Vagy nem állnak ki, de akkor kizárhatják őket a Nemzetek Ligából.

Kiszállt a teljes dán válogatott, se játékos, se kapitány, példátlan fejetlenség alakult ki. A vb-résztvevő Dániában a labdarúgó-szövetség nem tudott egyezségre jutni a válogatott focistákkal azok kollektív szerződéséről, ezért ők nem jönnek a Szlovákia elleni felkészülési és a Wales elleni Nemzetek Ligája-meccsre. És így Age Hareide szövetségi kapitány sincs ott, mivel a szövetség nem akarja, hogy olyanokkal dolgozzon, akiket nem ő hívott be.

A vita elsősorban a játékosok egyéni szponzori megállapodásairól folyik, de a focisták utazási feltételeiről is beszélniük kell. Vasárnap a DBU visszautasította a játékosok azon ajánlatát, hogy a soron következő két meccsre még érvényesek lehessenek a támogatói szerződések, és utána üljenek le ismét tárgyalni.

Viszont, ha nem állít ki csapatot Dánia, akkor kizárhatják őket a 2020-as Európa-bajnokságról, így aztán most már alkalmi kapitányt is kineveztek, John Faxe Jensent, aki alacsonyabb osztályban szereplő játékosokkal és a futsalválogatott tagjaival utazott el Szlovákiába. Az igazi válogatott, amely a világbajnokságon is szerepelt jelenleg Koppenhágában vár arra, hogy megállapodjanak a szövetséggel. Ha sikerül, akkor ők is azonnal útnak indulnának Pozsonyba.

Az alacsonyabb osztály leginkább a harmadik vonalat jelenti, gyakorlatilag az a válogatott most, aki épp ráér és nincs vitája a DBU-val. Olyan csapatok adtak játékost, mint a BK Avarta, a Tarup-Paarup, a Skovshoved IF, a Skjold Birkeröd vagy épp a Vanlöse IF. Rajtuk kívül a futsalválogatott is készen áll.

A szlovákok elég pipák, mert ők egy felkészülési meccsre készülnek, de ezzel a meccsel semmire se fognak menni.

„Mi értelme van annak, hogy elküldik ide ezt a csapatot? Értem én, hogy a dánok csak a büntetést akarják elkerülni, de közben mi azért hasznosabban is el tudnánk tölteni az időt” – mondta Jan Kozák szlovák szövetségi kapitány.

A dán Ekstra Bladet kiderítette, az alkalmi, szedett-vedett válogatott játékosai fejenként 6300 korona (276 000 forint) hálapénzt kapnak a Szlovákia elleni meccsért. A Wales elleni tétmeccsen pedig minden néző után egy korona járna nekik – 16 000 nézőt várnak. Plusz van győzelmi prémium is, de azzal aligha kell számolni.

Kedd este Kim Hallberg csapatvezető sajtótájékoztatót Pozsonyban, és szomorúan közölte, hogy a kialakult helyzet nagyon súlyos, és mélységesen sajnálatos.

„Remélem, sokan lesznek, akik számára egyértelművé válik, hogy ez az egész nem a DBU-ról vagy a játékosok szövetségéről szól, hanem a dán futballról, és hogy azért vagyunk ma itt, hogy az UEFA büntetését elkerüljük. Mindezek mellett szeretnénk elnézést kérni Szlovákiától, amiért úgy tűnhet, hogy a keretünk esetleg nem tükrözi ellenfelünk iránti tiszteletünket.”

A dán keretről pedig ennyit mondott:

„Néhány szóban azt mondanám a srácokról: 23 nagyon bátor férfi van itt velünk.” 

A végére pedig ezt csak úgy itt hagyjuk. A dán válogatott:

Kian Fonoudi on Twitter

Det danske landshold. Netop ankommet til Bratislava.

És ezt olvastad már?
A Bayern sportigazgatója szerint kacsa, hogy leigazolják Cristiano Ronaldót