A szerb klasszis a 23 megnyert Grand Slam-tornával most egyedül tartja a rekordot, lehagyta a 22-vel álló Rafael Nadalt.

Novak Djokovic nyerte meg a férfi egyest a Roland Garroson, a vasárnapi döntőben három játszmában legyőzte a norvég Casper Ruudot. A szerb 2016-ban és 2021-ben már ünnepelhetett a Philippe Chatrier Stadionban, tizenkét év fiatalabb ellenfele azonban csak egy döntőt tudott felmutatni, azt is elveszítette tavaly.

Djokovic a 23. Grand Slam-trófeájával egyedüli rekorder lett, és hétfőtől ismét ő vezeti a világranglistát.

Az első játszmában egy-egy elveszített adogatójáték mellett jutottak el a rövidítésig, ott viszont a szerb sztár hengerelt, és 1 óra 23 perc alatt előnybe került. A második szett elején Ruud megint bukta saját szervajátékát, és rutinos riválisa ezt végigvitte a játszmán, így két és negyedóra után már 2–0-ra vezetett.

A záró szettben 5:5-ig mindkét fél viszonylag simán hozta szervagémét, ám ekkor Djokovic semmire vette el Ruud adogatását, és a végén lezárta a 3 óra 13 perc percig tartó meccset.

Djokovic 23. GS-serlege és egyben pályafutása 94. trófeája, a Muskétások Kupája mellé 2,3 millió eurót (863 millió forint) kapott. Egyben hétfőtől visszaveszi a világranglista első helyét a spanyol Carlos Alcaraztól.

Ami a teljes tenisztörténelmet illeti, a nőknél Serena Williams ugyancsak 23 GS-serleggel vonult vissza, az örökrangsort pedig az ausztrál Margaret Court vezeti 24 diadallal.

Roland Garros, férfi döntő

  • Novak Djokovic (szerb, 3.)–Casper Ruud (norvég, 4.) 7:6 (7–1), 6:3, 7:5

Így ütötte a fonákot az első teniszedzésén a négyéves Djokovic

Teniszedzés, majd fagyizás, így tolta négyévesen Djokovic.

(Forrás: MTI; fotó: Clive Mason/Getty Images)

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Az Asus dobja piacra elsőként az AI-laptopok új generációját

Stankovic annyira le akart lépni a Fraditól, hogy saját zsebből vásárolta ki magát

Számtalan sztár kimaradt Anglia bő Eb-keretéből

További cikkeink a témában
Titkos helyek, amiket csak a hajósok ismernek Horvátországban
Hirdetés