Xavi Hernández a Barcelona új edzője. A katalán klub korábbi legendás középpályása hat és fél évvel az utolsó Camp Nouban lejátszott meccse után tér vissza Katalóniába, de most már edzőként. Menedzserként nem rendelkezik komoly tapasztalattal, de nála jobban kevesen ismerik és értik a Barcelona filozófiáját. A Barcelona évek óta keresi Pep Guardiola utódját, és ugyan Xavi kinevezése logikus lépés, de nem érdemes Guardiolához hasonlítani, mert a mostani Barcelona egy nagyon más kerettel rendelkező csapat, mint amit anno Guardiola átvett.

A Barcelona uralta a 2000-es évek végét, 2010-es évek elejét az európai fociban, Guardiola totális focijával felért Európa csúcsára a katalán csapat, majd néhány évvel később Luis Enrique vezetésével ismét Bajnokok Ligáját nyert a Barca. Annak a korszaknak olyan zseniális futballisták voltak az alapemberei, mint Messi, Xavi, Iniesta vagy Puyol. 2021-re viszont már semmi sem maradt a nyolc-tíz évvel ezelőtti csillogásból. Napjaink Barcelonája nincs az európai foci elitjében, azért küzd, hogy a Bajnokok Ligájában továbbjusson a csoportjából, a bajnokságban pedig valahogy kiharcolja a következő szezonra a BL-indulást. A klub anyagi és szakmai válságban van, története legjobbját, Lionel Messit a nyáron elveszítette, és nemrég menesztette az újabb megbukott edzőt, a szintén korábbi Barcelona-futballistát, Ronald Koemant.

A holland helyére érkezik Xavi. A játékosként egyszeres világ-, kétszeres Európa-bajnok, négyszeres BL-győztes és nyolcszoros spanyol bajnok Xavi hat és fél évvel a távozása után tér vissza a Barcelonához, most már edzőként. Az eligazolása után még levezetett a katari al-Saddban, majd ugyanott kezdte meg edzői karrierjét, az elmúlt két évben hét kupát nyert csapatával.

Xavit dobálják a magasba játékosai, miután az al-Sadd megnyerte a Katari Kupát

Az európai futballban most már mindennapinak tekinthető, hogy meghatározó klubok korábbi játékosaikat nevezik ki edzőnek. Az elmúlt időszakban ez nem feltétlen volt sikeres mindenhol (Pirlo, Lampard, Solskjaer vagy Koeman), de ellenpélda is bőven van, a leghíresebb Pep Guardiola. A mára már a világ legjobb és a futballtörténelem egyik legnagyobb hatású edzőjének tartott Guardiola gyakorlatilag nulla edzői tapasztalattal ült le a Barcelona kispadjára 2008-ban – a többit meg ismerjük. Guardiolát külön fontos megemlíteni, ha a Barcelonáról beszélünk, nem lehet nem párhuzamot vonni az ő és Xavi mostani kinevezése között. Ugyanakkor a két eset között vannak komoly különbségek is. Megpróbálunk válaszolni a Xavi kinevezését követően felmerülő legfontosabb kérdésekre.

Mit hozhat Xavi a Barcelonához?

Először reményt, majd remélhetőleg stabilitást. Xavi egy legenda Barcelonában, talán még ennél is több. Ha Barcelona-filozófiára és stílusra gondolunk, akkor valószínűleg a legtöbb embernek Xavi ugrik be. A múltja, a futballfelfogása garanciának tűnik arra, hogy az ő Barcelonája úgy fog futballozni, ahogy a szurkolók elvárják. Ezt nem szabad összekeverni a sikerrel, de a Barcelona jelenlegi helyzetében nagyon fontos, hogy a csapat legyen valamilyen, legyen stílusa, legyen filozófia a játék mögött. Mert Koemannal a Barcelona legtöbbször semmilyen volt, ízetlen, szagtalan. Ha pedig már megtalálja a játékát a csapat, akkor a hangsúly a legfontosabb aspektusra terelődhet, a győzelemre. Persze Xavi sem engedheti meg magának, hogy hosszú hónapokon keresztül kísérletezgessen, jönniük kell az eredményeknek, az viszont mellette szól, hogy a múltja miatt nagyobb türelmet fog kapni, mint Koeman.

Hétvégén a még Xavi nélküli Barcelona háromgólos előnyben volt a Celta ellen, de végül csak ikszelt. A mostani nagyon fiatal, tapasztalatlan keretnek stabilitás, nyugalom kell, ezt pedig Xavi megadhatja. Edzői tapasztalata ugyan nem számottevő, de ő gyakorlatilag játékosként is edző volt, futballközhellyel élve, az edzői meghosszabbított keze volt a pályán. És bár csak a katari ligában volt tréner, de már évek óta arra készül, hogy a Barcelona vezetőedzője legyen.

Nem kezdhetek egy Ferrarival vagy egy óceánjáróval. Egy kis hajó, egy kisebb autó kell először, amivel tapasztalatokat gyűjtök. A célom az, hogy először Katarban legyek edző, ahol nem akkora a nyomás, így pedig tapasztalatokat szerezhetek. A fő célom az, hogy majd visszatérjek Európába, leginkább Barcelonába

– nyilatkozta 2019-ben a Marcának.

2015 májusában a Deportivo elleni bajnoki után Xavi könnyek között búcsúzott a Camp Nou közönségétől

Milyen lesz a Barcelona Xavival?

