A funkcionális edzésmódszerek között állandó helye van, előnyeit már a különleges alakulatok is kamatoztatják, rajongóinak tábora napról napra növekszik. Ismerd meg te is!

Törekedj a teljes körű fittségre!

Ismerjük a CrossFitet? A CrossFit nem köredzés, bár gyakorlatsorai körökre bonthatóak, és nem idegen tőle a magas intenzitású intervallum tréning. Igaz, a CrossFitben is tartanak szabadban végzett csoportos edzéseket, mégis más azonban, mint a Bootcamp. Művelői hamar kidolgozott testre tesznek szert, ám a CrossFit nem izolációs technikákat alkalmazó testépítés. A számos „cross” előtaggal bíró mozgásformától (crosstraining stb.) is ajánlatos élesen elhatárolni, még ha a megközelítés elsőre hasonlónak is tűnik! Ebből már bizonyára kiderült, hogy valami összetett mozgástípusról lehet szó. De mégis, mi a CrossFit?

Erről, újszerűségéről, arról a bizonyos pluszról, vonzerejéről és a mozgalom hazai életéről beszélgettem hazánk maroknyi CrossFit-instruktorainak egyikével (Level 1), Somodi Gergővel valamint a sportág hazai csillagával, a Kovács Lacee-ként közismert Kovács Lászlóval.

Lacee több mint tízéves versenyszerű cselgáncspályafutása után nyergelt át a funkcionális edzésformákra. Először a kettlebell-lel ismerkedett meg, egyből beleszeretett, és hamar megszerezte a mozgásforma oktatói fokozatát is. Ekkor találkozott a CrossFit kihívásaival. Kezdettől fogva a világbajnokságon (CrossFit Games) való részvétel lebeg a szemei előtt. Idén nyáron került ehhez a legközelebb, amikor az Európa-bajnokságon (CrossFit Regionals, Europe), a világbajnoki selejtezőn kevéssé ismert versenyzőként robbant be a köztudatba.

A háromnapos esemény első két napján lekörözte a sportág ismert klasszisait, magabiztosan állva az élen. Az utolsó nap sajnálatos és vitatható eseményei következtében azonban leszorult a dobogóról, nem vehetett részt az áhított megmérettetésen. Csak az első három helyezett nevezhet a végső versenyre. A sorrendről mindössze egy másodperc döntött. Lacee folytatja a kemény munkát, és jövőre is lesz CrossFit Games. Az elmúlt hónapban Lacee győzelmet aratott a Fit as Fu*k 2012 nemzetközi vetélkedőn, ahol többek között maga mögé utasította az idei Európa-bajnokot, a dán Frederik Ægidiust is.

Akaraterő

A CrossFit folyamatosan változtatott magas intenzitású funkcionális mozgás. Ez az edzésrendszer komoly elméleti megalapozottsággal bír, amely – mivel célja a fittség – a fitnesz átfogó és forradalmi meghatározására épül. A definíció számos aspektust egyesít. Nagyon fontos a fizikai képességek egyensúlya. Aki fitt, annak egyaránt kell jeleskednie a gyorsaságban, erőben, ügyességben, a kardiovaszkuláris és légúti állóképességben, és az adott idő alatt elvégzendő munka maximalizálásában; de ugyanígy az egyensúlyérzékre, pontosságra, hajlékonyságra, kitartásra és koordinációs képességére is szüksége van. E tíz képesség nyújtja a fittség szintjét, ezek mindegyikében kell fejlesztenünk magunkat. Aki le tud futni egy maratoni távot, az ritkán tud fej fölé juttatni egy százkilós súlyt.

A rendszer a specializáció ellensége. Valójában az a fitt, aki bármilyen fizikai kihívásban helyt tud állni. Olyan esetben is, amikor a kihívás teljesen újszerű, nem tudtunk rá felkészülni, nem tudtuk előre begyakorolni a szóban forgó mozdulatokat, feladatokat. Ezért is népszerű az irányzat a rendfenntartó alakulatoknál. Mindegy, hogy a terhelés egy nagy súly felemelése, sprint vagy hosszútávfutás, aki fitt, az túléli bármelyiket. Láthatjuk, hogy nagyon széles a skála, a CrossFit a legáltalánosabb fitnesz elérésére törekszik: fokozott teljesítőképességre, a terhelés idejének és módjának lehető legváltozatosabb körülményei között.

Érthető, hogy ilyen feltételek mellett hamar kibuknak az egyén gyengeségei, a CrossFitternek ezeken kell dolgozni, ezeket kell ellensúlyozni. Somodi Gergő ebben az átfogó elméleti bázisban látja az újszerűséget. Minden képességet gyakorolni kell, hogy azután már magabiztosan menjenek a megmérettetésen. A megmérettetés, azaz „a napi edzés” (WOD, Workout of the Day) számtalan gyakorlat végtelen kombinációjából állhat. Ezek alapvetően három típusúak lehetnek: gimnasztikus (pl. fekvőtámasz, húzódzkodás), súlyemelés (pl. emelés, guggolás, lökés, szakítás) és metabolikus felpörgetés (futás, ugrálókötél, evezés). Ezeket kombinálják szabadon, például egy nagysúlyú emelést vagy guggolást, melyek a maximális erő függvényei, simán követhet sprint vagy magas ismétlésszámú tolódzkodás.

