Túlzás nélkül egy olyan transzferszezon előtt állunk, amely nagyban meghatározhatja az európai csúcsfutball erőviszonyait az elkövetkező években. Kylian Mbappé szerződése három hónap múlva lejár, Erling Haaland pedig mindössze 75 millió euróért igazolható lesz nyáron. A legnagyobb európai klubok sorban állnak a két játékosért, de a különlegesek között is van egy legkülönlegesebb, a Real Madrid.

„Bármiben fogadni mernék arra, hogy Florentino Pérez már aláíratta Mbappével a szerződést, és hamarosan Haalanddal is megteszi ugyanezt”

– a Marcának nyilatkozta ezt Vicente Montes spanyol ügyvéd, aki 2000-ben közreműködött abban, hogy a Real Madrid leigazolja az akkor aktuálisan a világ legjobb futballistájának tartott Luis Figót a legnagyobb rivális FC Barcelonától.

Florentino Pérez 2000-ben lett a Real Madrid elnöke, és az első igazán nagy igazolása volt Figo. Majd a következő évben jött Zinédine Zidane, rá egy évre Ronaldo, és lehet tovább folytatni a sort Beckhammel vagy Owennel. Néhány év alatt felépült a galaktikus Real Madrid, aminek a létrejötte Florentino Pérez álma volt. A sok sztárral orrnehéz lett végül a Madrid, de az üzenet attól még nem változott:

a Real Madridnak megvan a pénzügyi ereje és a presztízse ahhoz, hogy összeszedje a világ legnagyobb futballsztárjait.

Egy évtizeddel később Pérez ismét igazolta ezt, miután néhány héten belül előbb világrekordért leigazolta Kakát, majd a saját klubja által felállított átigazolási rekordot megdöntötte, és Cristiano Ronaldót is a Bernabéuba vitte. Ahogy azt a Karim Benzemát is, aki nem volt akkora sztár, mint az előbb említett két játékos, de végül az ő madridi pályafutása lett a leghosszabb, a francia még ma is a Real játékosa, mi több, a legfontosabb tagja.

Ronaldo és Kaká 2009-ben

A Real Madrid, élén az elnökével most a triplázásra készül, és bő egy évtizeddel később ismét olyan nyara lehet a csapatnak, amely egyrészt bebiztosítja a klub jövőjét az elkövetkező évekre, másrészt igazolja azt, hogy ha a Real Madrid minden tartalékát bevetve meg akar szerezni topjátékosokat, akkor valószínűleg nincs olyan konkurencia, amely fel tudná venni a blancókkal a versenyt.

Ez nem azt jelenti, hogy nyáron biztosan leigazolja Mbappét és Haalandot a Real, hanem azt, hogy ha van egy klubnak bármilyen szinten reális esélye arra, hogy megtegye ezt, akkor az a klub a Real Madrid. Vicente Montesszel nem értek egyet, szerintem idén nem fog Mbappé és Haaland is a Real futballistája lenni, azzal viszont egyetértek, hogy nincs még egy olyan klub, amelynek nagyobb esélye van mindkét játékost megszerezni, mint a Real Madridnak.

Mi az oka annak, hogy a Real Madrid ennyire vonzó a topjátékosok számára?

„Ha 2004-ben nemet mondtam volna a Real Madridnak, akkor talán egész életemben bántam volna azt a döntésemet. Ha nem akartam volna egy ilyen csapatban futballozni, egyáltalán miért lettem profi játékos?”

Michael Owen szavai ezek visszaemlékezve a madridi átigazolására. Owen aranylabdásként szerződött a Realhoz, ahol mindössze egy szezont játszott, majd visszatért Angliába, ennek ellenére a döntését soha nem bánta meg.

A Real Madrid 13 alkalommal nyerte meg a klubfutball legfontosabb kupáját, a BEK-et/BL-t, hétszer többször, mint a második AC Milan, és az elmúlt közel hét évtizedben folyamatosan ott volt az európai futball elitjében, több olyan időszakkal, amikor dominálta azt.

A Real Madrid a legfelsőbb polc a futballban, a teljes csomag. Megvan a történelme, a jelene és a pénzügyi ereje ahhoz, hogy a világ első számú futballklubja legyen.

Ez persze nem azt jelenti, hogy mindig a Madrid legsikeresebb klub és a Real játssza a legjobb focit, inkább azt, hogy összességében olyan tartalékai, értékei és lehetőségei vannak, amivel – ha a teljes képet nézzük, akkor – egyetlen más futballklub sem rendelkezik.

Az átigazolási szappanoperákban az elmúlt években is láthattunk több fordulatot, így olyat nem igazán lehet mondani, hogy valami biztos, azt sem, hogy Mbappé biztosan a Real Madrid futballistája lesz. Inkább úgy érdemes fogalmazni, hogy a Real Madrid több mint magabiztos lehet a francia leigazolásával kapcsolatban. A PSG mindent megtesz azért, hogy megtartsa a játékosát, ez leginkább abban merül ki, hogy még nagyobb aláírási bónuszt, magasabb fizetést ajánlanak a 23 éves támadónak. A pénz ebben az esetben azonban elképzelhető, hogy nem lesz elég. Mert bármelyik klubnak, amely úgy gondolja, hogy lehet esélye Mbappé megszerzésére, annak a játékos fizetése és a különböző bónuszok kifizetése nem okozhat problémát, mert ha nincs meg az anyagi háttér, akkor egy ilyen volumenű igazolásnál még a kapcsolatfelvételig sem jutnak el a játékosnál és a menedzsmentjénél.

A fiatal Mbappé szobája

A döntő a francia esetében leginkább az lehet, hogy melyik klubról gondolja azt, hogy a segítségével a karrierje még jobban kiteljesedhet, hol lehet évekig a világ legjobb futballistája, ha a sérülések elkerülik. Mbappét már 2017-ben leigazolta volna a Real, akkor azonban úgy döntött, hogy még nem áll készen gyerekkori kedvenc csapatára, és pályafutása fejlődése szempontjából jobb döntés otthon maradni. Most viszont 23 évesen abban a periódusban van, amikor már kész játékos, világbajnok és a világ legértékesebb futballistája. A-kategóriás sztár, óriási potenciállal: ő a jelen és valószínűleg a jövő, ráadásul a népszerűsége, a marketingértéke is kiemelkedő.

Az Mbappé-brand azonban újabb szintre léphet, ha a Real Madridhoz igazol.

A francia jó példa annak szemléltetésére, hogy megértsük, miért a legkülönlegesebb a különlegesek között a Real Madrid, az esete azonban nem egyedi. A világ aktuálisan egyik legjobb, legnépszerűbb futballistájának karrierjében a legtöbb esetben a Real Madrid mindig a következő nagy lépés lehet (leszámítva nyilván az olyan egyedi esetet mint Messié, aki a Barca saját nevelése), pusztán a klub grandiózus múltja, erőteljes jelene és potenciállal teli jövője miatt. Egyben ez egy paradoxon is, hiszen az egyre inkább elanyagiasodott futballvilágban a legmagasabb szinten – adott esetben – nem a pénz az első számú döntő tényező, hanem egy gyermekkori álom és néhány poszter.

Ez is érdekelhet:

(Fotó: Getty Images; A cikk ötletadója a The Athletic írása volt)

És ezt olvastad már?
Nem jutott elődöntőbe a férfi vízilabda-válogatott a hazai vb-n
Egyetlen stílusos teraszról sem hiányozhat ez a kiegészítő