A fáradtság, a bővebb angol keret és egy nevetséges tizenegyes túl sok volt Dániának, így Anglia 55 év után ismét döntőt játszik egy világeseményen, és először Eb-n. Anglia–Olaszország Eb-finálét rendeznek.

Anglia még gólt sem kapott, a 16 között Németországot győzte le, és ez volt eddig a legnehezebb meccse, mert utána a leggyengébb harmadikként továbbjutó Ukrajnát kapta és verte.

Dánia a lehető legnehezebb úton jutott el idáig, még ha nem is szakmailag: az első meccsükön megállt a szíve a legjobbjuknak. Az utolsó csoportmeccsen jutottak csak tovább Kjaerék, azóta egyre jobbak, Walest és a cseheket verték.

Southgate megint variált egyet a kezdőn, az Ukrajna ellen kiválóan futballozó Sanchót lecserélte Sakára. Előre szaladunk: nem jött be, Saka nem játszott jól. Egyébként ez az egész angol csapatra igaz, Dánia abszolút pariban volt a sokkal esélyesebbnek tartott hazaiakkal, akiket azért a 64 ezer néző nagy része még támogatott is.

Annyire nem voltak meggyőzőek Kane-ék, hogy meg is kapták első góljukat, igaz, nem akcióból. Megszületett az Eb első szabadrúgásgólja, Mikkel Damsgaard tekerte be szépen a picit későn induló Pickford kapujába.

A fordulópont az volt, hogy még az első félidőben egyenlített tudott Anglia, Saka beadását Kjaer rúgta a saját kapujába, amikor Sterling elől mentett.

Egészen a 80. percig semmi sem utalt arra, hogy Anglia sokkal esélyesebb, aztán viszont Dánia annyira elfáradt, hogy a túlélésre kezdett el játszani. A hosszabbításig el is jutottak, de végül meglett Angliának a Football's Coming Home​. Ehhez a dánok fáradsága mellett egy érthetetlen büntető kellett, így azért egy It’s VARing home is lett.

Sterling cselezgetett a tizenhatoson belül Maehle és Jensen között, majd elesett. Elsőre tizenegyesnek tűnt, a lassítás után viszont egyértelmű volt, hogy nem értek az angol szélsőhöz. A VAR-szobában talán mást néztek, mert ők is rábólintottak a döntésre. Kane rúgta, de Schmeichel kivédte, azonban pont visszapattant a középcsatár elé, amit már nem rontott el.

Persze Anglia nem érdemtelenül jutott döntőbe, kiváló csapata és elképesztően bő kerete van, tele tehetséggel, de ezen a meccsen csak akkor látszódott, amikor Dánia elkészült az erejével. Ez kevés lesz az olaszok elleni döntőben.

Európa-bajnokság, elődöntő

Anglia–Dánia 2–1 (1–1, 1–1, 2–1) – hosszabbítás után

Gólszerzők: Damsgaard 39., ill. Kjaer – öngól 38., Kane 104.

Olaszország kiejtette Spanyolországot és bejutott az Eb-döntőbe

Tizenegyespárbajig jutott az első Eb-elődöntő. Az olaszok veretlenül jutottak el a fináléig.

(Fotó: Andy Rain - Pool/Getty Images)

És ezt olvastad már?
A vb tizenkettedik napja: belga és német sokk, japán csoda és spanyol öröm