Ezeknek a napi feladatoknak a teljesítmény mérése a rendeltetésük. Ez a három modalitás jó ismérve az igazi CrossFitnek. Kovács Lacee egyszerű megkülönböztetési módszert árult el, amellyel felismerhetjük az igazi CrossFitet: az a mozgástípus, amelyben nincsenek olimpiai súlyemelő rudat igénylő fogások, az nem CrossFit, bárhogy is hirdeti magát! Számára is az összetettség a vonzó, az, hogy itt egyszerre kell bivalyerősnek, kitartónak és ügyesnek is lenni, ezért a CF rendkívül sokoldalúan fejleszti az egyént.

Somodi Gergő felhívta a figyelmemet az edzések mentális hozadékára. Ebben a sportban ugyanis képességeink állandó meghaladásán kell dolgoznunk, akár minden egyes edzésen többet kihozva magunkból. Itt elsősorban önmagunk ellen kell küzdenünk – az pedig a legnagyobb győzelem, amit magunk fölött aratunk. A saját korlátaink fokozatos leküzdése, a széleskörű fejlődés jutalma pedig az önbizalom, és újabb távlatok. Nem meglepő, hogy ez a mozgásforma úgymond fejben is hoz, ezt pedig az élet egyéb területein is érezhetjük.

A változatosság gyönyörködet

Ez a versengés a CrossFit egyik fő csábereje, művelői keményen dolgoznak gyengeségeiken. Az irányzat ezt ki is használja, reklámjaikon gyakran láthatunk egy-egy keményebb WOD után lekapott holtfáradt atlétákat. Ez csak részben felel meg a valóságnak… Természetesen a határok áthágásához néha szükség van a bukásig edzésre, de nem állandóan. Nem a kimerültség a legfontosabb, hanem a képességek fejlesztése útján a teljesítmény növelése. Kikerülhetünk általa hétköznapi, kényelmes komfortzónánkból. Más fáradtságot érez az ember a készségfejlesztésben egy nagysúlyos súlyemelő edzés után, mint egy WOD-ban.

Lacee szerint szükségszerű meghúznunk a határvonalat az elit atléták és a hobbiszintű CrossFitterek között, hiszen ez egy versenysport. Az élsportolók már-már emberfeletti teljesítményre képesek, számukra mást jelent a sportág, mint azoknak, akik munka mellett, rekreációs célzattal űzik, hogy kilépjenek a mindennapi taposómalomból, hogy edzés során érezzék, hogy élnek. A két szint nem összehasonlítható, mások a célok és a módszerek.

Lacee és Gergő a CrossFit sokoldalúságában és összetettségében látja az igazi potenciált. Egy sporteszköz, még ha olyan széleskörűen felhasználható is, mint a kettlebell vagy a TRX, legfeljebb néhány év alatt kitapasztalható. Ilyenkor nehezebb előrukkolni egy új gyakorlattal vagy egy új edzésmódszerrel. Ebből adódóan ezek monotonná, unalmassá válhatnak. A CrossFit sokoldalúsága nem merül ki a véletlenszerűségben, az általa használt három modalitásban ritka a két ugyanolyan edzés, a lehetőségek száma végtelen. A WOD-okban számos eszközt használhatnak, gyakori a kettlebell, a súlyzórúd használata, de bármikor előkerülhet egy gumiabroncs, amit forgatni kell, vagy éppen egy jókora kalapáccsal püfölni.

A szisztémát szokás azzal támadni, hogy az egyes WOD-okban a kimerültséggel párhuzamosan romlik a gyakorlatok végrehajtási módja, a forma. Ez bizony igencsak sérülésveszélyes; egyesek egyenesen a helytelenül és magas ismétlésszámban teljesített gyakorlatokkal azonosítják az irányzatot. Lacee és Gergő erre több ellenpéldát hozott fel. Ideális esetben az edzésen a gyakorlatokat nem a WOD-ok során sajátítják el, ezzel a fellépő kimerültség miatt beálló megromlott formát bevésve, hiszen rendszeres a technikai skillek külön gyakorlása.

A készségeket, a lehetséges WOD-ok elemeit egy időben igyekszenek fejleszteni, a gyakorlatsorok mindössze e jártasságok lecsapódásai. Ez okozhatja, hogy bizonyos atlétáknál a fáradtság megjelenésével fokozatosan javul a végrehajtás is, hiszen az elkülönített technikai gyakorlások következtében azok mintegy második természetükké válnak. Miután a felméréseken a megadott idő alatt maximalizálandó a leadott teljesítmény, ezért a cél a helyes forma fenntartása, az ugyanis kevesebb drága időt emészt fel. Teher alatt nő a pálma, ugyebár.

