Akik olyan nagyon nem követik a profi boksz világát, és csak az év legnagyobb meccseit szokták megnézni, azok közül valószínűleg néhányan feltették maguknak ezt a kérdést, miután megtudták, hogy Dimitri Bivol legyőzte Saul Canelo Álvarezt. Pedig Bivol évek óta topbunyós, csak eddig nem volt annyira ismert. Ez vasárnap hajnalban végérvényesen megváltozott. Bemutatjuk a bokszolót, aki kilenc év után először legyőzte a boksz jelenlegi legnagyobb sztárját, Saul Álvarezt.

Saul Canelo Álvarez az elmúlt években sorra nyerte a meccseit, sorra szerezte meg a világbajnoki öveket. Karrierje során – vasárnap hajnalig – mindössze egyszer kapott ki, 2013-ban 22 évesen egyhangú pontozással legyőzte őt Floyd Mayweather. Álvareznek ugyan azóta is volt egy-két minimum vitatható meccse, elég csak a Golovkin elleni első bunyóra gondolni, amelyen kábé három ember, a három pontozóbíró szerint nyert, de papíron megőrizte a veretlenségét. És ugyan a nagyon jó menedzsmentjének is köszönhetően többször kapott számára kivételesen kedvező pontozókat, de azt mindenképp el kell ismerni, hogy az elmúlt években olyan szintű aktivitást mutatott, amely a boksz szupersztárjai körében példátlan jelenleg.

Különböző súlycsoportokban, egymás után nyerte a meccseit, és Golovkinon kívül senki nem tudta igazán megszorítani. Most azonban kikapott, ráadásul nagyon simán. A pontozóbírók szerint szoros volt a meccse (mindhárom pontozó 115:113-ra hozta ki a bunyót), de a valóságban Dimitri Bivol szinte tökéletes teljesítményt hozva kibokszolta a mexikóit, akinek csak momentumai voltak.

Ki Dimitri Bivol, akit most rengeteg olyan rajongó is megismert, aki napi szinten nem követi a bokszot. Bemutatjuk a veretlen 31 éves bokszolót.

Óriási meglepetés: legyőzték a világ első számú bokszolóját

A súlycsoportoktól függetlenül a világ legjobb bokszolójának tartott Saul Canelo Álvarez kikapott.

A moldáv apa és koreai anya gyermeke Kirgizisztánban nőtt fel, 11 éves koráig ott is élt a szüleivel. Később Oroszországba költöztek, Bivol hatévesen kezdett el bokszolni, és mivel mindig nagyobb gyerek volt a társainál, már a kezdetektől sikereket ért el. Később már nála idősebb srácokkal is bokszolt, erről az időszakról azt mondta, rengeteg önbizalmat tudott meríteni ebből a periódusból.

Egy interjúban elmondta, miért kezdett el érdeklődni a küzdősportok iránt:

„A Jackie Chan-filmek miatt. Vicces volt és nagyon tudott verekedni. Nem ölt meg soha senkit, egyszerűen csak szórakoztató volt.”

Az orosz boksziskola legendás, és ennek az iskolának az idézőjeles terméke Bivol is, aki az oroszoktól megszokott módon komoly amatőr karriert futott be. Korosztályos világbajnok és orosz bajnok volt, majdnem 300 amatőr meccsel, 268 győzelemmel és 15 vereséggel.

Dimitri Bivol; profi mérlege 20 győzelem, ebből 11 KO és nulla vereség

2014-ben mutatkozott be a profik között, és az ő karrierje is a szokásos módon indult: az első néhány meccsén építették a mérlegét, tapasztalatot szerzett olyan bokszolók ellen, akik képességekben nála gyengébbek voltak. Olyan sokáig azonban ez a periódus nem tartott, már a hetedik meccsén megnyerte az egyik legnagyobb bokszszervezet, a WBA ideiglenes félnehézsúlyú világbajnoki címét, miután egyhangú pontozással legyőzte Felix Verát.

A profi boksz egyik legnagyobb kritikája jelenleg, hogy a szervezeteknek már annyi öve, különböző címe van, hogy néha közel átláthatatlan, hogy ki a valódi bajnok. Bivol is belekerült egy ilyen helyzetbe, de végül sikerült megszereznie a WBA igazi világbajnoki címét, miután 2017-ben az első menetben kiütötte Trent Broadhurst. Hogy még követhetetlenebb legyen a sztori, később megszerezte ugyanennek a szervezetnek a szuper világbajnoki övét is, de a lényeg röviden az, hogy Dimitri Bivol, ha nem is zökkenőmentes úton, de a WBA teljes jogú világbajnoka lett.

