A magyar válogatott eddig minden elvárást felülmúlt. És már Európa 16 legjobb csapata között van. A román válogatott viszont leszerepelt, és hosszú idő után fordult a kocka: a magyar csapat játszik jobb futballt.

44 év után vagyunk ott az Eb-n, 50 év után pedig a csoportból is továbbjutottunk. Tehát felnőtt több generáció, közben nem ismerte ezt az érzést. Most viszont átéljük. És erdélyi magyarként (mert az vagyok) számomra több szempontból is új tapasztalat ez. Egyrészt, mert ennyire jó magyar csapatot még nem láttam, igaz ezzel nem vagyok egyedül. Másrészt, még olyat sem éltem át, hogy a román válogatott gyengébb legyen, mint a magyar. Most viszont ez van.

Most megkérdezheted magadtól: kinek szurkolok?

Oké, elmondom. A magyar válogatottnak.

De a román sem semleges számomra. Mert itt élek, ez az otthonom. Viszont a két érzés között azért elég nagy a különbség. Számomra olyan a román válogatott nagyjából, mint neked a kedvenc külföldi csapatod. Szorítasz értük, de ha a magyar válogatottról van szó, akkor más szintre kerül a dolog. Oké, lehet, nem a legjobb hasonlat, de remélem, érted.

És nemcsak nekem új ez az állapot, hanem a román szurkolóknak, a sajtónak is. Az egyik legnagyobb sportlap, a Gazeta Sporturilor egyik blogbejegyzése is erről szól.

Őszintén, nem hittem volna, hogy valaha is irigykedem Magyarország futballjára. De megteszem. Bravó, Magyarország!

Bravó, Magyarország! Mert támadsz, mert harcolsz, mert van bátorságod, mert mindent kockáztatsz a GÓL érdekében! Beismerem, lenyűgöztél!

Nem rendelkezel Spanyolország tehetségével, még a mienkkel sem, mozgásaid nem mindig a legszebbek és legtermészetesebbek, de nem adod fel a támadást, bármilyen nehéz is. Ott vagy a rivális felett, kisajtolva, erőltetve, hogy hibázzon.

Ezt írta többek között Theodor Jumatate.

Persze nem kell ezt nagyon túlmisztifikálni, de azért jó látni, hogy van ilyen is. És nemcsak olyan, amikor a két tábor egymást püföli. Mert az is a futball erejét bizonyítja, de ezt azért jobban el lehet viselni.

(Az idézett szöveg forrása: nso; fotó: AFP)

Portugália ellen játszunk az utolsó csoportmeccsen, 6,20-s oddsért adják a magyar győzelmet. Naná, hogy megtesszük. És te?

És ezt olvastad már?
Hogyan válasszunk minden igénynek megfelelő számítógépházat?
További cikkeink a témában