Dárdai Pál nem csak a válogatottal sikeres, a Herthát is kivezette a kiesőzónából, összerakta a védelmet, sorra szerzik a pontokat, hat forduló óta veretlen a berlini együttes. A Bild-nek elárulta Dárdai azt az öt pszichológiai trükköt, ami sikerre vezette a Herthát. Nem bonyolult, de hatásos. Kinyomtatni, laminálni, elküldeni az MLSZ-be.

1. Soha ne beszélj a bajnokság egészéről!

"Blokkok vannak, mindig csak négy meccsre tervezünk, a fiúk tudják, azokon hány pontot szeretnénk szerezni. Soha nem beszélek a kiesésről előttük, mindig csak arról, amit az előttünk álló találkozón meg kell tenniük. Minimum négy pont mindig a cél, és amíg matematikailag nem biztos a bennmaradás, addig minden nap meg kell szakadni az apróbb célokért."

2. A bemelegítésnél eldőlhet a meccs!

"A testbeszéd nagyon fontos, a Hannover ellen sokkal jobban nézett ki a csapat, mint a megelőző hetekben. Ettől függetlenül nem lehetünk elégedettek, mindig kell egy B-terv is. De jól nézett ki a csapat, meg is lett az eredménye."

3. Szabálytalankodj okosan – ahogy én is tettem anno!

"Ez a taktika, a koncepció része, nem engedhetjük, hogy lekontrázzanak minket. Ehhez kellenek az okos, de óvatos szabálytalanságok, ami nem lehet csúnya, durva, még sárgát se érjen lehetőleg. Ha sikeresek, az egy tipikus Dárdai-szabálytalanság lesz, ahogy én is csináltam játékoskoromban, és amit most is elvárok a csapattól."

4. A sztárjátékosoktól még több kell, mint a többiektől!

"Nézd meg Stockert és Plattenhardtot! Valentin és Marvin sokat dolgozott, így megadtam nekik a lehetőséget, és éltek is vele. Ugyanez a helyzet Lustenbergerrel és Skjelbreddel a középpályán, ők végzik a piszkos munkát a védekezéssel, szűréssel, és a legjobb osztályzatot érdemlik, kiemelkedően fontosak, noha ezt lehet, hogy csak az edző látja."

5. Jutalom és korbács

"Ha jól dolgoznak a fiúk, megjutalmazom őket. Néha például elmarad egy-egy edzés, néha – mint a Hannover elleni meccs után – éjjel kettőkor dolgozunk, hogy aztán mindenkinek lehessen egy szabad hétvégéje. Ha valaki nem megfelelően edz, elég kellemetlen tudok lenni. De ez szerencsére eddig ritkán fordult elő."

Eddig bejött, a Hertha folyamatosan araszol felfelé a tabellán, hamarosan érkezik a több százmilliós fizetéssel járó szerződés is.

(Fotó: AFP)

Támogatott és ajánlott tartalmaink

150 000 táncoló robotfűnyíró: a technológia a fejlesztés mögött

Kényelem és nyugalom az autópályán, izgalom és őrület a stadionban – BYD Seal U-val a magyar–skót-meccsre

Európa egyik legjobb és legújabb Kia-kereskedése is Budapesten van

További cikkeink a témában
Óbudán vár a fotókiállítás, amit nemcsak látni, hanem tapintani is lehet
Hirdetés