Újabb forduló csorgott le, és merült el a fantasy feneketlen tengerében. Bryan Mbeumo megrúgta a hetedik kapufáját, Ivan Toney pedig az újabb lesgólját, Steven Gerrard, Eddie Howe és Dean Smith bemutatkozott, Harry Kane botladozott, a liga egyik legjobb szárnyvédője, Ben Chilwell pedig hetekre kidőlt. Lássuk, miből főzünk a tizenharmadik fordulóra.

Egyre inkább fontos és baljós időszakhoz érkezünk a Premier League-ben. A versenynaptár sűrűsödik, ez pedig a PL-klubokat menedzselő szakmai stáboknak, valamint az elszánt fantasymenedzsereknek is sok fejtörést okozhat. A 13. forduló a múlt hetihez hasonlóan szombattól vasárnapig tart, a 14. azonban már kedden megkezdődik, ezzel pedig jövő héten fejest ugrunk a szezon első hétközi fordulójába, amely egészen csütörtökig tart, rá két napra pedig a buli folytatódik tovább.

Jó pad mindenek felett

A november 27. és december 6. közötti időszakban így három forduló is lemegy, és mindössze két olyan nap lesz, amikor nem mazsolázhatunk angol meccsek között. A december pedig csak még zsúfoltabb lesz, ugyanis a fagyláros hava hat igen izgalmas fordulót tartogat nekünk, gyakorlatilag folyamatosan özönleni fognak a meccsek.

Mire számíthatunk? Két dologra biztosan: több sérültre, és sokkal több rotációra.

Ezért érdemes lehet úgy sáfárkodnunk már most a transzfereinkkel, hogy a padunkat lehetőleg ne gyengítsük, és ha amúgyis kalkulálunk a Guardiola- és Tuchel-féle rotációs veszéllyel, akkor most kössük fel még jobban a gatyánkat. A régi magyar mondás most még inkább adekvát: adjon isten három e-t: eszet, erőt, egyjópadot.

A leáldozott kék csillag

Thomas Tuchel egészen szenzációs gépezetében (is) kulcsfontosságú helyet foglalnak el a támadó felfogású wing-backek. Az utóbbi hetek a két szárnyaló szárnyvédőről, Chilwellről (6,0 millió £) és Jamesről (6,1 millió £) szóltak, akik néha inkább szélről induló csatároknak tűntek. Az utóbbi öt fordulóban Szalah (13,0 millió £) után a legtöbb pontot négy védő hozta: James, Chilwell, Alexander-Arnold (7,8 millió £) és Cancelo (6,6 millió £); azonban az angol balhátvéd a Juventus ellen összeszedett hétközi sérülés miatt másfél hónapra kidőlt.

Néha egy gólpassz sokkal szebb, mint maga a gól. Cancelóé meg egészen mesés

Ebben a Premier League-szezonban eddig kiemelkednek a szélső hátvédek, a gólpasszok közül meg a City portugáljáé.

Chilwellnek egy rossz kitámasztásnál csavarodhatott meg a térde, amely során az elülső keresztszalaga megsérült. A mai sajtótájékoztató során Thomas Tuchel is megerősítette, hogy legalább hathetes kiesés jár a játékosára, és még a műtét lehetősége is fennáll.

Elnézve a sűrű decemberi versenynaptárat, ez minimum kilenc fordulót jelent, így Chilwellre érdemes mihamarabb alternatívákat keresnünk. A legkézenfekvőbb megoldást Marcos Alonso (5,6 millió £) nyújtja, akiben közel hasonló támadópotenciál lakozik, mint angol posztriválisában.