Világbajnok bokszolónak mondhatta magát, ráadásul veretlennek, ennek ellenére viszonylag ismeretlen bunyósnak számított továbbra is. Ez részben annak tudható be, hogy a boksza nem a leglátványosabb, inkább technikás, mint KO-erős, ő pedig egy viszonylag visszahúzódó személyiség, aki nem szeret szerepelni a közösségi médiában, nincsenek balhéi, hangzatos nyilatkozatai.

Ez akkor változott meg, amikor napjaink legismertebb bokszolója és a súlycsoportoktól függetlenül legjobbnak tartott Álvarez úgy döntött, hogy megpróbálja megszerezni Bivol világbajnoki címét. Igen, hiába Álvarez volt a kihívó, ő volt az, aki Bivolt választotta és nem fordítva. A mexikói akkora név és akkora sztár, hogy mind a négy nagy szervezet folyamatosan azt akarja, hogy az ő övéért harcoljon, és minden világbajnok szívesen kiállna ellene. Ennek az oka egyszerű: azokban a súlycsoportokban, ahol Álvarez mozog egy mexikói elleni meccsel lehet olyan pénzt keresni, amely a legtöbb bokszoló életét azonnal megváltoztatja.

Bivol Barrera ellen 2018-ban New Yorkban

Az Álvarez-csapat tehát Bivolt választotta. A szurkolók nagy része pedig úgy tekintett rá, mint Canelo következő ellenfelére, aki ugyan veretlen és világbajnok, de valószínűleg nem lesz sok esélye. Bivol eközben készült élete legnagyobb lehetőségére, és gyakorlatilag mindenbe beleegyezett, amit az Álvarez-menedzsment akart. Belekerült a szerződésbe egy záradék, amely értelmében, ha legyőzi a mexikóit, akkor azonnal jöhet a visszavágó, és a bevételek elosztása sem volt egyenlő, nagyon nem.

Egyes hírek szerint Canelo minden bevételt figyelembe véve 50 millió dollárt keresett, míg Bivol maximum ötöt.

Dimitri Bivol egy nagyon jó bokszalapokkal rendelkező, okos, taktikailag érett, fegyelmezett bokszoló. Az Álvarez elleni meccs előtt leginkább az volt a kérdés, hogy Álvarez nyomásgyakorlásával mit tud kezdeni, és hogyan fog rá hatni, hogy élete legnagyobb lehetősége előtt áll.

Ezekre a kérdésekre Bivol válaszolt, ha nem is simán, de magabiztosan kibokszolta Álvarezt, ezzel karrierje legnagyobb győzelmét érte el, és a pályafutását egy új szintre emelte.

A meccset követően azt mondta, abban biztos volt, hogy nyert, abban azonban már nem, hogy a pontozók is őt fogják kihozni győztesnek. Beszélt a visszavágóról is, amit természetesen vállal, de az első meccshez képest más feltételekkel:

„Mindenbe belementünk, amit Álvarezék kértek. A második meccsen azonban azt akarom, hogy úgy kezeljenek, mint egy igazi bajnokot. Az első meccs előtt kockáztattunk, mert hittünk a lehetőségben, a visszavágónak azonban másnak kell lennie”

– mondta.

Itt nyilván elsősorban a meccspénzre gondolt, de olyan apró részletekre is gondolhatott, mint például arra, hogy ő volt a bajnok, mégis Álvarez jött be másodiknak a ringbe.

Dimitri Bivol tehát legyőzte a súlycsoportoktól függetlenül legjobbnak tartott Saul Canelo Álvarezt. Karrierje legnagyobb sikere ez a csendes orosznak, és olyan pillanata a pályafutásának, amely után már mind presztízs-, mind anyagi szempontból szintet lépett a pályafutása.

Azt még nem tudni, hogy mikor jöhet a visszavágó, de minden bizonnyal idén újra összecsap Bivol és Álvarez. Látva az első meccset, azt az okos és könnyed bunyót, amit Bivol hozott, a visszavágónak már ő a favoritja, és ha másodszor is legyőzné Álvarezt, akkor már minden bizonnyal a profi boksz jelenének egyik szupersztárja lenne.

(Fotó: Getty Images)

Támogatott és ajánlott tartalmaink
További cikkeink a témában
Ahol a csúcsminőségű bútor életszemléletté nemesül
Hirdetés