Négy forduló alatt óriásit változott a Premier League állása, a Liverpool 16 éve nem állt ennyire jól, a Manchester City, ha nem figyel, akkor akár már most elveszítheti a bajnokságot, és közben a Tottenham a surranópályán feljött a második helyre.

Az angol bajnoki szezon első néhány fordulójában úgy tűnt, a Manchester City, a Liverpool és némi meglepetésre a Chelsea harcolhat idén a bajnoki címért. Sarri csapatának aztán becsúszott egy gyengébb periódus, és most már egyre valószínűbb, hogy a Chelsea-nél a top 4 a reális cél.

A City és a Liverpool dominanciája azonban úgy tűnt, hogy nem fog változni, és ha tippelni kellett volna, hogy melyik bajnokesélyes fog hamarabb elfáradni/hibázni, akkor mi egyértelműen a Liverpoolra voksoltunk volna. Mert a City kerete egyszerűen mélyebb, úgy vezették sokáig a tabellát, hogy a tavalyi legjobbjuk, Kevin De Bruyne alig játszott sérülés miatt, és úgy tűnt, hogy ez a City még közel sincs topformában, ennek ellenére Guardioláék voltak a tabella tetején.

Három héttel ezelőtt a Man. City 41 ponttal első, a Liverpool 39 ponttal a második, a Tottenham 33-mal a harmadik volt.

A Pool és a Tottenham az ezt követő négy meccsen 12 pontot gyűjtött, a bajnok City azonban csak hármat, ami egyáltalán nem volt benne a pakliban. Guardiola csapata előbb a Chelsea-től, majd a Crystal Palace-tól, tegnap pedig a Leicestertől kapott ki (a Chelsea-vereség után legyőzte az Evertont), tehát a legutóbbi négy meccséből hármat elveszített, nyolc gólt kapott a védelem, ami borzasztóan sok ahhoz képest, hogy a bajnokság első 15 fordulójában mindössze hetet.

A Premier League állása 19 forduló után

Vagyis a City hullámvölgyben van, ami akár a címvédésbe is kerülhet. Mert közben a Liverpool képtelen hibázni, sőt a surranópályán Pochettino Tottenhamje is beelőzte a Manchester Cityt.

A Liverpool eddig álomszezont produkál, veretlenül, mindössze hét kapott góllal vezeti a PL-t Jürgen Klopp csapata, ami óriási előrelépés a tavalyi szezonhoz képest: ebben a szezonban 0,36 gólt kap meccsenként a Pool, tavaly ez a szám kereken egy volt. És ami a legfontosabb, hogy a City előtt jelenleg hét pont az előnye a vörösöknek. És ez már olyan különbség, aminek láttán egyre komolyabban kell venni a Liverpool bajnoki esélyeit. Az angol futball egyik legnagyobb múltú klubja legutóbb 1990-ben nyert bajnoki címet, tehát majdnem három évtizedes böjt után lehet újra Anglia legjobb csapata a Pool. Amely most olyan szezont fut, amelyre borzasztóan rég volt példa:

  • A PSG és a Juventus mellett a Liverpool az egyetlen veretlen csapat az európai topligákban
  • 16 éve először van hatpontos előnye a csapatnak a tabella élén
  • A legutóbbi 30 Anfielden játszott meccsén nem kapott ki a Liverpool
  • Zsinórban nyolc bajnokit nyert a csapat
  • 19 forduló után eddig csak az idei Liverpool, a tavalyi City és a 2006-os Chelsea szerzett 50-nél több pontot – a City és a Chelsea bajnok lett

Ott tartunk tehát, hogy a vékonyabb kerettel rendelkező Liverpool egyelőre topformában van, míg Guardiola Cityje hullámvölgybe került. És közben megjelent az a Tottenham, amely nyáron senkit sem igazolt, és úgy tűnt, hogy idén a Pool-City kettős ellen nem lesz esélye.

Pochettinho csapata azonban a legutóbbi kilenc bajnokijából nyolcat megnyert, az előző ötből ötöt, három nap alatt pedig 11 bajnoki gólt rúgott.

Ami azt eredményezte, hogy a Tottenham egy ponttal jelenleg veri a Manchester Cityt és hat pontra van az első Pooltól.

Kane-ék ráadásul a következő hét bajnokijukból ötször otthon lépnek pályára, és papíron egyedül az MU elleni meccs tűnik problémásnak. Miközben a Liverpool két borzasztóan nehéz forduló előtt áll: szombaton az Anfielden fogadja az Arsenalt, majd január harmadikán idegenben a Man. City lesz az ellenfél. Ha Klopp csapata ezt a két meccset hat ponttal lehozza, akkor minimum kilenc ponttal fog vezetni a Manchester City előtt, ami azért már tetemes előny lenne, még úgyis, hogy 17 fordulót le kell utána játszani. A Citynek közben egy mini bajnoki döntővel fog felérni az a meccs, Guardiola egyszerűen nem engedheti meg magának, hogy újra kikapjanak.

Ha a City megveri a Liverpoolt, akkor továbbra is nyitott a bajnokság, hiszen néhány pont ilyen helyzetben elenyésző. És persze azt sem szabad elfelejteni, hogy továbbra is a Manchester Citynek van a legmélyebb kerete az angol bajnokságban, ami döntő lehet az elkövetkező két-három hónapban.

A Liverpool-szurkolók azonban joggal járhatnak a fellegekben, mert ez a csapat nemcsak első a tabellán, de egyelőre azzal a magabiztossággal, koncentrációval játszik, ami a bajnokcsapat egyik ismérve.

Ki lesz a bajnok?

És ezt olvastad már?
Hogyan válassz olyan gépházat, ami bírja a strapát? Segítünk