Chilwell a keddi BL-meccsen sérült meg, legközelebb újév után léphet pályára

Akik attól tartanak, hogy hét közben nem Alonso váltotta Chillwelt, azoknak Tuchel mérkőzés utáni interjúja nyújthat feloldozást. A német menedzser annyira ráfókuszált a mostanában kevés lehetőséghez jutó, kisebb sérüléssel is bajlódó Azpilicueta (5,8 millió £) behozatalára, hogy végül őt cserélte be Alonso helyett, majd egy „is my fault” keretében megjegyezte, reméli, Alonso nem veszi zokon a döntését. A múlt héten a bokáját fájlaló Marcos Alonso a jelek szerint egészséges, olyan pedig csak egyszer fordult elő az elmúlt másfél év során, hogy Chilwell és Alonso is harcra képes állapotban volt, és egyikük sem kezdett – ekkor épp Azpilicueta robotolt a bal szélen.

Ha ez taktikai okok miatt újra meg is történik a Manchester United elleni hétvégi derbin – Alonso nagyon veszélyes az előrejátékban, Azpilicueta viszont biztosabb pont hátul –, a decemberi hajtásban szinte mérget vehetünk rá, hogy Alonso nagyon sok meccset fog kapni. Ne feledjük: amíg Tuchel nem számolt Chilwell-lel az év elején, addig Alonso kirobbanthatatlan volt a kezdőből.

Chilwell pótlására még kiválóbb alternatíva Reece James – ha valaki eddig lemaradt volna róla –, aki kilenc bajnokin nyolc kanadai pontnál jár, de az utóbbi forduló egyik legtöbb pontot hozó védője, Reguilón (5,1 millió £) is jó döntés lehet.

Conte érkezése új távlatokat nyithat a Fantasy Premier League-ben is

Az Internél a szélsővédői a bajnoki gólok 46 százalékában vettek részt, és ne feledjük: ez az ember a sokáig csellengő Victor Mosesből is hasznos alapjátékost, és nem mellesleg angol bajnokot faragott.

Topcsatárok meddő csatája

Lukaku (11,5 millió £) lesérülése után komoly kérdés volt sok fantasymenedzser előtt, hogy a felszabaduló tonnyányi pénzt Vardyba (10,6 millió £) vagy Kane-be (12,2 millió £) érdemes-e átönteni. Jöttek az érvek és az ellenérvek:

  • Vardy valamivel olcsóbb, kiváló a formája, de nehezebb a sorsolása; továbbá már 34 éves, akit Dakával és Iheanachóval is remekül lehet pótolni.
  • Kane pocsék klubszezont fut, de a csapatában így is pótolhatatlan, ráadásul a válogatottban rendre jól teljesít; a Spurs kiváló sorsolása pedig megágyazhat annak, hogy átkapcsoljon újra világklasszis üzemmódba.

Az eredmény egy szép, kövér döntetlen lett: Kane és Vardy is nullázott az elmúlt négy fordulóban.

Jó, egy korai csere és egy sárgalap miatt hajszállal Kane győzőtt.

Vardy az első nyolc fordulóban a legtöbb pontot hozó csatár volt, miután viszont tömegesen megvették, mintha dacból se akarna gólt vagy gólpasszt jegyezni

Vardy és Kane esetében is kicsit hasonló a helyzet: ha már nálunk vannak, egy esélyt még megérdemelnek, hiszen az elmúlt évek legkiválóbb csatárairól beszélünk, akik verhető ellenfelekkel néznek szembe a következő meccseken. Ha viszont továbbra sem vagyunk megelégedve velük, a 13. fordulóban átválthatunk Cristiano Ronaldóba (12,4 millió £), aki egy Ole-mentesített Unitedben, remek sorsolás előtt állva könnyen átmentheti parádés BL-formáját a Premier League-be – a BL-ben öt meccsen hat gólja van, a bajnokságban viszont az utolsó hét meccsen csak egyszer talált be.

De a bátrabbak félszemmel akár Lukakura is figyelhetnek, aki bár újra edzésbe állt, a hétvégén még nem fog játszani volt klubja ellen – a kiváló formában játszó Chelsea viszont a Watfordot, West Hamet, Leedset, Evertont, Wolvest, Aston Villát és Brightont fogadja a következő fordulóktól. Lukaku pedig talán bebizonyítja, hogy megéri a 100 millió eurós átigazolási díjat.

