Muhammad Ali és Sonny Liston meccsének 1965. május 25-én megrendezett visszavágója a boksztörténelem olyan bunyója, amelyről még ma is rengeteget beszélnek. Egy menetet sem volt a ringben a két bokszoló, de ez is elég volt ahhoz, hogy megszülessen minden idők egyik leghíresebb ütése és sportfotója. Na meg a sportág történetének egyik legnépszerűbb összeesküvés-elmélete. A sportösszeesküvés-elméleteket bemutató sorozatunkban most a fantomütés történetét elevenítjük fel.

A sorozattal a célunk a szórakoztató ismeretterjesztés, a mostani és a következő hetekben megjelenő részekben sem lesznek olyan történetek, amelyek száz százalékig bebizonyítottak, ugyanakkor a témákban összeszedtük a legmegbízhatóbb forrásokat.

1964-ben a fiatal nehézsúlyú kihívó még Cassius Clay néven lépett ringbe a nehézsúlyú világbajnok, a legendás ütőerejéről híres Sonny Liston ellen. A mélyszegénységben nevelkedő Liston fiatalkorában a börtönt is megjárta, ott találkozott először a boksszal, majd a szabadulása után hírbe hozták a maffiával is. Balhés életet élt, a remek adottságainak és erejének köszönhetően azonban a bokszban kiteljesedett, korának legfélelmetesebb versenyzője volt, világbajnok lett. Az ekkor még csak 22 éves Clay már olimpiai bajnokként érkezett meg a profi boksz világába, ahol négy évre volt szüksége, hogy kivívja magának a vb-meccset.

Akkoriban egyikük sem volt népszerű, sőt, mondjuk ki, a szurkolók rühellték mindkét bunyóst – Liston esetében ez később sem változott meg, Clay-nél viszont igen. A Los Angeles Times felvezetője például úgy fogalmazott, hogy a nézők a dupla kiütésnek örülnének a legjobban. Clay-t gyakorlatilag esélytelennek tartották, de a fiatal kihívó végül sokkolta a bokszvilágot, a hetedik menetben Liston volt az, aki nem tudott felállni a gongszó után. Cassius Clay nehézsúlyú világbajnok lett. A történet itt azonban nem ért véget. A meccset követően mindenki arról beszélt, hogy bunda történt, később még az FBI is nyomozást folytatott az ügyben. Továbbá az első meccs egy visszavágói záradékot is tartalmazott (ezt szintén sokan furcsának tartották), így jönnie kellett a visszavágónak, amit 1965 májusában rendeztek meg.

Cassius Clay ünnepel, miután megnyerte a profi világbajnoki címet

A két meccs között eltelt 15 hónap alatt sok minden történt az új bajnokkal. Egyrészt regnáló nehézsúlyú bajnok lett, ezzel a világ egyik legismertebb sportolója, másrészt belépett az Iszlám Nemzetbe, és nevet változtatott, a visszavágón már Muhammad Aliként lépett a kötelek közé. Listont eközben letartóztatták gyorshajtásért, az autójában vodkásüvegeket és fegyvert találtak, és továbbra is azt pletykálták, bunda történt, Liston szándékosan kikapott, mert így többet keresett.

Ha az első meccs bundaszagú volt, akkor mit lehet mondani a másodikra? Hát azt, hogy a boksztörténelem egyik leginkább vitatott és legtöbb témát szolgáltató majdnem egy menete volt. Aki késve érkezett a helyszínre, az már csak a hatalmas felfordulást látta, és Muhammad Ali őrült ünneplését. De mi történt?

A visszavágót először el kellett halasztani. Eredetileg 1964 novemberében Bostonban találkozott volna a két bunyós. A beszámolók szerint Liston élete formájában volt, ismét őt tartották az esélyesnek, de három nappal a gála előtt lefújták a meccset, Alit sérvvel meg kellett műteni. Tolódott tehát a második meccs, egészen következő év májusáig. Listont eközben le is tartóztatták, különböző jogi problémák miatt végül új helyszínt kerestek, egy amerikai kisvárosban, Lewistonban rendezték meg az Ali–Liston ΙΙ-t.

