Egy kicsit kifacsartuk a "nem elég jónak lenni, annak is kell látszani" mondást, de a lényeg a Fradi esetében is ugyanaz: tudtuk, hogy jobb csapat, de ennek az eredményben is látszania kellett.

A pozsonyi visszavágón a Fradi már nemcsak tudta, hanem meg is mutatta, hogy erősebb csapat, mint a szlovák bajnok.

Az elmúlt évtizedekben ez komoly meglepetés lett volna, ám néhány éve már olyan szinten van a zöld-fehér csapat, hogy ez lassan már elvárás lesz. Pedig láttuk az odavágón, hogy ez messze nem egyértelmű, roppant nehéz behúzni egy ilyen párharcot. De vajon mi volt a kulcs?

Feltűnően motivált Ferencváros

A Slovan stadionjában az első pillanattól kezdve látszott, hogy hiába az első meccs szinte érthetetlen kudarca, Csercseszov mester elhitette a csapattal, hogy tényleg jobb.

A Fradi magabiztosnak és feltűnően motiváltnak tűnt.

És ezt most úgy értem, hogy nekünk, középkorú magyaroknak van egy olyan beidegződésünk, hogy egy magyar focicsapat úgyis feladja, úgysem töri össze magát, mi több, már a folyosón kikap. Ez a Fradi épphogy erősebb volt mentálisan, mint a Slovan.

Győzni tudás képessége

A motiváltság ebből is következhet:

ez a mai Fradi van olyan erős, hogy nemcsak jó játékosok vannak a keretben, hanem már tudnak győzni is.

Brutális közhelynek tűnik, de erről tudna mesélni a Real Madrid (pro), vagy épp a Tottenham, esetleg az angol válogatott (kontra). Nagyon más szint, de a párhuzam lényege az, hogy tényleg nem elég jónak tűnni, jobbnak is kell lenni, az eredményben is látszania kell ennek. Vannak csapatok, akik képesek meccseket nyerni, és vannak, akik képesek továbbjutni.

A Fradi most akkor is tudott egyet újítani, amikor megint kapott egy gólt pontrúgásból, amivel a semmiből jött vissza a párharcban ikszre a szlovák csapat. Ez pedig már egy olyan erény, ami azt jelzi, közel van ahhoz a Fradi, hogy egy stabil BL-csapat legyen.

A védelem stabilabb volt

Csercseszov két helyen változtatott a csapatban, a sérült Henry Wingo és Adnan Kovacevic helyett Botka Endre és a nyáron igazolt holland hátvéd, Mats Knoester kezdett. És ez bizony jól sült el, mivel a Fradi védelme – a két szűrővel, Esitivel és Laïdounival kiegészülve – bizony sokkal stabilabb volt, mint egy hete. Knoester kifejezetten meggyőző volt, a 23 éves Feyenoord-nevelés magabiztosan játszott és volt néhány egészen fontos szerelése is. De a stabilitás mellett a két szélsőbekk, Civic és Botka még gólpasszt is adott, vagyis a védelem lépett egyet előre.

De nem elég egyet, többet kell, a rögzített helyzetek kivédekezése ugyanis továbbra sem megy, úgy nem lehet BL-csoportkörbe jutni, hogy minden meccsen fejel egy gólt az ellenfél.

A bővebb keret és a döntések

A Slovan szakvezetője, Vladimír Weiss egészen kiváló meccseléssel megnyerte az első meccset, egyöntetű vélemény volt, hogy az szlovák edző kiválóan hozta le az odavágót. A visszavágót viszont elrontotta, a meccs végén elcserélte magát, például beküldte a fiát, ifjabb Vladimír Weisst, aki a csapata legjobbja ugyan, csak épp nem épült fel teljesen. Öt perc múlva le is kellett hozni.

Sajnos az érzelmeim uralkodtak rajtam, nem az eszem, így rosszul cseréltem, rosszul döntöttem, azon ment el a meccs. A Ferencváros nagyon jól használta ki a helyzeteit, a gólok vagy hibákból, vagy jó akciókból esnek, a szerencsétlen döntésem következménye is volt. Két cserét a hosszabbításra tartottam, arra számítottam, de ez nem jött össze.

Medvedevet már a meccs elején le kellett kapnia, és az a Green játszott jobbhátvédet, aki amúgy baloldali támadó. Traoré meg is büntette.

De ez a Fradiban nem történhetett volna meg, mert ott minden posztra minimum két játékos van, olyanon szóhoz sem jutottak, mint Mercier, Bassey vagy Marquinhos.

Adama Traoré

Ha már szóba került a friss igazolás, emeljük is ki külön. A mali szélső a Fradi történetének egyik legjobb igazolása volt, azonban a felkészülési meccseken nem ment a 47-szeres válogatottnak. Rossz döntéseket hozott, sok helyzetet kihagyott. De a 2 millió euróért vett Traoré a tétmeccseken megmutatta, miért volt ő tényező a BL-ben már a Sheriff színeiben is: négy meccsen három gólt szerzett és egy gólpasszt is adott. Így csinálják az igazi profik.

(Fotó: Twitter)

És ezt olvastad már?
Szoboszlai lenne a tökéletes választás a Napolinak, de túl drága