Azok után, hogy 6:3-ra elgázolta az Aranycsapat Angliát a Wembley-ben, félmillióan szerették volna élőben látni a visszavágót.

„Egy hétre jöttek, hét eggyel mennek” – így szól a magyar futballtörténelem egyik legfrappánsabb szójátéka, amely a fél évvel az 1953-as, londoni Az évszázad mérkőzése után Magyarországra érkezett angol válogatotton élcelődött.

Az Aranycsapat 1953. november 25-i 6:3-as londoni győzelme sokkolta az angol közvéleményt, ezért hatalmas tétje volt a budapesti összecsapásnak.

Walter Winterbottom, az angolok szövetségi kapitánya a budapesti találkozó előtt kijelentette, hogy Puskásék sikere egyszeri és megismételhetetlen. Nos, a magyar válogatott 7:1-es, fényes győzelme azonban bizonyította, hogy a szakember tévedett

– mesélte Lomnici Zoltán, az Aranycsapat Testület elnöke.

Egyes becslések szerint félmillió jegyre volt tényleges igény, de a kibővített Népstadionba csupán alig több mint 90 ezren juthattak be, ezért bizottságok döntöttek arról, ki méltó arra, hogy nézőként részese lehessen a világra szóló sporteseménynek.

Húst nem lehetett kapni annak idején, mégis volt, aki egy fél hízott sertést ajánlott fel egy belépőért.

Az első félidőben három gólt szerzett a magyar csapat, majd a másodikban újabb három következett. A 68. percben az angolok Ivor Broadis révén megszerezték a becsületgóljukat, de az utolsó találat ismét a magyaroké volt: a csapatkapitány, Puskás Ferenc lőtte, írta az MLSZ.

A magyar válogatott története egyik legremekebb játékával verte tönkre az angol csapatot.

Gil Merrick, a kapus így nyilatkozott a meccs után: „Soha, hosszú profi pályafutásom alatt egyetlen egyszer sem kaptam egy mérkőzésen hét gólt. Borzasztó élmény volt azt látni, hogy csak jönnek és jönnek, feltartóztathatatlanul. Amikor a második félidőben hat perc alatt három gólt kaptam, az futott át az agyamon – ez katasztrófa.

Malcolm Allison, a későbbi híres menedzser akkoriban a West Ham United együttesében futballozott. A pesti mérkőzést követő bajnoki fordulóban éppen a Népstadionban középhátvédet játszó Syd Owen ellen lépett pályára. Így emlékezett:

A meccs előtt kezet ráztam Syd Owennel, és kérdeztem tőle, milyen volt a magyarok ellen futballozni. Azt felelte, »Malcolm, olyanok, mintha egy másik bolygóról csöppentek volna közénk«.

  • Magyarország–Anglia 7:1 (3:0)
  • Barátságos mérkőzés, 1954. május 23., Népstadion, 92 000 néző. Jv.: Bernardi (olasz).
  • Magyarország: Grosics (Gellér, 77.) – Buzánszky, Lóránt, Lantos – Bozsik, Zakariás – Tóth II, Kocsis, Hidegkuti, Puskás, Czibor.
  • Anglia: Merrick – Staniforth, Owen, Byrne – Wright, Dickinson – Harris, Sewell, Jezzard, Broadis, Finney.
  • Gól: Lantos (10.), Puskás (23. és 72.), Kocsis (31. és 57.), Tóth (59.), Hidegkuti (62.), Broadis (68.).

(Forrás: MLSZ, Wikipédia)

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Harmincegy éve nő vezeti Budapest legnépszerűbb, sokat látott sztriptízbárját – A nagy Marilyn-sztori a Playeren

Elaludt az Eb-meccsen, majd hajnal négykor a tök üres stadionban ébredt egy szurkoló

A maszkot nem, a műtétet egyelőre megúszta az orrát törő Mbappé

További cikkeink a témában