Egy újabb kéthetes válogatottszünet után visszaülhetünk a jó öreg fantasynyeregbe. Átnyálazzuk a transzferpiacot, kezdő játékosainkat alaposan gatyába rázzuk, a csékánkkal külön elbeszélgetünk. A padon maradt fiainkkal pedig megértetjük: nem személyes, hanem szakmai döntés az, hogy ezúttal sem kezdenek. Talán Livramentóval most nem lesz bajunk, mert a válogatott szünet alatt lesérülhetett – őt úgyis nehéz folyton kimagyarázni.

Kapus nélkül mit érek én?

Robert Sánchezt (4,6 milló £), a játék egyik legnépszerűbb kapusát a Newcastle elleni végjátékban kiállították. Mivel nem súlyos szabálytalanság (serious foul play) vagy erőszakos viselkedés (violent conduct) miatt szórták ki, ezért nem három, hanem csak egy meccsről tiltják el, azonban így is közel másfélmillió fantasymenedzser maradhat első számú kapus nélkül erre a fordulóra.

Sánchez az üres kapura törő Wilsont buktatta utolsó emberként, repült a piros

A szerencsésebbeknél ott csücsül a padon a Brighton egyik cserekapusa, Jason Steele (4,0 millió £), aki Graham Potter szerint védeni fog az Aston Villa ellen; még jobb Ben Foster (4,1 millió £), a játék egyetlen olyan 4,0 milliós alapárú hálóőre, aki rendszeres kezdő – neki főleg az 5–6. forduló után wildcardozó csapatokban van bérelt helye. Az ilyen csapatok esetében nem kérdés, hogyan vészeljék át a Sánchezben érintett menedzserek a 12. fordulót, és azoknál sem kérdéses, akik egész évben két kapussal dolgoztak. Akinek viszont nincs játszó kapusa, az mitévő legyen?

Három lehetőség adott: kapus nélkül vág neki, Sánchez helyére hoz egy (remélhetőleg) jobb alternatívát, vagy a második számú kapusa helyére leigazolja Ben Fostert.

Én személy szerint a harmadik lehetőségre voksolnék. Sánchezből talán nem érdemes most kiszállni, mert nincs nála egyértelműen jobb kapus. Egyrészt az ára kedvező, másrészt a Brighton egy jól védekező csapat, amelyiknek egész jó a sorsolása, a spanyol portásnak pedig azért csorognak a pontok. De kapus nélkül sem érdemes talán nekivágni ennek a fordulónak úgy, hogy ott lapul a pakliban Ben Foster.

Ben Foster épp megfogja Aubameyang tizenegyesét

Ha be is van tervezve egy transzferünk, akkor is bátran behozhatjuk őt -4-ért erre a nullapontos posztra. A Fantasy Football Hub szerint 3,4 pont várható Fostertől a Manchester United ellen – ha a jóslat nagyjából teljesül, akkor 0–1 pontot bukunk rajta ebben a fordulóban. De mit nyerünk? 0,1 millióért cserébe lesz egy állandó B tervünk a továbbiakban kapusposztra, így akár rotálhatjuk is Sánchezzel néha, ha kedvünk tartja.

3,4 pont várható Fostertől a Fantasy Football Hub szerint

Persze simán lehet, hogy Foster 1–2 ponton zárja a fordulót, de akár több pont is benne van. Ne feledjük: Foster jó formában van, beverekedte magát a Watford kezdőjébe, és Ranierinél is biztosnak tűnik a helye. Legutóbb tizenegyest fogott az Arsenal ellen, mostani ellenfele pedig a hullámzóan teljesítő Manchester United lesz. Ha nem is tudja lehúzni a veterán angol kapus a rolót, néhány szép védéssel így is jól zárhatja a fordulót.

Mi lesz veled, Harry Kane?

Az elmúlt évtized legjobb angol csatára, Harry Kane (12,2 millió £) eddig pocsék szezont produkál. Az elmúlt hét szezonban 23 gólt átlagoló világklasszis center, a tavalyi év gól- és gólpasszkirálya (23 találat, 14 assziszt) idén látványosan szenved: eddig tíz meccsen mindössze egy Premier League-gólnál jár – ez összefüggésbe hozható azzal, hogy a nyáron távozni akart a klubjától, valamint az időközben lapátra tett Nuno Espírito Santo rosszul sikerült projektjével is.

A gólszegény időszakánál is aggasztóbb, hogy az utóbbi három meccsén a kaput is egyszer találta el,

és az összjátékban is jóval kevésbé veszi ki a részét, a kreativitása sem mutatkozik meg igazán a pályán. A válogatott szünetben viszont két meccsen lőtt hét gólt – igaz, Albánia és San Marino ellen, de hét gól akkor is hét gól.

Kane alaposan megszórta San Marinót

A nyári transzfersaga után némi késéssel, de végül csak átvette a Spurs irányítását Antonio Conte, aki az Everton elleni 0–0-lal debütált.

