A bokszvilág már régóta várja ezt a meccset, és végre holnap hajnalban összecsap napjaink két topbunyósa, Gennagyij Golovkin és Saúl Álvarez.

Az év első felében rendeztek egy Joshua–Klicsko szupermeccset, ami tényleg olyan bokszot hozott, amiről még évek múlva is beszélünk. Aztán néhány hete volt a Mayweather–McGregor, ami a show szempontjából kiemelkedő volt, McGregor szépen helytállt, de a sportértéke azért megkérdőjelezhető. Most pedig itt van a Golovkin–Álvarez, ami a szakírók és a bokszrajongók számára egyértelműen 2017 csúcspontja.

A mértékadó The Ring magazin szerint GGG, ez Golovkin beceneve jelenleg a világ második legjobb bokszolója, Álvarez pedig a hetedik. A boxrec.com viszont a mexikóit teszi az első helyre, a 35 éves kazah Golovkint pedig ötödikként rangsorolja. Vagyis két olyan bunyósról van szó, aki abszolút az elitet képviseli, a győztes pedig vélhetően a P4P lista első helyére kerül.

Mit kell róluk tudni?

Golovkin még veretlen, 37 meccséből 35-öt zárt le idő előtt, ütőereje miatt túlzás nélkül a jelenlegi boksz talán legrettegettebb alakja. Zsinórban 23 meccses KO-szériája volt, ami épp az előző meccsén szakadt meg, amikor Jacobs ellen végigment a 12 menet, GGG egyhangú pontozással nyert. Golovkin amatőrként vb-t nyert, a 2004-es athéni olimpián ezüstérmet szerzett. 2010 óta a WBA, 2011 óta az IBF, 2014 óta pedig a WBC középsúlyú bajnoka. Vagyis évek óta egyeduralkodó a súlycsoportban, senki nem tudott igazán az ellenfele lenni.

Álvarez, akinek Canelo a beceneve (spanyolul fahéjat jelent) nyolc évvel fiatalabb, ennek ellenére csakúgy, mint a legtöbb mexikói bokszoló, már számtalan meccsen van túl, 49-szer nyert, ebből 34 KO, egy döntetlenje és egy veresége van. Egyetlen legyőzője Mayweather, az amerikaival négy éve bokszolt, simán kikapott. Azóta viszont tapasztaltabb, jobb bunyós lett, Cottót, Khant és a kis Chavezt is magabiztosan verte.

Mindketten pályafutásuk azon szakaszában vannak, amikor egymást már nem tudják elkerülni. GGG kitakarította a súlycsoportját, Álvarezt sokan elismerik, de azért akadnak kritikusai is, ha a kazahot legyőzi, akkor mindenkinek bizonyítana. A meccset középsúlyban (72,6 kg) rendezik, ami Golovkinnak a hazai pálya, Canelónak ez lesz az első bunyója ebben a súlycsoportban.

Mire számítsunk?

GGG azt nyilatkozta, mexikói stílusú lesz a meccs, és ha igaza lesz, akkor tényleg klasszikussá válik kettejük bunyója, mert a mexikóiak mindig mennek előre, imádnak támadni, valóságon bokszháborúkban vesznek reszt. Mindketten elég nagy ütőnek számítanak, ezért sanszos, hogy a kezdés taktikusabb lesz, de előbb vagy utóbb egyikük nyitni fog, ami elindíthatja a lavinát. A fogadóirodák Golovkint tartják esélyesebbnek, ha viszont végigmegy a 12 menet, akkor pontozással inkább Saúl Álvarez nyerhet. Két ilyen nagy ütő esetében viszont inkább a KO a valószínűbb.

Összehasonlítva a Mayweather–McGregorral sportértékben ez messze nagyobb buli, a fizetéseket tekintve azonban Canelóék elmaradnak. Állítólag Mayweather 100, McGregor 50 milliós meccspénzt kapott, Álvareznél ez a szám ötmillió, Golovkinnál pedig három. Persze ez a színvonal szempontjából mellékes, ha mindketten csúcsformában lesznek, akkor a mostani meccs valóban olyan lesz, ami bekerül a sportág klasszikusai közé.

Mi már nagyon várjuk.

Te kire fogadnál? Mi a kazahra tolunk fel pénzt.

És ezt olvastad már?
A Bayern sportigazgatója szerint kacsa, hogy leigazolják Cristiano Ronaldót