A svájci székhelyű Sporttudományok Nemzetközi Központja (CIES) publikálta az év eleji tanulmányát, a szokásos módon van egy-két meglepetés.

A CIES most azt vizsgálta, hogy a szervezet algoritmusa alapján kik a világ legértékesebb futballistái. A rangsor kialakulásánál többek között figyelembe vették a játékosok életkorát, a lejátszott meccsek számát, a jelenlegi szerződések feltételeit, a játékos gazdasági potenciálját és így tovább. Tavaly júniusban a CIES szerint a Manchester City játékosa, Phil Foden volt a világ legértékesebb játékosa, az angol most a második, 152,6 millió eurós becsült értékkel. Az első pedig a Real Madrid brazil támadója, Vinícius Júnior, őt 166,4 millió euróra értékeli a szervezet. A harmadik Erling Haaland (142,5), majd Maason Greenwood (133,9), Florian Wirtz (133), Jude Bellingham (130,1), Alphonso Davies (122,3), Rúben Dias (120,5) és Pedri (118) következik.

Mivel az életkor és a potenciál komoly tényező a rangsor felállításánál, nem meglepő, hogy a fiatal futballisták dominálnak, ahogy az sem, hogy a legjobb százba a hétszeres aranylabdás Lionel Messi és Cristiano Ronaldo sem fért be. A századik helyen a Tottenham támadója, Szon Hungmin található, de az is érdekes, hogy Kylian Mbappé sincs a legjobb negyvenben.

Szoboszlai Dominik azonban ott van a CIES rangsorában, a Lipcse magyar középpályása az 59., értékét 66 millió euróra becsülik, ezzel Gvardiol mögött a Leipzig második legértékesebb játékosa, a Bundesligában pedig a 12. helyen áll.

A CIES szerint a világ legértékesebb futballistái:

A teljes listát itt tudod megnézni.

Néhány hete az év futballistáját is megválasztotta a CIES:

Nem találod ki, hogy kit választottak az év futballistájának

A rangsor, ahol Messi a 24., Lewandowski a 17.

(Fotó: Getty Images)

És ezt olvastad már?
Idén is eljön a karácsony, de semmi pánik, mutatjuk a tuti tippeket!
További cikkeink a témában
Idén is eljön a karácsony, de semmi pánik, mutatjuk a tuti tippeket!
Hirdetés