Arra jutottunk, hogy ez a rövid Kinnear-portré az egyik legviccesebb olvasmány lehet most, amikor csak várunk arra, hogy végre legyen újra foci. A cikket alapvetően 2013-ban írtuk a Newcastle United akkori szakmai igazgatójáról, így csak picit nyúltunk bele. Joe Kinnear a szenilitás, az ostobaság, a pökhendiség és a büszkeség legveszélyesebb elegye, szegény aligha épeszű. De aranyos. Focirajongóknak kötelező, másoknak erősen ajánlott!

– Melyikük Simon Bird [a Daily Mirror futballírója – a szerk.]?
– Én.
– Maga egy fasz.
– Köszönöm.
– Melyik az a Hickman ? Maga egyáltalán nincs rendben. Kurvára egyáltalán nincs rendben. Ha még egyszer megcsinálja, meg fogom mondani magának, hogy elmehet a picsába egy másik stadionba. Én nem jövök ide ezért a kibaszott szarságért. Kibaszottul nem. Basszák meg, maguk azt mondják, hogy én megjelentem, a játékosok meg lekoptak.
– Nem, Joe. Ha olvasta, nem erről van szó. Olvasta?
– Kibaszottul olvastam, olvastam.
– Nem azt írtam. Olvasta?
– Már most megpróbálják kibaszottul aláásni a pozíciómat.
– Ha olvasta, tudja, nem azt írtam. Tudtam, hogy tudta, hogy nekik szabadnapjuk van.
– Menjen a picsába! Menjen a picsába! Ez a maga utolsó kurva esélye.
– Olvasta az újságot? Nem arról van szó, hogy maga nem tudta.
– Mi a helyzet a címmel, azt gondolja, hogy jó a cím?
– Nem én írtam a címet.
– Maguk ketten rosszindulatú köcsögök.
– Szóval ha jövő héten szerzek egy új munkát, rögtön el is megyek szabadságra? Hát nem mennék? Ha új állásom lesz, fel kéne hívnom a főnökömet, hogy rögtön kiveszem az első napomat?
– Ez kurvára nem tartozik magára. Mi a faszt fog csinálni? Maga kurvára nem eléggé tökös, hogy menedzser legyen. Kurva szabadnap. Kíváncsi vagyok a véleményére? Hallgatnom kellene magára?
– Nem, arra hallgat, akire akar.
– Huszonnégy órás megbeszélésem volt az egész stábbal.
– Joe, maga összesen hat hetet lesz itt, ezt megtehette volna vasárnap, vagy szombat este.
– Nem, nem és nem. Nem akartam. Más dolgom volt.
– Mi? Fontosabb dolgok?
– Mi maga? A személyi titkárom? Húzzon a picsába.

A fenti csevej alig pár nappal azután hangzott el, amikor 2008 októberében kinevezték Joe Kinneart a Newcastle United ideiglenes menedzserének. A szakember azon akadt ki csütörtöki sajtótájékoztatóján, hogy a Daily Mirror megírta, első munkanapján nem találkozott a csapattal, mert a játékosok szabadnapot kaptak. A cikk címe, amely szintén zavarta a menedzsert, ez volt: Joe Kinnear első munkanapja Newcastle-ben – és a játékosok szabadságon vannak. A kedélyes beszélgetés után az összes több újságírót is elküldte a fenébe, és megfenyegette őket, hogy nem áll velük szóba soha többé. Bár betartotta volna.

A 2008-as kirohanása egyszerűen csak közönséges és prosztó volt, ám 2013-ban, amikor is – a fentiek ellenére – visszahívták a szarkákhoz és kinevezték szakmai igazgatónak, vagy sportigazgatónak, ahogy tetszik, még ezt is felülmúlta. Vagyis alul.

Ekkor kezdődött az igazi ámokfutás.

Az idei nyári antréjában először is kitért a játékosállományra, amivel csodás emléket hagyott az utókorra. Őket említette, emelte ki külön is:

Yohan Kebab, Hatem Ben Afri, Shola Amamobi, Charles Insomnia, Sissy és Jonas Goltierrez. Ismerősek? Nem csoda, ha nem. Főszereplőnk ugyanis egyikőjük nevét sem találta el.

Rájuk gondolt: Yohan Cabaye, Hatem Ben Arfa, Shola Ameobi, Charles N'Zogbia, Papiss Demba Cissé és Jonás Gutiérrez. Ugyanebben a rádióműsorban az ügyvezető igazgató nevét sem találta el, Derek Lambayzee lett Derek Llambiasból.

Majd ömlött belőle tovább a baromság, többek közt állította, hogy őt soha nem menesztették menedzseri posztjából, holott például 2003-ban elküldték a Luton Town kispadjáról. Dicsekedett, hogy háromszor is elnyerte év menedzsere címet, ami valójában csak egyszer sikerült neki, és ugye ennek elég nehéz is utánanézni... Büszkén döngette a mellét, hogy mennyire zseniális húzása volt Tim Krul kapus leigazolása – a holland 2006-ban került a klubhoz, amikor Joe bácsi munkanélküli volt.

Elmesélte, hogy ő bármikor, bármelyik nagy menedzsert fel tudja hívni, elképesztőek a kapcsolatai, ezáltal például az átigazolások terén ő egy páratlan tehetség. Példának Dean Holdsworth-öt hozta fel, merthogy leigazolta 50 ezer fontért és továbbadta hárommillióért. Félig igaz is volt, csak tévedett 600 ezer fontot, hiszen 650 ezer fontért igazolta le a csatárt.

A napokban is bizonyította, mekkora zseni is ő az átigazolásokban, játékosmegfigyelésben. A Sunday People beszámolója szerint a Birmingham City–Stoke Ligakupa-mérkőzésen Kinnear kiszúrta magának a City remekül játszó bal szélsőjét, Shane Fergusont. Mert hát ugye neki jó szeme van ehhez. Kinnear jelezte is a meccs után a birminghamiek, hogy érdekelné a játékos, beszéljenek az esetleges szerződtetéséről. A City sportvezetője nem volt tökéletesen tisztában azzal, hogy a Newcastle szakmai munkáját irányító szaktekintély szórakozik-e vele, hiszen Ferguson 2009 óta a NUFC keretéhez tartozik. A 22 esztendős északír válogatott szélső egyébként akkor kapott profi szerződést Newcastle-ban, amikor egy bizonyos Joe Kinnear volt a menedzser.

Akkortájt Angliában mindenki a Newcastle-n nevetett, a szarkák szurkolói mély apátiában voltak Kinnear ostobaságai miatt. Mi ugyan szorítunk Joe-nak, hogy még jó sokáig ellásson minket ilyen pazar sztorikkal, ám 2014 februárjában távozott a szarkáktól.

(Forrás: index, espnfc, offthepost, sport365)

Támogatott és ajánlott tartalmaink
További cikkeink a témában