A világ egyik legnagyobb klubja a pénzügyi válsága után morális mélypontra süllyedt azzal, ahogy Xavival bánt. És ahogy korábban Messivel is. Ezek az emberek a Barcelonát a csúcsra emelték, a mindenük a klub, amely megalázta őket.

Sokat elárul egy egyesületről, egy klubról, hogy bánik a tagjaival, nem beszélve azokról, akik az adott klubot igazán naggyá tették, akiknek az életét jelenti. A Barcelona mint klub, megbukott. Eddig csak röhögtek rajtuk a többiek – a katalánok, meg a drukkerek sírtak –, most viszont már kikerekedett szemekkel nézik, mit művelnek.

A legalapvetőbb emberi normákat talán még az ellenségünktől is elvárjuk, de a Barcelonánál mindezt olyanokkal szemben is semmibe veszik, akiknek a klub a mindene.

Xavi Hernández saját nevelésű labdarúgóként 505 mérkőzésen játszott az FC Barcelonában, mindent megnyert a katalán klubbal, ami csak létezik. És minden idők egyik legjobb középpályásaként 2015-ben távozott. Legendaként.

Hogy aztán 2021 novemberében edzőként visszatérjen nevelőegyesületébe, amely olyan mélyen volt Ronald Koemannal, hogy valakit muszáj volt előkaparni – azt most hagyjuk, hogy az amúgy vezetőedzőként rendre csődöt mondó, tehetségesnek nem mondható, de szintén Barcelona-legendának számító Koemantól is furán vált el a klub.

Xavi jött, és kiráncigálta a nyakig érő, gőzölgő szarból a Barcelonát, olyannyira, hogy az első teljes szezonjában megnyerte a bajnokságot a gazdasági csőd közelében szédelgő csapattal. Majd a jelenleg is futó szezonban ismét döcögött a játék, kikezdték Xavit, aki januárban mondta is, hogy akkor ő inkább távozik nyáron. A vezetés bólintott, majd áprilisban rájött, hogy erre a szemétdombra nem tudnak új kakast hozni, nem beszélve arról, ha Xavi elmegy, fizetni kellene neki. A zseb meg üres.

Összedugták a fejüket, és elkezdtek neki könyörögni, hogy mégis maradjon már. Ő meg végül beadta a derekát, elvégre imádja a klubot. De Joan bácsit nem olyan fából faragták, hogy nyugton maradjon, imádott Xavijának egyik őszinte nyilatkozatába belekapaszkodva a szezon vége előtt kirúgta.

Ja, várjunk csak! Ez nem is igaz, nem rúgta ki, mert mielőtt szólt volna neki, hogy mégse kellesz, cimbi, tárgyalni kezdett más edzővel. Majd meg is egyezett Hansi Flickkel. De még ekkor sem szólt Xavinak! Hát minek? Xavinak szó szerint el kellett viselnie, hogy a Barça nyíltan tárgyal egy másik edzővel anélkül, hogy hivatalosan közölték volna vele, hogy nem számítanak rá. Aljas, inkorrekt, gusztustalan.

Laporta az az igazi rohadék politikus típus, aki szereti körülvenni magát szervilis, seggnyaló, de legalább alkalmatlan emberekkel (lásd Deco). Csak azért, hogy az egóját növelje, és a hatalmát senki se kérdőjelezze meg. A mostani, tehát a másodszor megválasztott Laportát csak és kizárólag önnön nagysága, nem pedig a klub érdeke, a klub megítélése érdekli.

És igen, ez ugyanaz a Laporta, aki 2021-ben hátba szúrta minden idők legjobb Barcelona-játékosát, minden idők valaha volt legjobb labdarúgóját: elhitette Lionel Messivel, hogy mindent megtesz, hogy maradhasson a klubnál. Majd bejelentette, hogy bocs, de menned kell.

Lionel Messi zokogott, amikor el kellett hagynia a Barcelonát. (Fotó: Getty Images)

Laporta egy bizonyos Josep Maria Bartomeu után lett a Barcelona elnöke, aki meg gyakorlatilag egy köztörvényes bűnöző, aki a klubot a gazdasági csőd szélére vezette. Most itt a jó Joan, aki amióta visszatért, mosolygó gyilkosként felégett minden hidat a klub legbefolyásosabb és legnépszerűbb személyei mögött, akikkel a Barcelona valaha is kapcsolatba került.

Nem hagyta Messit, majd most nem hagyta Xavit sem méltósággal és tisztességgel távozni.

Laporta csődöt mondott, megbukott, és most már csak az a kérdés, magával rántja-e az FC Barcelonát is.

(Kiemelt fotó: Adria Puig/Anadolu via Getty Images)

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Harmincegy éve nő vezeti Budapest legnépszerűbb, sokat látott sztriptízbárját – A nagy Marilyn-sztori a Playeren

Franciaország egy öngóllal gyűrte le Ausztriát

Óriási meglepetésre Szlovákia legyőzte Belgiumot

További cikkeink a témában