A Vörös ördögök kiváló sorsolása egészen a 27. fordulóig kitart

De említsük meg Antoniót (8,1 millió £), aki bár mezőnyben továbbra is nagyon hasznos – gyakran meglátszik, hogy pályafutása során volt már védő és középpályás is –, az utóbbi három meccsén a kaput se találta el. Esetében jogosan merülhet fel a kérdés:

  • érdemes-e eladni őt úgy, hogy a 18. fordulóban a könnyűre forduló sorsolás miatt szinte garantáltan vissza akarjuk majd hozni, és addig is bedobhatjuk a Burnley, a Brighton és az Arsenal ellen, a West Ham pedig még mindig egy tophatos csapat;
  • érdemes-e megtartani úgy, hogy egyre kevésbé éles a kapu előtt, a következő három meccséből egy a City, egy pedig a Chelsea ellen lesz.

A válasz valahol a két opció között húzódik. Nagyon helyzetfüggő, hogy mit kezdenénk a felszabaduló pénzzel, mennyit buknánk az eladásával és a visszahozásával – akik év eleje óta ülnek rajta, azoknál már 0,6 millió fonttal többet ér –, illetve kikkel számolunk a továbbiakban.

Mivel nagyon szexi támadó nincs a jelenlegi mezőnyben, hosszú távú stratégiaként – bízva Antonio és a West Ham képességeiben – megérhet kitartani mellette; de bepróbálkozhatunk Callum Wilsonnal (7,4 millió £), Christian Bentekével (6,4 millió £), esetleg a javuló formát mutató Raúl Jiménezzel (7,8 millió £), akire még vár két szerethető meccs a vörös riadó előtt – a Wolves ugyanis a 15. és 21. forduló között a Liverpoollal, a Manchester Cityvel, a Chelsea-vel, az Arsenallal és a Manchester Uniteddel is játszani fog. Ezt még olvasni is rossz.

A sivatagi homokban lubickoló császárpingvin

A középpályán is egyre érdekesebb opciók tűnnek fel. Említsük meg a nagyon rendszeridegen Maxwel Cornet-t, a középpályásként regisztrált Burnley-csatárt, aki az elmúlt fordulókban vált alapemberré, és akiről eddig még nem beszéltünk.

Gyors, agilis és tud cselezni, és olyan bizarrul fest a Burnley-játékosok között, mintha csak egy sivatagi homokban lubickoló császárpingvin lenne.

Cornet nem épp az a tipikus Burnley-játékos

Az elefántcsontparti labdarúgónál csak Szalah hozott több pontot a középpályások közül az elmúlt négy fordulóban, és elnézve a Burnley baráti sorsolását – a Spurs után a Wolves, Newcastle, West Ham, Watford, Aston Villa, Everton jön –, pikáns megoldásnak ígérkezik. Cornet csak a játékosok 2,4 százalékának van meg, így egy Cornet-gála esetén sokat javulhat a globális rangunk is, így kiváló kardjátékos, akivel támadni tudjuk az előttünk lévőket.

Nem szól mellette az ára: 6,1 millióba kerül, és tekintve, hogy egy kiesőjelölt csapatnál rúgja a bőrt, hasonló árkategóriában pedig Gallaghereket, Smith Rowe-okat, Boweneket, Mbeumókat lehet kapni, az ember könnyen elbizonytalanodik. Továbbá a négy gólját hét lövésből, és mindössze két ziccerből szerezte, 1,52 várható gólra. A csapata továbbra sem tud kidolgozni sok jó minőségű helyzetet, kérdés, meddig tudja fölüllőni ezeket.

Menedzserváltások

A héten két klub kispadján is új menedzsert köszönthettünk. A Liverpool legendája, Steven Gerrard az Aston Villánál, az Aston Villától elküldött Dean Smith a Norwichnál debütált. Mindkét menedzser győzelemmel kezdett: a Villa így sorozatban öt elbukott meccs után vitte haza a három pontot, a Norwich pedig idei második győzelmét szerezte meg.