Maga a meccs alig tartott két percig. Sonny Liston agresszívan próbált kezdeni, üldözte a lábon kiválóan elmozgó Alit, és egyszerűen nem tudta eltalálni. Az első menet második percének vége felé aztán a kihívó a padlóra került egy olyan ütés után, amit sokan nem is láttak, és akik látták, azok sem hitték el, hogyan padlózhatott tőle Liston. Később a boksztörténelembe a fantomütés néven került be Ali mozdulata. Listonra a padlóra kerülését követően rászámolt a bíró, de komoly fejetlenség volt, először még a két bokszoló folytatta a meccset, de pár másodperc után közbelépett a bíró, jelezte, hogy Listont kiszámolta, vége a visszavágónak. Muhammad Alinak egyetlen menetre sem volt szüksége, hogy másodszor is legyőzze Sonny Listont, és karrierje során először megvédje a nehézsúlyú világbajnoki címét.

A fantomütésre még visszatérek, de itt érdemes megjegyezni, hogy az ütést követően készült el a sport- és boksztörténelem egyik leghíresebb fotója. Ezen Muhammad Ali üvöltve áll Sonny Liston felett, ordítja, hogy álljon fel.

Fotó: biography.com

 

Visszatérve a fantomütésre. A KO után a helyszínen ismét bundát sejtettek a nézők. Ali sem tudta, hogy pontosan mi történt, a meccset követően a bemondónak azt mondta, szívesen megnézné a felvételt, mert nem tudja, milyen ütéssel küldte padlóra Listont. Mivel akkoriban még a technológia a mai mértékkel gyerekcipőben járt, nem lehetett tűpontos, magas felbontásban visszanézni az esetet, és a felvételek alapján nem lehetett egyértelműen eldöntetni, hogy Ali valóban talált, vagy Liston simán összeesett.

„Egy olyan ütést láttam, ami még egy szőlőszemet sem tudott volna összetörni”

– fogalmazott Jimmy Cannon szakíró.

„Liston úgy omlott össze, mint egy épület, darabonként. Majd a hátára gurult és hasra feküdt. Egy esést végrehajtó ember természetellenes mozdulata volt, nem egy leütött ember földre zuhanásának spontaneitása. Nem egyszerű bunda volt, egy hivalkodó bunda”

– írta a meccs másnapján Robert Lypsite a New York Timesban.

Egy alattomos ütés volt, amit alig láttam. A bíró nem kezdett el számolni, így nem tudtam, mikor kell pontosan felállnom

– védte magát a meccset követően Liston.

A Sports Illustrated írója, Mark Kram szerint a korábbi bajnok nyilvánosan tagadta, hogy bunda volt, neki azonban mást mondott:

Ali őrült volt, és ott voltak a muszlimok is. Kinek volt erre szüksége? Nem voltam eltalálva rendesen, de a földön maradtam.

Persze voltak olyanok is a helyszínen, akik megesküdtek arra, hogy nem volt szó semmilyen fantomütésről, Ali egyszerűen annyira váratlanul és gyorsan talált, hogy azt szabad szemmel alig lehetett észrevenni.

Ali a meccs után ugyan még kissé összezavarodottan nyilatkozott, később azonban már ő is a fantomütést emlegette, de ő némiképp más kontextusban. Úgy fogalmazott, egy olyan ütéssel KO-zta Sonny Listont, amire senki sem lenne képes.

A meccs és a vitatott végeredmény még évtizedekig foglalkoztatta az embereket, később a már feljavított felvételen jól látszik, Muhammad Ali eltalálta Sonny Listont, aki tehát – a szó szoros értelmében – nem egy fantomütéstől került a padlóra.

Természetesen ez még nem magyarázza meg teljesen a sportág történetének egyik legnagyobb összeesküvés-elméletét, hiszen attól, hogy Liston bekapott egy ütést, még nem biztos, hogy utána nem tudott volna felállni. Valószínűleg egyértelműen már soha nem fogjuk megtudni, hogy a két meccs bármelyike bunda volt-e, ez is megmarad ugyanolyan vitatott sztorinak, mint Sonny Liston halála. 1970. december harmincadikán felesége találta meg a már napok óta halott Listont, a hivatalos közlemény szerint kábítószer-túladagolásban hunyt el, de később azt sem zárták ki, hogy meggyilkolták.

A sport összeesküvés-elméleteket feltáró sorozatunk előző része:

(A cikk írásákor felhasználtam a Bleacher Report, az ESPN és a The Guardian cikkét; fotók: Getty Images)

És ezt olvastad már?
Ronaldo hazugnak nevezte az Aranylabdát alapító France Football főszerkesztőjét