Nem ő. Hanem a játékos, aki eldöntötte az Eb-finálét.

Ha két napja merült volna fel a kérdés, és mindenképp egy futballistát kellett volna mondani, akkor a brazil az olasz Éder ugrott volna be. Aki nem klasszis, de az Eb-n nagyon jól játszott, és például lőtt egy ilyen gólt.

A vasárnapi döntőn viszont a portugál Éder előbb csereként beállt, majd a hosszabbításban megszerezte a meccs egyetlen gólját. És Portugália történelme során először Európa-bajnok lett.

Nyugi.

Nem kell szemlesütve elbújnod, ha csuklóból nem vágod a pályafutását. Mert a legfontosabbat már tudod róla: az ő góljával nyert Portugália.

Amúgy 28 éves, a piaci értéke 5 millió euró, jelenleg a Lille játékosa. Pályafutásának egyetlen viszonylag jó periódusa volt, 2012 és 2015 között, amikor a Bragában játszott, itt 88 meccsen szerzett 33 gólt. Legjobb szezonja a 2012/2013-as volt, ekkor 13 gólig jutott, ezzel a portugál bajnokság góllövőlistáján az ötödik lett. Röviden: középszer.

Majd 2015-ben leigazolta a Swansea, de totális égés volt az angliai szereplése. 15 meccsen játszott, és persze egyetlen gólt sem szerzett. Egy év után a Swansea-nál megunták a gyatra játékát, így került a Lille-hez, előbb csak kölcsönben, most nyáron pedig már végleg.

A válogatottban 29 meccsen játszott, ezalatt négy gólt szerzett. A legfontosabbat a Stade de France-ban:

És akkor ki az az Éder? Egy középszerű portugál csatár, aki pályafutása legfontosabb gólját most lőtte. Ettől nem lesz jobb játékos, de azt már senki sem veheti el tőle, hogy neki (is) köszönhető a portugálok történelmi győzelme.

A focit nézed? És fogadsz is?

És ezt olvastad már?
Úgy tűnik, eldőlt, hol folytatja Európa legkeresettebb csatára