Gerrard győzelemmel mutatkozott be a Villa Parkban

Úgy fest, jól jött a vérfrissítés. Az előző fordulóban Antonio Conte (Tottenham), Eddie Howe (Newcastle), a következőben pedig ideiglenes menedzserként Michael Carrick (Manchester United) debütál(t). Így a 11–13. fordulós távlatban öt menedzserváltás is történt/történik, ezekre pedig kicsit érdemes odafigyelnünk. Egyrészt

  • perifériára került vagy rossz formában lévő játékosok kaphatnak újra bizalmat,
  • új játékrendszerek rajzolódhatnak ki a pályán, ami miatt egyes (FPL-szempontból eddig hatékony) játékosok hátrébb vagy más pozícióba szorulnak,
  • kétkedve álljunk hozzá ahhoz, hogy az FPL rendszere könnyű, azaz zöld összecsapásként tüntet fel egy eddig rossz formában játszó, közben viszont menedzserváltáson áteső csapatot – ne feledjük: az előző fordulóban a négy debütáló menedzser csapata összesen három győzelmet és egy döntetlent ért el, azaz 13 pontot szerzett!

Gyülekező sárgák

Ha valaki összeszed öt sárga lapot a 19. fordulóig, azt egy meccsre eltiltják. A múlt fordulóra Dennis sárgázódott ki, most Richarlison, Skipp, Tarkowski és Westwood lesz eltiltva, vannak viszont még a listán jócskán olyanok, akiknek a következő sárga lap eltiltást jelenthet. A játéknak ezt a paraméterét nem érdemes túlgondolni, hiszen anno Diego Costa is négy sárgával várta a decembert, és közben ontotta a gólokat. Sokan viszont a várva várt eltiltás miatt nem hozták őt be, pedig végül ötödik sárga nélkül kihúzta a 20. fordulóig.

Emmanuel Dennis az idén begyűjtött hat sárga lapjával eddig éllovas

Ha viszont két játékos között nem tudunk dönteni egy transzfer során, talán ezt a tényezőt is figyelembe vehetjük. Jelenleg huszonegy játékos áll négy sárgán, további huszonhét három sárga lapon. Lássuk, kik azok a nevek, akik fantasyszempontból is érdekesebbek:

  • Négy sárga lap: Shane Duffy, Aymeric Laporte (Brighton), Tyrone Mings (Aston Villa), Rodrigo (Leeds), Mathias Normann (Norwich), Josh Brownhill (Burnley), Paul Pogba (Manchester United), Declan Rice (West Ham), Luke Shaw (Manchester United), Joël Veltman (Brighton), Callum Wilson (Newcastle)
  • Három sárga lap: Christian Benteke (Crystal Palace), Bruno Fernandes (Manchester United), Matthew Cash (Aston Villa), João Cancelo (Manchester City), Marc Cucurella (Brighton), Raphinha (Leeds), Lucas Digne (Everton), Abdoulaye Doucouré (Everton), Conor Gallagher (Crystal Palace), Pablo Fornals (West Ham), Harry Maguire (Manchester United), Neal Maupay (Brighton), Bernardo Silva (Manchester City), 

Akit érdekel a sárga laposok teljes listája, az itt nézheti meg. További érdekesség, hogy a 32. fordulóig beszedett tíz sárga után két meccs eltiltás jár; aki pedig összeszed tizenöt sárgát a teljes szezon során, azt három meccsre tiltják el. De ez még odébb van.

Témába vágnak:

Néha egy gólpassz sokkal szebb, mint maga a gól. Cancelóé meg egészen mesés

Ebben a Premier League-szezonban eddig kiemelkednek a szélső hátvédek, a gólpasszok közül meg a City portugáljáé.

Zidane-t a felesége akadályozhatja meg abban, hogy elfogadja a Manchester United ajánlatát

A Marca szerint Zinédine Zidane felesége lehet a döntőfaktor abban, hogy a francia edző a Manchester United edzője lesz-e.

(Fotó: Getty Images)

És ezt olvastad már?
Naná, hogy megőrültek az argentin kommentátorok Messi góljánál
.