Manchester helyett London, a Tottenham szerezte meg az olaszok kiváló edzőjét

Pár napja még úgy tűnt, a Manchester United edzője lehet Antonio Conte, most pedig már csak a hivatalos bejelentés hiányzik. A Tottenhamnél.

Az észak-londoniak nem festettek túl jól a Goodisonban – kaput eltaláló lövés nélkül zárták a meccset –, azonban ne feledjük: Tuchel és Klopp is hasonló eredménnyel kezdte Premier League-es időszakát, a szigorú olasz tréner pedig nem arról híres, hogy bárhol is félmunkát végezne. Conte munkája általában hamar meglátszik a csapatain,

márpedig ha a Spurst sikerül jól összeraknia, akkor nehéz elképzelni, hogy Harry Kane ne vegye ki a részét a sikerből,

valamint azt is, hogy gólszegényen húzzon le egy egész szezont, és Conte ne tudná gatyába rázni őt. Harry Kane neve azért is kiemelten aktuális, mert a Spurs remek sorsolás elé néz: a következő öt meccsükön fogadják a Leedset, a Burnley-t, a Brentfordot, a Norwichot és a Brightont.

Kicsit megkésve, de végül megérkezett Antonio Conte a Tottenhamhoz

Akik nem bíznak abban, hogy Kane át tudja menteni válogatott formáját – a világbajnoki selejtezők gólkirálya lett – a bajnokságba, Szonnal is megpróbálkozhatnak, aki az egyik legjobb opció lehet a következő fordulókra. A dél-koreai a Spurs szenvedős szezonja ellenére is a liga negyedik legtöbb pontot termelő játékosa idén. Amennyiben az olasz tréner 3–5–2-es hadrendbe fogja fiait, Szon (9,3 millió £) echte csatárt játszhat, a tavalyi Mourinho-féle Kane–Szon-koprodukció pedig egy méltó folytatást is kaphat a továbbiakban.

Sergio Reguilón

Antonio Conte imádja a stílusos olasz öltönyöket, de amiket még ennél is jobban szeret, azok a támadásban is igen aktív wingbackek. Az Internél a szélsővédői a bajnoki gólok 46 százalékában vettek részt, ami hatalmas arány, és ne feledjük: ez az ember a sokáig csellengő Victor Mosesből is hasznos alapjátékost, és nem mellesleg angol bajnokot faragott. Reguilón (5,0 milliót £) sokak szerint maga az ideális játékos egy Conte-csapatba, így joggal merülhet fel a spanyol bekk neve, akinek tavaly is voltak remek időszakjai.

Reguilón az Everton ellen igen veszélyes volt támadásban

Idén dugig vagyunk a kiválóbbnál kiválóbb védőkkel, egy ideje a legtöbbet hozó formációk négy vagy öt védővel állnak fel, Cancelo (6,5 millió £), Alexander-Arnold (7,7 millió £), Chilwell (6,0 millió £) és James (5,9 millió £) létjogosultsága megkérdőjelezhetetlen – előbbi háromnál csak a brutális szezont futó Szalah (13,0 millió £) hozott több pontot idén a játékban.

Lehet-e helye Reguilónnak egy ilyen impozáns, rengeteg támadópontot és clean sheetet hozó védősor mellett?

Ha nem az aranyvédők korszakát élnénk az FPL-ben, Reguilón szinte minden fantasymenedzser listáján ott volna, így viszont a biztonsági játékra törekedő menedzsereknek érdemes lehet várni vele. Ha viszont valaki egy jó kis differentialban gondolkodik, és több rizikót is vállalna azért, hogy előre lépjen, akár a Leeds ellen behozhatja – főleg, ha most wildcardozna. Ha a Tottenham védelme masszív lesz, Reguilón pedig olyan aktív lesz támadásban, ahogy azt egy remekül robogó Conte-csapat esetében elképzelnénk, az sincs kizárva, hogy a menedzserek jó része idővel betuszkolja őt valahogy a csapatába.

Cristiano Ronaldo

Bár sok minden nem változott a Manchester United háza táján az elmúlt fordulókban, ismét visszatérünk Cristiano Ronaldóhoz (12,6 millió £), az ok pedig egyszerű:

nézd ezt a sorsolást!

A 12. és a 27. forduló között lesz egy igazán pokoli meccse a vörös ördögöknek a Chelsea otthonában, ezen kívül egy Arsenal és West Ham elleni hazai mérkőzés, a többi pedig... zöld, mint a karácsonyfa. Persze Solskjaer alatt folyamatosan úgy remeg a pad, mintha valaki egy diszpécseres Nokia 3310-es ragasztott volna alá, a Manchester United még mindig kiszámíthatatlan, Cristiano Ronaldo pedig továbbra sem egy presszingszörny, azt azért jól tudjuk, hogy

a kaput még mindig piszkosul érzi.

