A holland válogatott jutott elsőként a nyolc közé a foci-vb-n, miután legyőzte az Egyesült Államokat.

A katari világbajnokság tizenegyedik napján megkezdődött a kieséses szakasz, az első meccs a Hollandia–Egyesült Államok nyolcaddöntő volt.

Hollandia megnyerte a nem túl erős csoportját, de viszonylag sok kritikát kapott Van Gaal csapata a nem túl látványos focija miatt. Az Egyesült Államok eközben Anglia mögött csoportmásodikként jutott tovább, veretlenül, de mindössze két szerzett góllal.

Kezdőcsapatok

Hollandia: Noppert – Timber, Van Dijk, Aké – Dumfries, De Roon, F. de Jong, Blind – Klaassen – Gakpo, Depay.
Egyesült Államok: Turner – Dest, Zimmerman, Ream, Robinson – Musah, Adams, McKennie – Ferreira, Weah, Pulisic.

A meccs rögtön egy óriási Pulisic-helyzettel és egy Noppert-védéssel indult, majd a 10. percben Hollandia megszerezte a vezetést. Összesen húsz holland passz előzte meg a gólt, ez új vb-rekord Hollandiának. Dumfries beadása után Memphis Depay lőtte az idei vb kieséses szakaszának első gólját:

A nem túl nagy iramú első félidőben az Egyesült Államoknak is voltak helyzetei, de a félidőben mégis kétgólos hátrányba került az USA, a félidő végén ismét Dumfries adott laposan középre, érkezett Blind, és szerzett a Depayéhoz hasonló gólt:

 

A második félidőben sem változott nagyon a meccs dinamikája, az USA nem játszott rosszul, de úgy tűnt, egyszerűen nem tud gólt rúgni. Depay majdnem duplázott, majd a másik kapunál kevés hiányzott ahhoz, hogy Wrightnak gólpasszt adjon, de végül ennél az amerikai helyzetnél is mentett a holland védelem.

Nem mentett viszont egy perccel később, Wright sarokkal úgy ért a labdába, hogy mindenki felett átrepült, majd behullott a holland kapuba:

Nem tartott azonban sokáig az USA öröme, négy perccel később Blind visszaadta a kölcsönt, az Ajax védője adott gólpasszt, a két gólpasszos Dumfries talált be:

Hollandia leginkább a jobb helyzetkihasználásának köszönhetően nyert, ott van a világbajnokság legjobb nyolc csapata között, a negyeddöntőben az argentin–ausztrál meccs nyertesével játszik az oranje.

Foci-vb, nyolcaddöntő

Hollandia–Egyesült Államok 3–1

(Fotó: Getty Images)

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Megmondjuk, meddig jut az Eb-n a magyar válogatott, és ki lesz az Európa-bajnok

Egy 51 éves holland a Fradi új vezetőedzője

Öt válogatott, amely meglepetést okozhat az Eb-n

További cikkeink a témában