Persze, mert utána apró csillagok formájában szétosztották a szurkolók között. Honnan jött az ötlet, mit ért el a kampány, és mit érdemes tudni az ügynökségről, amelyik kitalálta?

A One:Nil sportügynökség Európa legjobb kreatív ügynökségévé válna a sportban, és efelé öles léptekkel halad is. A céget 2019-ben alapította négy jóbarát, tíz év szakmai múlttal a háta mögött, és máris több, nemzetközileg is sikeres kampánnyal dicsekedhet. Talán a legismertebb, amikor

beolvasztották az Ajax bajnoki trófeáját, hogy apró csillagok formájában szétosszák a szurkolók között.

„Az Ajax az egyik első ügyfelünk, tehát már hosszú közös múltra tekintünk vissza velük. Noha gyakran megfeledkezünk róla, szerintem ez az egyik legfontosabb elem, amikor kitűnő ötletekről beszélünk” – mesélte az ötlet hátteréről a Sportsmarketing.hu oldalnak az egyik társtulajdonos, Mathijs Nijkamp. Több sikeres kampányon túl voltak már, tudták, mi működött és miért, és a klub bizalmát is élvezték.

A trófea beolvasztásának ötlete egy olyan szezon végén jött, amikor a szurkolók a pandémia miatt nem lehettek jelen a meccseken.

Miután Nijkamp szerint „az Ajax marketing részlege a legjobb az egész világon a labdarúgó klubok közül, amint felmerült az ötlet, rögtön rávágták, hogy 'ezt meg kell csinálnunk, bármi áron!' Ez nemcsak a jó marketinghez való érzéküket mutatja, hanem a bátorságukat is, hiszen a klubnak természetesen millió oka lehetett volna ezt az ötletet elhessegetni.”

Ezt aztán több fórumon is a történelem legjobb sport kampányának választották a szurkolók és a sportmarketingesek egyaránt: az Ajax 150 ország hírei közé került be vele, összesen több mint 1600 megjelenéssel, míg a nyomtatott és online megjelenések 3,7 milliárdnál (ami 3600 százalékkal volt a cél felett) is magasabb elérést generáltak, a közösségi médiában 900 millió felett állt meg a számláló – sorolja a szakember. A kampány videói összesen 12,1 millió megtekintést gyűjtöttek.

Mindez 12 millió euró értékű médiamegjelenést jelentett – és mindenekelőtt 37 500 boldog szezonbérletest, 24 büszke partnercéget, 12 000 elégedett üzleti ügyfelet és 450 örömtől ragyogó alkalmazottat is.

A csillagocskák azonnal népszerűek lettek. A kiadásuktól számított néhány órán belül hatalmas volt a kereslet irántuk a különböző online piactereken , az értük kínált összeg pedig elérte az ezer eurót is.

Budapesten is forgattak kampányfilmet

A We The Wave kampánnyal az EURO 2020 alatt egy látványos fényshowt csináltak Budapesten, a holland válogatott nyolcaddöntője előtt. Mivel a csoportból való továbbjutás többesélyes egy ilyen tornán, több (két-három városra vonatkozó) forgatókönyvvel dolgoztak, de a helyszíni megvalósítás is roppant nehéz volt, főleg pár nap alatt felkutatni a megfelelő helyszíneket, és beszerezni a szükséges engedélyeket. Budapesten ebben tapasztalt helyi producer, Varga Gergely – aki később egy tíz centi vastag dokumentumköteget mutatott meg nekik – segített a One:Nilnek.

„Végül két nappal a mérkőzés előtt kaptunk egy hatórás időszakot arra, hogy a fényshowt öt különböző helyszínen lebonyolítsuk, és az egészet filmre vegyük. Rendkívül stresszes volt, de sikerült véghez vinni, és a videó készen volt a következő napon.”

A legjobb hatás érdekében az összes helyszínt a lehető legnagyobb sötétségbe kellett borítani, minden közvilágítást ki kellett kapcsolni egy adott időszakra, az utcai fényektől kezdve a templomok megvilágításáig.

Ez a kampány végül 98 millió elérést hozott 23 országban.

A holland sportpiac egyébként eredményeiben és anyagi lehetőségeiben is erős: az ország a tokiói olimpia éremtáblázatán 7., a pekingi téli olimpiáén a 6. helyen végzett, Max Verstappen személyében Forma–1-es világbajnoka van, a Jumbo-Visma képében élvonalbeli kerékpáros csapata, az Ajaxot vagy a holland fociszövetség progresszivitását pedig mindannyian ismerjük. Nem csoda, hogy élénk a sportmarketing színtér is.

A teljes interjút – benne a videók készítéséről, az NFT-k szerepéről és a hozzáadott értékről – itt olvashatjátok el.

(Forrás: Sportsmarketing.hu, fejléckép: Twitter.com/weareonenil)

Ez is érdekelhet:

Holland edzője lesz a Manchester Unitednek

Az 52 éves holland edző kétségtelenül az egyik legjobb választás Manchesterben, ha még valaha szeretnének szép és eredményes focit játszani.

Döbbenetes UEFA-baki: meg kellett ismételni a BL-sorsolást

„Mindössze” három hibát követtek ez az illetések, így újra kellett húzni a nyolcaddöntőket.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Óbudán vár a fotókiállítás, amit nemcsak látni, hanem tapintani is lehet

Kényelem és nyugalom az autópályán, izgalom és őrület a stadionban – BYD Seal U-val a magyar–skót-meccsre

Európa egyik legjobb és legújabb Kia-kereskedése is Budapesten van

További cikkeink a témában
Kényelem és nyugalom az autópályán, izgalom és őrület a stadionban – BYD Seal U-val a magyar–skót-meccsre
Hirdetés