšak írta le a Benfica elleni meccs közben:

„Igyekszünk nem kimondani, de azóta nem volt ilyen hazai minőség és tehetség...” – célzott a Xavi-, Iniesta-, Messi-féle Guardiola-csapatra.

Arra utalt, hogy – ahogy korábban mi is írtuk – részben kényszerből előkerült néhány saját nevelésű, vagy fiatalon igazolt kölyök, akik már most meghatározó szerepet játszanak, hatalmas potenciál van bennük, sőt a tehetségük mértéke talán még fel sem mérhető.

  • Pedri jelenleg sérült, ő még nem is játszhatott Xavinál, pedig ő lett a Golden Boy, és az Eb legjobb fiatalja is, nagy találat a középpályára. Rendkívül magas a játékintelligenciája és roppant higgadt. Ő most lett 19 éves.
  • Ansu Fati a legnagyobb értéke most a Barcelonának, a szintén 19 éves támadó átvette Messi tízes mezét is. Gyors, gólerős, tele van önbizalommal, de sérülékeny.
  • Gavi még csak 17, de már felnőtt válogatott, egyre érettebb játékot mutat, nagyon technikás, kiválóan passzol, és emellett rengeteget gürizik, ahogy fent írtam is.
  • Kevés szó esik Nicóról, pedig a 19 éves, 188 centis játékos legalább olyan jó, mint a másik két tini, egészen parádésan játszik, amióta a sérülések miatt lehetőséget kap. Nicótól nehéz szabályosan elvenni a labdát, és ő az egyik legjobban presszingelő játékos a csapatban.
  • A védelemben ott van az atletikus szörnyeteg, a 22 éves Ronald Araújo, a játékintelligens, 20 éves Eric García, a technikás, 21 éves Sergino Dest vagy a villámgyors, 18 éves Alex Balde.

Xaviról már írtunk korábban:

Xavi lehet a Barcelona megmentője, de hiba az új Guardiolaként tekinteni rá

Milyen focit játszhat Xavival a Barcelona, és mi számít reális elvárásnak? Többek között ezekre a kérdésekre is megpróbálunk válaszolni.

(Fotó: Getty Images)

És ezt olvastad már?
Idén is eljön a karácsony, de semmi pánik, mutatjuk a tuti tippeket!
További cikkeink a témában