További érv mellette, hogy Szalah a decemberi–januári hajtásban az Afrika-kupa miatt több meccsről is lemaradhat, így mindenképp szükségünk lesz majd egy jól csengő kapitányjelöltre. Ha a Manchester United formája a könnyebb meccsek révén valamelyest javulni fog, a támadójátékuk pedig stabilizálódik, könnyen lehet, hogy CR ismét nélkülözhetetlen velejárója lesz a fantasycsapatunknak. Ronaldót be lehet hozni most a Watford ellen, de nyugodtan várhatunk vele a Chelsea, esetleg az Arsenal elleni meccs után is.

Cristiano Ronaldo Manchesterben: A gólok, és ami mögötte van

Nagyszerűen kezdte második manchesteri időszakát a portugál, de ez a Ronaldo már egy teljesen más Ronaldo, mint aki az első MU-s korszaka alatt volt.

Brentford: a lesgólok és kapufák királya

A Brentford szimpatikus kiscsapatból lassan kőkemény ellenféllé nőtte ki magát, aki ellen a nagyok is megizzadnak. A nyitófordulós Arsenal-verés óta az újonc többek között három gólt vágott a Liverpoolnak, a Chelsea-t pedig úgy beszorította az utolsó félórában a kapuja elé, hogy csak egy kisebb csodának – na meg Mendynek – volt köszönhető, hogy a kékek hazavihették a három pontot.

ivan Toney a Norwich-védők szorításában

A csapat vezére, Ivan Toney (6,7 millió £) hamar közkedveltté vált a fantasyjátékosok körében is. Még azt is megbocsátották neki, hogy az 5. forduló óta nem lőtt gólt, a 6. és 9. forduló között ugyanis annyian megvették, hogy az ára a 10. fordulóra 0,3 milliót emelkedett. A nagy vásárlókedv nem volt alaptalan: az 6–9. fordulókban a Liverpool, West Ham, Chelsea és Leicester ellen mutatott remek játék miatt sokan bizakodtak abban, hogy a végre remek széria elé néző Brentford szállítani fogja a pontokat.

A 10. és a 11. fordulós, Burnley és Norwich elleni meccsek azonban nem hoztak megváltást – a tabella alján tanyázó két csapat a Brentford ellen szerezte meg idei első győzelmét, a Norwich ráadásul az első idegenben lőtt gólját is.

Toney mellett van még egy brentfordos jómadár, akiről beszélnünk kell: ő Bryan Mbeumo (5,6 millió £), aki még nagyobb népszerűségnek örvend a fantasymenedzserek körében.

Toney-ról és Mbeumóról itt írtunk részletesebben:

Az FPL rendszerében középpályásként regisztrált Mbeumo gyakori célpontja Toney labdáinak. Kár, hogy ziccerei zöme a kapufán csattan, ha pedig Toney kerül helyzetbe, gyakran lesgól a vége – ezekért pedig kereken annyi pont jár fantasyben, mint a pályára berohanó macskákért, tehenekért és kacsákért.

Mbeumo hatszor találta el idén a kapufát, nagyjából minden második meccsen egyszer

Az már lassan kirajzolódik, hogy a Brentford nem annyira hatékony a kicsik ellen, így tegye a szívére a kezét, aki pontesőt vár tőlük a menedzserváltáson áteső Newcastle ellen. Behozni őket emiatt most nem érdemes, viszont a helyzeteik továbbra is megvannak, így talán bizakodhatunk abban, hogy az a néhány milliméter végre a javukra dönt majd.

Persze ha a két brentfordos egyikét upgrade-elnénk Szonra, esetleg Kane-re vagy egy korai Ronaldóra, akkor egy kettős cseréhez remek alkualap lehet bármelyik játékos a felemás teljesítménye miatt, azonban ha nincsenek konkrét terveink a pótlásukra, talán várhatunk még velük, hiszen nincs sok pénzünk egyik játékosban sem – és hamarosan valóban jöhet esetükben a várva várt áttörés.

És ha már menedzserek:

Mourinho majdnem százmillió fontot keresett azzal, hogy három klubnál is megbukott

José Mourinhót az elmúlt években többször kirúgták, és bár a csapatai közel sem hozták azokat az eredményeket, mint korábban, de a portugál így is rengeteget keresett.

Steven Gerrard nagyon közel áll ahhoz, hogy debütáljon a Premier League-ben

Több megbízható forrás is azt írja, hogy Steven Gerrard hamarosan a bemutatkozhat a Premier League-ben. Természetesen edzőként. Játékosként nyilvánvalóan ismeri az angol bajnokságot, 504 alkalommal lépett pályára a Liverpool színeiben, 104 gólt szerzett.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Az Asus dobja piacra elsőként az AI-laptopok új generációját

Az Európa-liga-döntő hőse: Ez életem egyik legjobb pillanata

Az Atalanta edzője nem is a győzelmet emelte ki az El-siker után

További cikkeink a témában