És nem is Kerkez Milos miatt, bár roppant büszkék vagyunk a PL magyarjai. Azonban az angol elsőosztály már hosszú évek óta a legizgalmasabb, legérdekesebb és legnézettebb liga. Mondjuk, miért.

A Bajnokok Ligája eredményei eddig nem igazolták, hogy a Premier League lenne a legerősebb európai bajnokság, elvégre 2009 és 2019 közötti évtizedben egyetlen egyszer nyerte meg az angol bajnok a BL-t, hozták fel sokszor a ligát nem kedvelő drukkerek. Azóta viszont ötből háromszor PL-csapat húzta be a Bajnokok Ligáját, legutóbb a Manchester City, kétséget nem hagyva.

Pénz, sok pénz

A Premier League egyértelműen a leggazdagabb liga, ami komoly előnyt jelent, felmerül a tyúk és a tojás esete is, hiszen ha gyenge lenne a liga, nem áramlanának a tévés pénzek: az NBC Sports például 2,6 milliárd dollárt fizetett 2021-ben, hogy hat évvel meghosszabbítsák a szerződést. Ki kellett tenni a nagy pénzt, ugyanis nagy volt a konkurencia, a legnagyobb csatornák mind közvetíteni szerették volna az angol focit. Nem is titkolta az amerikai csatorna, hogy miért harcolt érte: a világ legnépszerűbb ligái közé sorolja a Premier League-et, az NFL-lel egy lapon emlegetik.

A legjobb, legdrágább játékosok

Ez azért nem egy nagy felfedezés, nem bonyolult összefüggést találni a sok pénz és a jó játékosok érkezése között. Jó példa erre a szaúdi liga, amely most kiterítette a lapjait és több csapatnyi klasszist szippantott fel. A Premier League hasonló, csak Európában: simán kifizetnek eurótízmilliókat a kieső csapatok is mondjuk egy top 3-as Serie A- vagy La Liga-csapat játékosáért.

A Wolverhampton 50 milliót csengetett ki Matheus Cunháért, vagy egy Nottingham két év alatt elkölthet 320 millió eurót. De említhetjük Declan Rice-t és Moisés Caicedót, akikért 116 milliót utalt el az Arsenal és a Chelsea, pedig nem állíthatjuk, hogy miattuk járnak a családok a meccsekre.

Declan Rice

Szakmai munka

De ne menjünk el amellett sem, hogy Angliában komoly szakmai munka is folyik, tökéletes bizonyíték erre a Brighton, amely jelenleg az egyik legjobb focit játssza a Európában, miközben ott egyetlen klasszis játékos sincs. Gyakorlatilag ismeretlen labdarúgókból építette fel előbb Graham Potter, majd Roberto De Zerbi a legizgalmasabb csapatot.

Önmagában miattuk is érdemes nézni a PL-t, de ne feledjük Jürgen Klopp Liverpoolját sem, elvégre a vörösök korszakalkotó futball játszottak az elmúlt években. Mondjuk érdemes megemlíteni West Ham Unitedet is, amely 14. lett a PL-ben, de közben megnyerte az Európa-konferencialigát.

Manchester City

A Bajnokok Ligája-győztessel folytatjuk a fenti sort, de külön bekezdést érdemel a City. Pep Guardiola csapata szintén korszakalkotó, az előző hat bajnokságból ötöt megnyert és a most futó szezonban sem hibázott még. Persze feneketlen kútból könnyű, mondhatjuk, de mégsem tudja ugyanezt felmutatni mondjuk a PSG.

A Cityt egyébként az ínyenceknek kötelező nézni, Guardiola szinte minden szezonban húz valami váratlant, amivel a világ előtt tud járni.

Kiegyensúlyozottság

Ez is következik a fentiekből, minden csapatnál van pénz, persze más a lépték Manchesterben, mint mondjuk a Brentfordnál, azonban ebben a ligában senki sem mehet biztosra senki ellen. És nem nem közhely, vagy ha igen, akkor az a fajta, ami igaz is. A szabályt erősítő kivétel lehet a Newcastle Sheffield United elleni mészárlása, de gyorsan tegyük hozzá, hogy ugyanezt a Sheffieldet a Man. City csak a 88. percben tudta legyőzni.

Mutatjuk a Newcastle történelmi mészárlását

A Newcastle United példátlan módon porolta el a Sheffield Unitedet.

De ha már említettük Kerkezt, csapata, a Bournemouth leikszelt a kőgazdag Chelsea-vel, a Nottingham meg el is verte a londoni kékeket. A korábban már istenített Brighton meg kissé tartalékosan is 3–1-re nyert az Old Traffordon.

Fantasy Premier League

Hogy kicsit magunk felé hajoljon a kezünk, meg kell említeni a világ egyik leghíresebb játékát is, a Premier Fantasy League-et. És nemcsak azért, mert a Playernek is van ligája – ami persze nem elhanyagolható, hiszen a miénk az ország egyik legerősebb bajnoksága –, hanem mert világszerte több mint 11,5 millió játékosa volt 2023-ban. Őrült nagy buli, hatalmas üzlet.

Nyerd meg a kedvenc csapatod mezét! – Jön a III. Player.hu Fantasy Liga

Idén sem állunk le, jön a Player.hu angol bajnokságra koncentráló focis játéka, most már a harmadik szezonnal. Az értékes, érdekes nyeremények idén sem maradnak el. Gyere, játssz velünk!

Ted Lasso

Amerika futballrajongását (soccer) mi más bizonyítaná jobban, mint a Ted Lasso című sorozat, ahol a főszereplő (Jason Sudeikis) egy amerikaifoci-edző, akit áthívtak a Premier League-be menedzsernek. A zseniális sorozat is csak a jó hírét vitte a PL-nek, még több nézőt, még több rajongók bevonzva.

És végül Szoboszlai Dominik

A cím csalóka, ugyanis nem lett befejezve: valóban nem Szoboszlai miatt érdekes a Premier League Magyarországon: miatta ugyanis sokkal érdekesebb.

Szoboszlai lehengerlő: a hónap legjobbjának is megválasztották

Nem nagyon kellett neki idő a beilleszkedéshez.

(Fotó: Getty Images)

És ezt olvastad már?
Idén is eljön a karácsony, de semmi pánik, mutatjuk a tuti tippeket!
További cikkeink a témában
Idén is eljön a karácsony, de semmi pánik, mutatjuk a tuti tippeket!
Hirdetés