Már le is pörgött a világbajnokság csoportköre, ami egyenlő azzal, hogy húzunk egy vonalat, amire pedig rá szoktuk írni a legjobbakat. Íme a Player csapata.

Annyira véget ért a csoportkör, hogy vannak negyeddöntőseink is (Hollandia és Argentína), de még tekintsünk vissza a nyolc négyfős csoport meccseire, mert bizony voltak kiemelkedő teljesítmények. Meg persze nagy földbe állások is, elég csak a belga vagy a német válogatott kiesését említeni.

Ami a legjobb csapatot illeti, leginkább az egyéni teljesítményt néztük, ami több mint egy statisztikai szám, és a csapat teljesítményél is fontosabbnak tartottuk az egyént. Így volt például sokáig versenyben Rodrigo Bentancur, aki az első két fordulóban a legtöbb labdát szerezte középpályásként, noha Uruguay csak egyetlen pontot szerzett. Ám végül egy sérülés miatt nem került be.

De persze akadnak olyanok is, akiknél semmilyen kérdőjel nem volt, ott van például a minden meccsen betaláló Gakpo, a két tizenegyest is kifogó Szczęsny, a szintén háromgólos Mbappé vagy épp a négy kanadai pontot gyűjtő Bruno Fernandes.

Szczęsny

Marquinhos – Otamendi – Gvardiol

Hakimi – Bruno Fernandes – Casemiro – Theo Hernández

Messi

Mbappé – Gakpo

A foci-vb csoportkörének álomcsapata:

 • Wojciech Szczęsny – a lengyel kapus helye abszolút megkérdőjelezhetetlen, az első két csoportmeccsen nem kapott gólt. Kivédett egy tizenegyest Szaúd-Arábia ellen, majd az utolsó csoportmeccsen kivédte Messi tizenegyesét is. Argentína ugyan végül kettőt bevert neki, de így is kiemelkedőt nyújtott.
 • Marquinhos – a brazil védelem a legjobb volt a csoportkörben, mindössze egy gólt kapott, azt is utolsó meccs utolsó perceiben. Az első két meccsen, amikor még Marquinhos volt az egyik középhátvéd, Szerbia és Svájc sem tudott összehozni egyetlen kaput eltaláló lövést sem.
 • Nicolás Otamendi – az argentin védelem egy ötperces leblokkolást kivéve nagyon masszív és agresszív volt, ennek a vezére pedig a Benfica 34 éves középhátvédje. Otamendi elképesztő elánnal játszott mindig is, de ez korábban erőszakosságban és rengeteg alattomos szabálytalanságban csúcsosodott ki, azonban ezen a tornán sokkal inkább jó értelemben vezető.
 • Joško Gvardiol – a horvátok is mindössze egy gólt kaptak, vagyis maga a védekezés szinte tökéletes volt, a Leipzig bekkje annyival több, mint a horvát poszttársai, hogy rendre fellépett a támadásokhoz is, egészen kiválóan játszott eddig.
 • Achraf Hakimi – ugyanebből a csoportból emelkedett ki Marokkó, amely szintén csak egy gólt kapott, így Hakimi védőmunkája is kellett a csoportelsőséghez, ám a PSG szélsőhátvédje még gólpasszt is adott. Nem kérdés, ő a világ egyik legjobb szárnyvédője.
 • Bruno Fernandes – a Man. United középpályása Portugália legjobbja eddig, két gólt szerzett és adott két gólpasszt is, ami önmagában is elég, de ő még irányít is, összefogja a csapatrészeket.
 • Casemiro – ami Marquinhosnál elmondható volt, az nála is, elévülhetetlen érdemei vannak abban, hogy az első két meccsen nem kapott gólt Brazília, kiválóan szűri a támadásokat. Mindeközben még rúgott egy fontos, három pontot érő gólt is Svájc ellen.
 • Theo Hernández – csereként kezdte a vb-t, de mivel a tesója rögtön megsérült, hamar lehetőséget kapott. Élt vele, eddig kilenc helyzetet teremtett tornán, többet, mint bármely más védő, pedig csak 174 percet játszott.
 • Lionel Messi – igen, tudjuk, hogy kihagyta a büntetőt Lengyelország ellen, és igen, bizonyosan elfogultsággal leszünk vádolva, ám Messi teljesítménye támadásban végig tanári volt. A ma már a PSG-ben játszó zseni parádés (győztes) gólt rúgott Mexikónak, majd adott egy gólpasszt is. A lengyelek ellen a kihagyott tizenegyes ellenére is a meccs legjobbja volt, öt helyzetet teremtett, neki volt a legtöbb sikeres csele és megnyert párharca a földön. Tarthatatlan volt.
 • Kylian Mbappé – elképesztő a srác, lassan minden ilyen összeállításnál ő az alapvetés. Ausztrália ellen gól és gólpasszt, majd Dánia ellen két gól. Az utolsó meccsen csak egy szűk fél órát játszott, de addigra már bekerült az álomcsapatba.
 • Cody Gakpo – ő a vb eddigi felfedezettje, a holland fiú minden meccsen gólt rúgott, és mindegyik csapata első gólja volt, vagyis támadásban ő vitte a csoport élére Hollandiát. Alighanem ő a csoportkör MVP-je. És alighanem januárban a Premier League-be igazol a támadósor minden posztján bevethető óriás.

(Fotó: Buda Mendes/Getty Images)

És ezt olvastad már?
Így fog kinézni öreg korában Messi, Ronaldo, Mbappé és Neymar?
További cikkeink a témában