Ahogy minden világesemény után, most is összeraktuk a torna legjobb csapatát, és vitára bocsátjuk.

A legtöbb poszton légiesen könnyen választottunk játékost, annyira egyértelmű volt, azonban két-három esetben ütköztünk, hogy legyen egy egészséges kompromisszum. Megmagyarázzuk, és feltüntetjük a másik opciót.

A torna csapatát hárman, az Eb-tippelők állítottuk össze, és ez lett a vége:

Donnarumma

Walker – Bonucci – Chiellini – Shaw

Pedri – Højbjerg – Verratti

Chiesa – Schick – Sterling

» Gianluigi Donnarumma: majdnem annyi tizenegyest védett, ahány gólt kapott az egész tornán (4), a döntőben például kettőt. Nemcsak az álomcsapatban van helye, de ő az MVP is.

» Kyle Walker: az ő helye nem volt egyértelmű, azonban a posztján nem volt nála jobb, és mivel a négyvédős rendszer mellett döntöttünk, be kellett kerülnie. Két poszton is helytállt, ha kellett a háromvédősben játszott, a sebessége még mindig kiemelkedő, kevés hibával játszott, a döntőben pedig rendkívül higgadt megoldásai voltak. És ugye Anglia mindössze két gólt kapott, abból egyik sem volt akciógól.

» Leonardo Bonucci és Giorgio Chiellini: egyik tapasztalt védőt sem cselezték ki egyszer sem az Európa-bajnokság alatt, és mindkét védő lehozta olyan hiba nélkül a tornát, ami az ellenfél lövéséhez vezetett volna. Emellett Bonucci gólt rúgott a döntőben.

» Luke Shaw: Leonardo Spinazzola volt a legjobb ezen a poszton, azonban az olaszok jobblábas balbekkje megsérült és a két legfontosabb meccsen már nem játszott, eközben Shaw a fináléban gólt rúgott és akad három gólpassza is. Nem hagyhattuk ki.

» Pedri: ő lett a legjobb fiatal az Eb-n, 18 éves korára ő volt a spanyol válogatott legstabilabb pontja, őt keresték a rutinos játékosok is, ha már nagyon muszáj volt valamit tenni, ő futotta a legtöbbet (61,5 kilométer), a passzpontossága pedig parádés volt.

» Marco Verratti: a pöttöm olasz irányító az első meccsen még nem kezdett, de azóta a legtöbb fontos, középpályásokra vonatkozó legfontosabb statisztikai elemben a topban van, és nem mellékesen a döntőben ő volt a vezér, hihetetlenül motivált volt, őrületeset harcolt.

» Pierre-Emile Højbjerg: a dánok mozgatórugója volt, elképesztő melót tett bele, mellette pedig volt 3 gólpassza is.

» Federico Chiesa: Berardi játszott a helyén, de amikor beállt, mindig lendületet hozott, sőt gólokat is, így aztán kiharcolta, hogy Mancini a kezdőbe nevezze. Benne volt a legtöbb energia és vállalkozókedv talán az egész mezőnyben.

» Patrik Schick: a 25 éves középcsatár a csehek 6 góljából 5-öt lőtt. Nélküle sehol se lettek volna.

» Raheem Sterling: a döntőben leszedték Chielliniék, de előtte a torna legjobbja volt, rég láttuk ennyire agilisnak és gólerősnek (3 gól), és most nem jöttek a felfoghatatlan helyzetkihagyások sem.

Akik majdnem bekerültek:

  • Spinazzolát már írtuk, parádés Eb-je volt, MVP-esélyes, de sajnos súlyos sérülést szenvedett.
  • Jorginho munkája nélkül nem juthattak volna ilyen messzire az olaszok, rengeteget futott és csak Donnarumma játszott nála többet.
  • Denzel Dumfries a torna egyik nagy felfedezettje, ha eggyel tovább jutnak a hollandok, talán ő kerül Walker helyére
  • Kalvin Phillips nagy meglepetés, hogy egy Leeds-játékos volt a legstabilabb pont az angoloknál, sokat gürizett és gólpassza is volt.
  • Simon Kjær minden szempontból hős volt, az Eriksen-esetnél is, és hősiesen harcolt végig.

Gyakorlatilag tökéletes Európa-bajnoksága volt az olaszok tapasztalt védőpárosának

A 36 éves Chiellini és 34 éves Bonucci szenzációs Európa-bajnokságon van túl.

Donnarumma az Eb legjobb játékosa, Pedri a torna legjobb fiatalja

Az Európa-bajnok olasz válogatott kapusát választották a torna legjobb futballistájának, a spanyolok középpályását pedig a legjobb fiatalnak.

Óriási izgalmak a döntőben, tizenegyespárbaj után Olaszország az Európa-bajnok

A lehető legizgalmasabb módon dőlt el az Eb-finálé, tizenegyesek után az olaszok a bajnokok.

(Fotó: Laurence Griffiths/Getty Images)

Támogatott és ajánlott tartalmaink

World Margarita Day – Egy újabb ünnepet köszönthetünk köreinkben, már Magyarországon is

Simán lefocizta az Inter az Atlético Madridot

Guardiola lerombolta játékosa önbizalmát, de most bocsánatot kért

További cikkeink a témában