Eddig! De márciusban mintha fordulatot vett volna a katalán brigád, így már éledezik a Barcelona BL-reménye. Azonban még mindig nem Messiék az esélyesek, elmondjuk, miért.

Miután végignéztük a nyolcaddöntőket és megvolt a negyeddöntő sorsolása, könnyebb volt kialakítani az erősorrendünket. Azt vettük figyelembe, hogy mely csapatokat várjuk az elődöntőbe, majd őket elemeztük pillanatnyi forma, a keret ereje és mélysége, a bajnoki menetrend és némi szubjektív tényező alapján.

Azt gondoljuk, a Liverpool, a Manchester City, a Juventus és a Barcelona kerül az elődöntőbe, közülük pedig a Juventus és a City a két legerősebb, ám ez a két klub viszont nagyjából hasonló eséllyel pályázik a végső győzelemre.

1. Juventus

(Getty Images)

A Juventus évek óta Európa egyik legjobban felépített csapata, és az elmúlt néhány szezonban többször közel járt a BL-címhez, de 2014-ben a Barcelona és 2017-ben a Real Madrid elleni döntőben is kevés volt az Öreg hölgy. Ezen próbált meg változtatni a Juve-vezetőség tavaly nyáron, amikor leigazolta azt a Cristiano Ronaldót, akinél nincs nagyobb BL-specialista. És eddig úgy tűnik,

A bajnokságot idén is utcahosszal fogja megnyerni a Juventus, kiemelkedik az olasz mezőnyből, Allegri csapatának a Bajnokok Ligája az igazi mérce. A 16 között a borzasztóan kellemetlen Atlético ellen pedig megmutatta a Juve, hogy képes vert helyzetből, különösebben nem is jól játszva párharcot nyerni egy topcsapat ellen. És szerintünk ez a Juve legnagyobb erénye:

Nem játssza a legszebb futballt, de a portugállal összeállt végre a teljes kép, szerintünk őket a legnehezebb legyőzni kieséses rendszerben. Ezért nálunk, ha hajszállal is, de a Juventus megelőzi az erősorrendben a Manchester Cityt.

2. Manchester City

(Getty Images)

Ha azt nézzük, hogy melyik csapat játssza a legszebb és egyben legjobb futballt Európában, akkor nehéz nem a Manchester Cityt mondani. A Premier League-ben csak azért második a City, mert eggyel kevesebb meccset játszott a Liverpoolnál: a Cityé az angol bajnokság második legjobb védelme és a legjobb támadósora. Eközben a BL-ben a 16 között pedig 10–2-es összesítéssel ütötte ki a Schalkét.

A versenyben levő csapatok közül az angol bajnoknak van a legmélyebb kerete: úgy hozták le az idei szezont, hogy a tavalyi legjobbjuk, De Bruyne többször sérült volt, támadásban pedig már-már túl sok opciója van Guardiolának: Agüero, Sterling, De Bruyne, Sané, Bernardo és David Silva, Mahrez, Sané – mind olyan játékos, aki bármikor eldönthet egy meccset. Egyedül a balhátvéd poszt lyukas, a kényszermegoldások még gondot okozhatnak.

Két tényező viszont mégis van, ahol elbukhat a City:

  • A BL-győzelem olyan magasság, ahol még egyszer sem járt a klub, közel sincs olyan futballkultúra náluk, mint a Realnál, Barcánál, a Juvénál vagy a Liverpoolnál. Már tavaly is megvolt a futballjuk a BL-győzelemhez, mentálisan azonban nem tudtak felnőni a feladathoz.
  • A másik tényező pedig a City borzasztóan zsúfolt szezonja: a bajnokság rendkívül szoros, az FA-kupában is áll még a csapat, és persze itt a BL.

3. FC Barcelona

(Getty Images)

Hogy miért csak a harmadik? Mert roppant törékeny a csapat, hullámzó a teljesítménye.

A Barcelona simán vezeti a bajnokságot, de egy kezünkön meg tudjuk számolni, hányszor lehetett elégedett a csapat játékával a közönség. Teljesen úgy tűnt, Valverde nem találja a fogást a saját csapatán, de valahogy mégis jönnek a pontok. De hogy bármi nagyot alkossanak, ahhoz sokkal több kell. A védelem minden meccsen összehozott legalább egy gólt, Piqué és Busquets élete legrosszabb félszezonján volt túl, Rakiticet csapágyasra hajtotta az edző, Suárez pedig önmaga paródiája volt. Nyoma sem volt a klasszikus Barca-focinak.

De akkor miért harmadik, miért nincs lejjebb?

Az argentin 31 éves korára jobb lett, mint valaha. A futball minden szegmensében fejlődött, számtalan rekordot megdöntött, 37 meccsen 39 gólja és 21 gólpassza van. Messi magasan jobb bárkinél, de ami még ijesztőbb lehet az ellenfeleknek: nagyon-nagyon akarja a BL-trófeát.

Persze ennél azért valamivel összetettebb a válasz, de nem sokkal. A védelem elkezdett összeállni, Ter Stegen világklasszis, Piqué pedig tavaszra a világ egyik legjobb formájában lévő védője lett, Suárez már csak ritkán botlik fel saját lábában, Valverdében pedig feléledt az edző.

Ezek, és az, hogy a bajnokság már gyakorlatilag zsebben, a félelmetes formában lévő Messivel kiegészülve már esélyessé emelték a Barcelonát is. De a fenti két csapat stabilabb.

4. Liverpool

(Getty Images)

A Pool idén is underdognak számít, de 2018-ban már megmutatták a vörösök, hogy ez nekik fekszik. A Bayern Münchent olyan könnyedén ütötték ki, hogy egyrészt a Porto nem lehet akadály, másrészt ismét esélyessé léptek elő.

Idén már valószínűleg nem esne szét a Liverpool, ha kiiktatnák a legjobbjukat egy párharcban (igaz, már nincs versenyben az, aki kiiktatni szokott), mentálisan erősödtek. Ehhez kellett a tapasztalaton kívül az, hogy mélyebb lett a keretük, na meg egy Van Dijk és egy Alisson.

Két meccsen bárkit képesek kiütni, akár a Barcelonát is, azonban egy döntőben már kétséges a győzelmük. Klopp nem tudja bevinni a végső döfést, ebben még nem elég jó. És bizony, ha leveszik Szalahot és Manét, vagy csak Firminót, akkor sokat veszít a hatékonyságából a Pool, ebben a másik három csapat előrébb jár.

BL-negyeddöntő:

Ajax–Juventus
Liverpool–FC Porto
Tottenham–Manchester City
Manchester United–FC Barcelona

Elődöntő:

Tottenham/Manchester City–Ajax/Juventus
Manchester United/FC Barcelona–Liverpool/FC Porto

A negyeddöntő első mérkőzéseit április 9-én és 10-én, a visszavágókat egy hét múlva, április 16-án és 17-én rendezik meg, az elődöntő meccseire április 30-án és május 1-jén, valamint május 7-én és 8-án kerül sor, a döntőt pedig június 1-jén játsszák a madridi Estadio Metropolitanóban.

Szavazz te is, ki nyeri az idei BL-t:

(Kiemelt fotó: David S. Bustamante/Soccrates/Getty Images)

Player Autószalon

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon