Fantasztikus mérkőzéseket láthattunk a Bajnokok Ligája negyeddöntőiben, és szerencsére gólokat is bőséggel. Kár, hogy az emészthetőnél jóval több született szabálytalan körülmények között.

Előszeretettel csépeljük a magyar focit, azon belül pedig a dicséretet nemigen ismerő, ellenben folyamatosan pellengérre állított játékvezetőket. Valóban kínosan hullámzó a magyar bírói kar teljesítménye, egészen érthetetlen tizenegyeseket fújnak be, vagy épp nem. Furcsa szituációk maradnak megtorlatlanul – hogy messzire ne menjünk, a legutóbbi, vagyis a 22. fordulóban rendezett Diósgyőr–Videoton mérkőzésen Rudolf Gergely majdnem kikönyökölte Kovács István szemét, Álvaro Brachi egyértelműen szándékosan kis híján kirúgta a pályáról Bacsa Patrikot. Mégis Szabó Zsolt spori esetleges Juhász-fojtogatására pörgött rá mindenki. Puhl Sándornak sajnos van dolga bőven a Harmadik Félidőben, és bizony nyilvánosan kell bírálnia a kollégáit. Hogy ez mennyire szerencsés, egy másik cikk témája lehetne...

Sőt, nemzetközi szinten is okoztak galibát a magyar játékvezetők, a leghangosabb botrány az Ukrajna–Anglia Európa-bajnoki találkozó miatt tört ki, amikor is Vad II István nem látta, hogy a labdát a gólvonalon túlról kaparta ki John Terry. Az már más kérdés, hogy ez az egész nem történt volna meg, ha néhány másodperccel korábban az első asszisztens, Erős Gábor észrevette volna a bő egyméteres ukrán lest. Dupla hiba.

És akkor meg is érkeztünk témánkhoz, a leshelyzethez. A gólvonal-technológiát már sikerült átverni az UEFA-n, a Bajnokok Ligája-szégyen miatt viszont lassan elkezdhetnek agyalni azon is, hogy mégiscsak szükség lenne a lest érzékelő masinára is. Történt ugyanis, hogy a Bajnokok Ligája negyeddöntőiben nem kevesebb mint négy lesgól született. Nyolc meccsen. Ez olyan magas szám, ami egyértelműen átbillen az egyre tolódó tűréshatáron.

Nézzük a konkrét eseteket.

A negyeddöntők odavágóján, tehát még nem a konkrét döntést hozó visszavágó ütközeteken Párizsban és Münchenben néztek be egy orbitális és egy minimális lest. A Barcelona Párizsban kapott egy akkora lesgólt, hogy ahhoz még asszisztens sem kellett volna, hogy feltűnjön. Egy szabadrúgás után Thiago Silva fejelt kapufát, a kipattanót pedig Ibrahimovic kotorta a kapuba. A brazil védő fejesének pillanatában nagyjából másfél méteres lesen állt Zlatan. Ami önmagában ugye nem szabálytalanság, csak akkor lesz az, ha aktívvá válik az a leshelyzet: vagyis ha a játékos valamilyen módon – zavar, beavatkozik, előny szerez – részt vesz az akcióban. Ahogy az történt is.

A képen látható két világoskék játékvezetőnek is éreznie kellett volna, hogy baj van, a vonalban álló harmadiknak, Jan-Hendrik Salver asszisztensnek meg egyértelműen látnia. Később el is meszelték Wolfgang Starkot és a teamjét, de ettől még a gólt megadták. Ugye az senkinek sem kétséges, hogy kicsit máshogy alakulhatott volna a mérkőzés, ha a nyolcvanadik percben nem egyenlít a PSG?

Eközben Münchenben a Bayern minden tekintetben felülmúlta a Juventust, David Alaba góljával vezetett is, később pedig sorra dolgozta ki a ziccereket. Majd jött Mario Mandzukic és jogosan megduplázta a München előnyét. Árnyalja a képet, hogy ha egy hajszállal is, de a horvát is lesről indult. Ez az eset azonban centiken múlott, olyan sebességnél roppant nehezen észlelhető, bőven benne van az egyvonal kategóriában. Ráadásul a bajorok mindkét meccset 2–0-ra behúzták, nem volt perdöntő a gól.

És máris megjöttünk a visszavágókhoz. Szintén nem osztott, nem szorzott Cristiano Ronaldo isztambuli első gólja, viszont élőben nézve ugyancsak véleményes volt. A Real Madrid háromgólos fórral utazott a Galatasarayhoz, botorság lenne sorsdöntőnek nevezni az ítéletet, ráadásul kikockázva az látszik, hogy Cé inkább nem volt előrébb Khedira beadásánál, mint igen. Ezt semmiképp sem sorolom a hibák közé, támogatni kell a támadófocit, de necces szituációként illik a sorba.

No de az igazán komoly durvulás Dortmundban volt, ahol az 1999-es Bajnokok Ligája-döntőt koppintották a németek, ellenkező kimenetellel. A Dortmund a 91. és a 93. percben szerzett góllal fordított a Málaga ellen és ütötte el a továbbjutástól. Csakhogy a győztes Félipe Santana-gólt szemmel is bőven érzékelhető les előzte meg, a brazil bekknél csak egyetlen védőjátékos tartózkodott közelebb az alapvonalhoz. A szabály szerint pedig az utolsó előtti a mérce. De ne vigyen még el a lendület senkit, előtte megmutatom a spanyol csapat második gólját, amivel ismét vezetést szereztek (1–2):

Nem kell piros csíkkal belerondítani a képbe, mert a fű nyírása tökéletesen mutatja, hogy Eliseu előrébb van, mint a labda. A képen nem látszik, hogy az asszisztens, Derek Rose viszont többméteres lemaradással követi a támadást. Ezzel a találattal nagyon közel került a továbbjutáshoz a vendégcsapat, hiszen kettő kettőnél is elődöntős, idegenben lőtt góllal. De a németek nem adták fel, naná, mentek előre, mintha nem lenne holnap – nem eredménytelenül. Marco Reus egy óriási védelmi hiba után egyenlített, igaz már a rendes játékidő hosszabbításában, idő tehát nem sok maradt, de ez sem volt akadály: a győztes gólt is megszerezte a Borussia. Az volt az a bizonyos Santana-gól.

Ez volt maga a gólszerzés, apró kellemetlenség, hogy már a beadás is lesen találta a fejelő Julian Schiebert. Dupla les, győztes, továbbjutást érő gól. Nem lepne meg, ha Craig Thomson bíró urat és kis csapatát sem látnánk őszig.

Az még hagyján, hogy ezek a rossz, elmaradt ítéletek tovább rontják az amúgy is röhejes UEFA valamint a játékvezetői testület megítélését, de itt bizony az erkölcsi, sportemberi veszteségek mellett nagyon súlyos eurómilliók bankszámlára landolása is a tét. Aligha mindegy, hogy az a sovány 4,9 millió euró (közel másfél milliárd forint) a Málaga vagy a Dortmund számláját hizlalja. Ennyi jár ugyanis az elődöntőbe jutásért. A Málaga tehát rúgott és kapott is lesgólt, vagyis tulajdonképpen 2–1-re így is, úgy is kikapott volna. Ha ez ilyen egyszerű lenne.

Hatalmas szerencséje a sporiknak és az UEFA-nak, hogy mindegyik esetben a vétlen, vagy a több szabályos gólt szerző, illetve az amúgy összességében is jobbik csapat jutott tovább. De könyörgöm, ne a szerencsén múljon már!

(Fotó: Europress/Getty)

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Milyen kutyatápot vegyél, ami a kutyádnak és a pénztárcádnak is jó?

A világ egyik legegészségesebb itala egy magyar készítmény, és azt adja meg, amire szükséged van

Orosz milliárdok érkezhetnek a Fradihoz

További cikkeink a témában