A Superman-külső csak mellékhatás

Minden a külső, a testzsírszázalék, a kockás has! Hiába sokasodnak a funkcionalitással és egészséges életmóddal kapcsolatos lehetőségek, a legtöbb edzés továbbra is kozmetikai. A CrossFit esetén mindez járulékos, mondhatni az edzés mellékhatása, a lényeg a teljesítmény fokozása. A napi edzések komolyan megdobják az anyagcserét, és az állóképességet is jól fejlesztik. A befektetett munka nem marad reakció nélkül, rövidesen testünk is átalakul. Az eredmény egy használható, atletikus alkat, és tettre kész szellem.

A jelenséget Lacee személyes példája világíthatja meg. 2010-ben az egyik táplálék-kiegészítő cég meghirdetett egy virtuális testépítő versenyt, ahová – barátai unszolására – Lacee is beküldte a képeit. Holott voltaképpen semmi köze a testépítéshez, az általa felépített fizikum kizárólag a CrossFit és a kettlebellel folytatott edzések jótékony hozadéka, mégis második helyezett lett. Úgy véli, fizikuma nem igazán hasonlít egy testépítő alkatához. A képek önmagukért beszélnek.

Még fel kell nőnünk a nemzetközi mezőnyhöz

Magyarországon ez a sport még gyerekcipőben jár. Kezd már kialakulni egy stabil tábor, de még nem igazán népszerű. Érdekes, pedig lehetne, hiszen nagyon látványosak a versenyek, tömegeket csábíthatna. Amatőr szinten pedig az edzések hangulatosak és kemények. Mégis, egyelőre elmaradnak a tömegek, és a szponzorok sem látnak még a dologban akkora üzletet, mint a tengerentúlon… Lacee sem élsportolóként él, nem csak az edzés köti le, mellette dolgoznia kell – külföldön ez másként van. De ne higgyük, hogy Lacee panaszkodik, sőt, hálás az életnek, amiért olyan szerencsés, hogy azzal foglalkozhat, amit a leginkább szeret csinálni. Ez a hivatás.

A külföldön példátlanul népszerű mozgalom elterjedtét nagyban akadályozza az edzések költségessége. Bár a CrossFit-bérlet abszolút értékben többe kerül, mint egy hagyományos konditermi bérlet (teremhasználat), akár három-négyszerese is lehet, általa egyben szintfelmérést,  személyi edzést, professzionális edzőprogramot és edzői felügyeletet is kapni.
Emellett kevés a képzett oktató is, a felszerelt, hivatalos terem még kevesebb. Ez részint a műfaj eszközigényéből adódik. A közhiedelemmel ellentétben ezt a mozgásformát lehetetlen eszközök nélkül, a játszótéren művelni. Szükség van olimpiai súlyokra, kézi súlyzókra, gyűrűkre, kettlebellekre, evezőgépekre, hogy csak néhányat említsek.

Hol érdemes kipróbálni?

Kovács Lacee a ceglédi Beast and Barbells példásan felszerelt edzőtermében tart edzéseket, Somodi Gergő pedig hetente legalább négy alkalommal a Bázison edz. CrossFit-edzéseket tartanak a mosonmagyaróvári Ad Flexumban. Aki még nem próbálta, de kedvet kapott, az megteheti, méghozzá ingyenesen, a CrossFit Budapest ingyenes bemutató edzéseinek egyikén. Én kipróbáltam, higgyétek el, érdemes.

A CrossFit underground-feelingje itthon is hatásos. Az edzőtermi mikroközösségek összetartóak, motiválják egymást. Vannak hazai versenyek is, bár még ki kell alakulnia egy versenyképes mezőnynek, hogy ne a versenyzők képességeihez igazodjanak a versenyfeladatok, hanem fordítva, az atléták képesek legyenek megfelelni a kihívásoknak. A fittség fejleszthető, így a CrossFitben újabb és újabb távlatok nyílnak meg. Mindig vannak fejleszthető képességek, mindig vannak kiküszöbölhető hiányosságok, mindig van tovább…

A személyi edző véleménye

A CrossFit változatossága és hatékonysága új perspektívákat nyithat meg előtted. A szuperintenzív edzéseken a különböző képességeket igénylő gyakorlatok szintézise adja meg a CrossFit varázsát. Előtérben van itt is a funkcionalitás, de mindez kiegészül olyan feladatokkal is, amelyek egyszerre fejlesztenek erőt, gyorsaságot, állóképességet és ügyességet is. Nincs monotonitás, viszont sokféle kihívással találkozhatsz! Nem maradhat gyenge pontod, ha CrossFitet választod, alkalmazásával egy sokoldalúan felkészült Terminátorrá válhatsz!

Földes Balázs, fitneszoktató

Tovább a:
Legfrissebb cikkekhez

A rovat többi cikkéhez
A szerző e heti kedvencéhez: Puska, gulyás, sörétes – Kipróbáltuk a skeet lövészetet

És ezt olvastad már?
Mutatjuk a futball Eb gólkirályának modell lánytestvérét