Mi több, a szurkolók is, bár azért ez kisebb meglepetést.

A Bajnokok Ligája szponzoraként a Mastercard elismert sportpszichológusokat kért fel annak vizsgálatára, hogy a szurkolók és a gólok ünneplése milyen hatással van a csapatok teljesítményére.

Ezek alapján külön hangsúlyozza a szponzor, hogy az idei Bajnokok Ligája döntőjébe jutó Liverpool és Real Madrid nem is annyira titkos fegyvere lehet a szurkolótábor. Ebben azért a 'Pool erősebb, bár erre a bankkártyás cég nem tért ki, mi mondjuk.

Azt vizsgálták, milyen hatással van a csapatokra szurkolóik buzdítása, és van-e jelentősége annak, hogy a játékosok miképp ünneplik góljukat. Európában először készült olyan kutatás, amely a különböző gólörömök és a mérkőzések végkimenetele közötti összefüggést vizsgálta. Az InnerDrive korábbi kutatásokat vett alapul, amikor elkészítette jelentését a gólörömök meccsre gyakorolt hatásáról. A több mint 230 gól és az ezekhez kapcsolódó gólöröm alapján a következő következtetéseket vonták le:

  • A góljukat kitárt karokkal ünneplő játékosok 82%-a a végső győztes csapatból került ki
  • Ugyanez az arány a mindkét öklüket rázók között 79%
  • Míg a mellkasukat kidüllesztve ünneplőknél 77%
  • A legrosszabbul azok járnak, akik góljuk után leszegett fejjel ünnepelnek, 49 százalékuk tartozik csak a győztesek közé

A győzelmi esélyeket tovább erősíti, ha a játékosok társaikkal közösen örülnek góljuknak. Azoknál a csapatoknál, ahol a gólt követően a csapattársak fizikális interakciót keresnek egymással (megölelik egymást vagy pacsiznak) 50%-kal megnő a végső diadal esélye is.

A kutatás a statisztikák alapján a legjobb gólörömöt is megtalálta, bármilyen szürreális is:

a láb legyen legalább vállszéles terpeszben, a fejünk legyen felemelve, karjainkat pedig feszítsük be a testünk mellett.

Ez az úgynevezett „power pose” ismerős lehet a Bajnokok Ligája és különösen a Real Madrid drukkereinek: Cristiano Ronaldo rendszeresen így ünnepli találatait.

A 12. játékos ereje

A játékosok gyakran hivatkoznak úgy szurkolótáborukra mint plusz emberre a pályán. A lelátókról érkező biztatás pedig tudományosan bizonyított pszichés erőt jelent a futballistáknak, sőt pontosan annyi előnyt képes adni egy csapatnak, mintha egy plusz játékos lenne a pályán.

A játékosok a drukkolást hallva és a szurkolók lelkesedését látva akár 8%-kal jobb teljesítményre képesek

– figyelembe véve, hogy ez a pozitív hatás a csapat valamennyi játékosát erősíti, a végeredmény további egy játékosnyi erőt jelent a pályán.

A kutatást irányító Bradley Busch pszichológus 5 tippet is adott a szurkolóknak, amivel kihozhatják csapataikból a maximumot egy-egy mérkőzésen:

  • 1. Legyél hangos és büszke – a hangos biztatás akár 7 százalékkal növelheti csapatod erőbedobását és segít kizárni a fáradtság jeleit.
  • 2. Énekelj – minél többet, annál jobb – ezzel még jobb légkört teremtesz a stadionban a csapatodnak és saját magadnak egyaránt.
  • 3. Mutasd ki a támogatásodat – a táblák, zászlók, sálak és más jól látható eszközök akár 8 százalékkal növelhetik a játékosok teljesítményét.
  • 4. Mosolyogj – a remény, a büszkeség és a boldogság hatalmas motiváló erő és egy mosollyal jól kimutatható – a futballisták ezt látva akár 12 százalékkal keményebben képesek dolgozni.
  • 5. Akárkinek is drukkolsz a Bajnokok Ligája döntőjében, viseld a hazai mezt! – más-más okból, de a fehér és a vörös is összefügg a kiemelkedő teljesítménnyel.

A Liverpool–Real Madrid BL-döntőt május 26-án, szombaton rendezik.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

A kutya az ember legjobb barátja, de miért és mióta? És miért ne lehetne a tiéd is?

Az edzőként megbukott Wayne Rooney a Manchester United menedzsere akar lenni

A Liverpool volt sportigazgatója bevallotta, hibázott Szoboszlaival kapcsolatban

További cikkeink a témában
Új sorozat a Playeren: Akarok egy kutyát! Kattints az első részért!
Hirdetés