Xavi futballfilozófiája megszállottan a labda körül forog. A cél: úgy birtokolni a labdát, hogy közben helyzeteket alakítson ki a csapata. Nemrég a The Coaches' Voice YouTube-csatornán részletesen beszélt most már korábbi csapata, az al-Sadd játékáról és saját edzői felfogásáról. A kulcs a filozófia, a labdabirtoklás, a játék kontrollálása, és csak ezután következik a formáció.

A 3–4–3-as vagy a 4–3–3-as felállást favorizálja, de nem a formáción van a lényeg nála, hanem a labdán. Még konkrétabban, hogy a csapatánál legyen a labda.

A labda nem egy bomba, a labda kincs. Azt próbálom elérni, hogy a játékosaimnak ne teher legyen, ha náluk van a labda, hanem élvezzék azt

– mondta.

Nem meglepő módon a sok-, rövidpasszos játékot preferálja, amely során a támadásépítés alatt a kapustól indul az akció. A cél folyamatosan az, hogy létszámfölényt alakítson ki a csapata. Támadásépítés során a középpályások sok esetben mélyen visszalépnek, így egy nyolc a hat elleni létszámfölény alakulhat ki, ebből építkezik a csapata, és innen kell a játékosoknak megtalálniuk mindig az üresen helyezkedő társakat. A két szélsőnek a játék kiszélesítése a feladata, nekik kell széthúzniuk a területet. A csapatának mindig arra kell törekednie, hogy a lehető legtöbb időt töltsön az ellenfél térfelén, így a legtöbb esetben magas letámadást preferál. Ha a csapata elveszíti a labdát, akkor a cél minél hamarabb visszaszerezni azt. Mert azt vallja, hogy a labda a futball legfontosabb eleme.

Mint látszik a stílusa, a felfogása és a karaktere, személyisége nagyban hasonlít Guardiolájéhoz és ahhoz, ahogy a spanyol válogatott játszott miközben dominálta a nemzetközi futballt. A kinevezését követő első interjúban azt mondta, rendkívül boldog és izgatott, ugyanakkor tisztában van vele, hogy a klub nehéz helyzetben van, rengeteg munkára lesz szükség, hogy a Barcelona ismét sikeres legyen.

Az első dolgom az lesz, hogy beszélek a játékosokkal. Nem a legjobb pillanatát éli a klub, szeretném elmagyarázni nekik az elképzeléseimet. És keményen akarok dolgozni, hogy tényleg csapat lehessünk.

Xavi edzői filozófiája: Labdabirtoklás és a játék kontrollálása

Mi a reális elvárás?

Bármennyire szeretnek Guardiolával párhuzamot vonni Xavi kapcsán, és bármennyire is van a szurkolókban egy kincstári optimizmus az érkezését illetően, a párhuzamnak ott be kell fejeződnie, hogy mindketten a klub filozófiáját kiválóan ismerve, kevés edzői tapasztalattal, ugyanakkor a vérükben a Barca-DNS-sel lettek (Xavi csak lesz) a Barcelona edzői. Egyrészt Guardiola esetében sem gondolta senki, hogy gyakorlatilag rögtön topcsapat lesz a Barca, másrészt a klub akkori és mostani helyzete és kerete is különbözik. 2008-ban is válságban volt a katalán csapat, de nem volt anyagi krízisben, és adott volt egy viszonylag erős mag, amit Guardiola szemrebbenés nélkül alakított a saját szájízére. A Barcelona mostani kerete más. Kiöregedő, a csúcson túllevő játékosok, fiatal tehetségek alkotják a mai magot, megspékelve néhány topfutballistával (Frenkie de Jong, Ter Stegen – igen, a német a gyengébb időszaka ellenére is az).

Az első lépésnek annak kell lennie, hogy a Barca megáll a lejtmenetben, és innen próbál építkezni Xavival. Ennek a csapatnak arra van szüksége, hogy érezhető legyen a koncepció és van reális esély a fejlődésre. Koeman esetében egyik sem volt tapasztalható, Xavinak először ilyen téren kell rendbe raknia a Barcelonát. Közhely a futballban, hogy egy edzőnek idő kell, de ez ebben az esetben sincs másképp. A Barcelonának jelenleg nincs hova sietnie, ha kell, akkor be kell vállalni, hogy ez a szezon kuka, és az építkezés fényében a jövőre fókuszálni.

Xavinak nagyon nem lesz egyszerű feladata. Nem véletlen, hogy Joan Laporta már nyáron ki akarta rúgni Koemant, de nem talált a helyére senkit, akkor még Xavi is nemet mondott. A mostani Barcelonával könnyű bukni, ezért az elérhető topedzők számára rizikó. Xavi helyzete azonban más, ő most még nem egy elismert edző, és emiatt és a múltjának köszönhetően valószínűleg az extra türelmet is megkapja.

Az viszonylag tisztán látszik, hogy taktikailag mi a célja, de futballban a siker azért sokkal összetettebb ennél. A nyomás kezelése, a játékosok menedzselése, az öltöző egyben tartása is roppant fontos, na meg azért szerencse is kell. És azért mindenképp szem előtt kell tartani, hogy Xavi most mutatkozik be edzőként az európai futballban, rögtön fejest ugorva a mélyvízbe. De úgy ugrik fejest, hogy ezzel tisztában van, nem felkészületlenül lökik bele.

Xavi első nyilatkozata Barca-edzőként: Boldog vagyok, ez lesz karrierem legnagyobb kihívása

Xavi Hernández a Barcelona új edzője. A katalán klub korábbi ikonjának hivatalos bemutatására minden bizonnyal hétfőn kerül sor, de a Mundónak már adott egy villámnyilatkozatot.

(Fotó: Getty Images)

Támogatott és ajánlott tartalmaink
További cikkeink a témában