Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Floyd Mayweather veretlen mérleggel, számos világbajnoki címmel és több százmillió dollárral fejezte be a bokszolói karrierjét. Az amerikai bunyós vasárnap egy bemutató meccsen fog a youtuber Logan Paul ellen ringbe lépni, ennek apropóján bemutatjuk az utolsó bokszolót, aki legyőzte Mayweathert.

Az 1996-os atlantai olimpián Floyd Mayweather mindössze 19 éves volt, egy ismeretlen amerikai srác, akiről tudták, hogy tehetséges, de neve még nem volt a bokszvilágban. A legjobb négyig viszont eljutott, ott azonban Szerafim Todorov volt az ellenfele, a bolgárok világ- és Európa-bajnok 27 éves bokszolója.

Mayweather egy eléggé vitatható meccsen kikapott (Todorov sem zárja ki, hogy segítették a bírók), a bolgár ennek ellenére még most is bánja azt a bizonyos meccset.

– emlékezett vissza Todorov.

Aki a ringben zseni volt, a hozzáállása azonban korántsem volt profi: imádta a nőket, sokat ívott, az olimpia előtt például csak három hétig edzett. Ennek ellenére volt annyira jó, hogy egészen a döntőig jutott. Szerinte Mayweather akkor még nem volt különleges, ugyanolyan meccs volt ez neki, mint a többi, az amerikai tininél sokkal erősebb ellenfeleket is legyőzött már. Az elődöntő aztán szoros volt, az utolsó menet előtt Mayweather vezetett, Todorov viszont fordított, egy ponttal nyert. Igaz, először az amerikait hozták ki győztesnek, később azonban korrigáltak.

Szoros, vitatható meccsen nyert Todorov

Szerinte a döntő előtt azt mondták neki, csak úgy lesz olimpiai bajnok, ha kiüti az ellenfelét. Nem jött össze, ezüstérmes lett. A jövője szempontjából viszont a Mayweather elleni elődöntő volt az igazán fontos. Szerinte ekkor követte el élete legnagyobb hibáját. A meccs utáni doppingvizsgálaton két férfi és egy tolmács ült le mellé. Szerződést ajánlottak neki, szerinte lenyűgözte őket a stílusával. Pénzt, autót, házat, nagy meccseket kaphatott volna.

Persze tudja, hogy nem azért mentek az amerikaihoz, mert ő kikosarazta őket, ennek ellenére élete legnagyobb hibájának tartja, hogy nem fogadta el az ajánlatukat.

Az atlantai meccs:

Két nappal később elveszítette a döntőt, aztán majdnem halálra itta magát, úgy érezte, elárulták. Egy évvel később a török szövetség kereste meg, induljon török színekben, ha ismét világbajnok lesz, egymillió dollárt kapott volna. Az utolsó pillanatban persze meghiúsult az egész, a bolgár szövetség 300 ezer dollárért engedte volna csak el. Todorov 28 éves volt, Törökországba nem engedték, bolgár színekben pedig már nem indulhatott.

Még néhány vb és egy olimpia benne lehetett volna, ő azonban profinak akart állni. Nem jött össze, és egyre lejjebb csúszott. Volt sofőr, dolgozott boltban és kolbászgyárban is, aztán munkanélküli lett. Most egy bolgár szegénynegyedben él a családjával havi 400 euróból. Szerinte az alvilágból is megkeresték, befolyásos ember lehetett volna, de neki nem kell a piszkos pénz.

Úgy gondolja, ha kikap Mayweathertől, akkor tovább folytatja, az olimpiai döntőért küzdött volna.

– emlékezett vissza.

Mayweather történetét meg ismerjük. Profinak állt, legyőzte többek között Pacquiaót, Mosleyt, De La Hoyát, Marquezt, Hattont és még sorolhatnánk. Minden idők egyik legjobb bokszolója és leggazdagabb sportolója lett.

Mayweather hétvégi meccséhez visszatérve:

(A cikk a New York Times egy korábbi írása alapján készült)

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.