Nem fogadnánk erre a verzióra, de most mindenképp közelebb kerültünk ahhoz, hogy komolyan megbüntessék a két kőgazdag nagy klubot is.

Pénteken rendesen odacsapott a Premier League, egy független bizottság döntése alapján ugyanis azonnali hatállyal levontak tíz pontot az Evertontól a pénzügyi szabályok megsértése miatt. Ebbe még nem remegett bele a világfutball, ugyanis az Everton nem sokakat érdekel, azonban a precedens, amit teremtett, már nagyobb galibát okozhat.

A liga ugyanis ezzel elindított egy hógolyót, amiből könnyen és gyorsan lavina lehet, ami magával sodorhatja a kőgazdag Manchester Cityt és Chelsea-t is. Megtörténik? Aligha. De elméletben most van rá a legnagyobb esély.

A Premier League 1992 óta tartó történetében mindössze kétszer történt meg, hogy pontlevonással büntessenek egy klubot, de egyik sem a pénzügyi fair play kijátszása miatt volt. A Middlesbrough három pontos büntetést kapott, amikor nem utazott el a Blackburn elleni bajnokira 1996-ban, a Portsmouth pedig 2009–2010-ben csődgondnokság alá került, ezért kilenc pontot vontak le tőle.

Az Everton tízpontos büntetése tehát rekord, de az angolok azt írják, ez még csak a jéghegy csúcsa, hogy maradjunk a jeges-havas hasonlatnál. A liverpooli kékek természetesen benyújtották a fellebezésüket és hozzátették, nagy érdeklődéssel követik a pénzügyi fenntarthatósági szabályzattal kapcsolatos ügyet. Vagyis azt, hogy más klubokkal hogy járnak el.

The Times úgy tudja, a következő két áldozat már igazi földrengést okozhat: a Manchester City és a Chelsea került célkeresztbe.

A Manchester Cityt egyszer már elkapták, akkor a szponzori pénzekkel való machinálás miatt, az UEFA 2020 februárjában két szezonra ki is zárta a Bajnokok Ligájából a klubot. Mondjuk sokáig nem tartott, a büntetés öt hónappal később a nemzetközi Sportdöntőbíróság hatályon kívül helyezte.

Most ismét kidőlhetnek a csontvázak a szekrényekből,

a Bajnokok Ligája címvédője ugyanis 115 pontban szegte meg a szabályokat, amiért 30 pontos levonás vagy kizárást kaphat a Premier League-ből.

A lap azt írja, az eljárás akár két évig is elhúzódhat, így még van idő felkészülni a Championshipre.

A Chelsea ellen 2012 és 2019 közötti állítólagos pénzügyi visszaélések miatt folyik a nyomozásesetében, és ez a vizsgálat már javában tart, mi több, a hírek szerint elkerülhetetlennek tűnik a büntetés, ugyanis a londoniak maguk jelentették be, hogy a Roman Abramovic tulajdonában lévő cégek több tízmillió font értékben titkos kifizetéseket hajtottak végre, amelyekkel megszegték a Premier League szabályait.

GuardiantőlThe Timesig az angol lapok mind úgy gondolják,

a 30 pontos levonástól kezdve akár a kizárásig is eljuthat a büntetés.

Mivel ezek az esetek már elég régóta a nyílt titok kategóriájába tartoznak és még mindig nem történt semmiféle retorzió, cseppet sem lennénk meglepve, ha most is kimozogná a két kirívóan gazdag klub a büntetést. Vagy megússza pár pontos levonással meg némi pénzbüntetéssel. A világ mindenesetre árgus szemekkel figyel.

Ez is érdekelhet:

Nem Szoboszlai miatt érdekes a Premier League

És nem is Kerkez Milos miatt, bár roppant büszkék vagyunk a PL magyarjai. Azonban az angol elsőosztály már hosszú évek óta a legizgalmasabb, legérdekesebb és legnézettebb liga. Mondjuk, miért.

Nyolcgólos meccset játszott a Man. City és a Chelsea

A szezon meccsén ikszelt a bajnok Manchester City és a Chelsea.

(Fotó: Getty Images)

És ezt olvastad már?
Idén is eljön a karácsony, de semmi pánik, mutatjuk a tuti tippeket!
További cikkeink a témában